robal7 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Witam! Mam baterie z ogniwami Ni-MH (napiecie:9.6V, pojemnosc:4500mAh). Mam zamiar ja zregenerowac... I zastanawiam sie, czy bede mogl zmienic ogniwa na Li-ion? Jesli nie, to co trzeba zmienic, aby te ogniwa moglby dzialac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durek5 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 A nielepiej skorzystać ze sposobu lodówki?? Działa z bateriami od tele a ztą od Laptopa niewiem jak będzie SPOSÓB Z LODÓWKĄ tylko musisz poszukać w artykułach.Co do zmiany ogniw to ztym niewiem czy tak łatwo ci się to uda,myślę też że lepiej będzie kupić bateryjke (mocniejszą) i nową :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robinhood Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Pewnie że nie możesz zmienić na litowo-jonowe. Są całkiem inaczej ładowane i rozwalisz całą baterię. Jak są Ni-MH to muszą być Ni-MH (ewentualnie Ni-Cd ale po co na gorsze zmieniać:)) Poprostu wymień ogniwa na nowe, byle miały takie same parametry. Poleciłbym jednak jakieś firmówki (Duracell, Rayovac, Panasonic, GP, Varta) bo one znacznie lepiej znoszą szybkie ładowanie. Pamiętaj, że ogniwo musi być przystosowane do ładowania szybkiego (Quick charging lub inaczej Rapid charging), bo w laptopach tak się właśnie je ładuje. Stąd czas ładowania kilka a nie kilkanaście godzin. To jest właśnie tzw. regeneracja baterii - wymiana ogniw na nowe. Sposobu lodówki nie polecam bo pomaga na chwilę, a tylko osłabia same ogniwa. Jak ogniwa nie trzymają już to nic poza wymianą nie da się zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...