PabloHasan Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 (edytowane) Witam mam problem z identyfikacja wtyczek zasilana, a w zwiazku z tym, ze musze zmienic zasilacz niechcialbym popelnic bledu. Pan "search" nie pomogl mi (albo zle zadawalem pytanie...). Do rzeczy: Potocznie zwany wtyk zasilania procesorow P4 to jest to to samo co 4 pinowe zasilanie 12V wpinane dodatkowo do plyt glownych?. (nie tylko P4, nForce, tez to maja naprzyklad). mam obecnie zasilacz, ktory posiada taka plaska wtyczke 6pinowa (3 kable czarne, dwa pomaranczoe i jeden czerwony). Czy to to wlasnie jest moze te "zasilanie P4?. Wtyk 24pinowy i plyta z 20 pinowym gniazdem. Wiem, ze sa przejscowki, ale.. Czy mozna np. odciac jesli wtyk nie posiada mozliwosci odpiecia te nadmiarowe 4 piny i wpiac w gniazdo 20 pinowe? I z ciekawosic czy we wtyku 24pin te "nadmiarowe" 4 piny to wlasnie wczesniejsze dodatkowe 4 piny, ktore byly na oddzielnym kablu?, Jesli tak to czy mozna wiac w gniazdo 24pin wtyk 20 pinowy i ten odzielny 4 (oczywiscie pamietajac co gdzie ma byc, by nie podpiac na odwrot). To wszystko co mie obecnie nurtuje, ciekawi. OK przepraszam za zasmiecenie forum - wlasnie trafilem z pytaiem i znalazlem to co chialem. .. z mojej strony temat uwazam za zamkniety. Dzieki Edytowane 11 Grudnia 2005 przez PabloHasan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 To teraz za karę odpowiedz na zadane tutaj pytania :-P Napewno się to komuś przyda bo czytałem już rady aby wpiąć właśnie wtyczkę P4 (ATX 12V) jako rozszerzenie wtyczki ATX 20 pin do ATX 24 pin :mur: . Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość watow Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 zenfist.pl tam masz art o wtyczkach standardach ipt itd:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 P4 to 2 x 12V (dwa żółte i dwa czarne). Dodatkowe cztery piny we wtyczce 24pinowej to: - 3.3V (pomarańczowy), - 5V (czerwony), - 12V (zółty), - masa (czarny). "Jesli tak to czy mozna wiac w gniazdo 24pin wtyk 20 pinowy i ten odzielny 4"- tego nie rób jeśli miłe Ci życie twojej płyty. "Czy mozna np. odciac jesli wtyk nie posiada mozliwosci odpiecia te nadmiarowe 4 piny i wpiac w gniazdo 20 pinowe?"- tak. Tylko obetnij z odpowiedniej strony i broń boże nie traktuj powstałego w ten sposób kawałka jako wtyczkę P4- inne napięcia (opisane wyżej). Być może będziesz musiał też pokombinować z zatrzaskiem w tej wtyczce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloHasan Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Jak widac zostalem wyprzedzony w odpisaniu na swoje pytanie :). Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...