Naits Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Mam problem że BIOS gubi ustawienia po odłączeniu komputera od zasilania (z tyłu zasilacza, albo od gniazdka z prądem) Normalnie jeśli zamykam system i uruchamiam ponownie nie ma problemu pamięta bo dioda na płycie cały czas świeci że jest prąd. Co może być powodem tego? Aktualizowałem BIOS ale to nie pomaga, czy może być to wina chipsetu? nforce4 był zmieniany wiatrak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sirias Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Mam problem że BIOS gubi ustawienia po odłączeniu komputera od zasilania (z tyłu zasilacza, albo od gniazdka z prądem) Normalnie jeśli zamykam system i uruchamiam ponownie nie ma problemu pamięta bo dioda na płycie cały czas świeci że jest prąd. Co może być powodem tego? Aktualizowałem BIOS ale to nie pomaga, czy może być to wina chipsetu? nforce4 był zmieniany wiatrak Daty tez nie pamieta?? Musisz na nowo ustawiac? Jesli tak to zmień baterie na nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wild555 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Na płycie masz baterie 3.3v ona jest powodem braku zapamietanych ustawien w biosie. Zmien baterie na nowa i nie bedzie juz problemu. Czasem nawet na nowych plytach baterie sa wyczerpane-tak bywa.... Jezeli nie jestes pewien jaka kupic , wymien na taka sama jaka byla na plycie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 nie mam mierniczka by sprawdzić ile ona ma, ale jesli dobrze sprawdziłem everest pokazał VBAT Bateri CMOS 3.06V - czyli mało jeśli mówisz 3.3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RepsOn Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 ewentualnie jeśli to nowa płyta to musisz troche odczekać..moja mobo na początku tez gubiła ustawienia po odłączaniu z zasilania...teraz jest wszystko OK ;] cierpliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naits Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 nie jest taka nowa, problem rozwiazany - wyjąłem baterie przeczyściłem styki wsadziłem znów i działa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...