Skocz do zawartości
seba155

Wieszajacy Sie Ati 9550

Rekomendowane odpowiedzi

witam. mam problem z wieszajaca sie karta graficzna ATI Shapphire 9550 128MB 128Bit. problem polega na tym, ze po instalacji windowsa i zainstalowaniu wlasnie tej karty komputer po uruchomieniu i pokazaniu pulpitu po jakis 5-10 sekundach wiesza sie i na nic nie reaguje. czasami jest tak ze obraz sie rozmywa ale to rzadko. wtedy tylko restart i to samo od nowa. dopiero po kilku restartach zaczyna dzialac normalnie (jak winda przeszuka bledy na dysku spodowanymi restartami i obcieciu paru wpisow). karte mam grubo ponad rok i nigdy teg nie bylo. zauwazylem tez dziwna rzecz. sterowniki z oryginalnej CD (catalyst 4.5 :( )dzialaja ok ale po instalacji nowszych juz nie np. 5.11 i tak z kazdymi nawet Omegami choc wczesnij z nimi tez nie bylo problemow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam te same objawy.z tym, ze mam karte z GIGABYTE.

Gdzies doczytalem sie, ze przyczyna moze byc uszkodzona pamiec karty. U mnie teoretycznie jest to niemozliwe (u poprzedniego wlasciciwela karta smigala).

Wiec co? Sterwoniki?

Mam tez pytanie do speców; w czym moze pomoc mi zflashowanie biosa, ktory jest na stronie gigabyte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe muj kumpel mial chyba ten sam problem ze cos mu wieszalo kompa jak wychodzil z nfs mw i fear komp wtedy jest jeszcze po obciazeniem bo te gierki sa dosc wymagajace i mu sie wieszal,mial megabajta 350W polecilem mu zeby sobie kupil huntkey'a hk 350 ap tego co ja ma hehe,kupil jeszcze frezeera 7 pro, i juz problemu nie ma,więc to chyba od zasilacza zależy podajcie swoje zasiłki,aha karte to ma radka X600pro 256mb 128bit a ona jest prawie ta sama co radek 9550

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj komp. to Pentium 4 2.0@2.4 Ghz, ASUS P4P800, 2x256MBDDR 266Mhz@333, Samsung 120GB, Lite-on x52, ATI Shapphire 128MB 128Bit, zasilacz Cieftec 360Watt, iiyama Pro Lite E-430.

wiesz podczas grania jeszcze nigdy mi sie nie zawiesil :) grafa niezle chodzi nawet w OC ale drazniace jest to ze po instalacji windy wiesza sie ;/ z 10 resetow i jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radek nie ma prawa. ma radiatorki na pamieciach po obu stronach a na GPU zalozylem zalmana i na to 80mm arctica. tak jest od nowosci i watpie zeby to byla tego wina bo ten problem zaczal sie po ponad roku. na na procku mam ok.40 stopni w max stresie dochodzi do 50. wgralem tez nowy bios do asusa i dalej to samo. moze wgranie biosu do grafy cos pomoze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz ma zasadnicze znaczenie, ale jeśli chodzi o stery nowe do radka to przy poprawnie działającym zasilaczu następna rzecz, jaka ma na to wpływ. radki są z tego znane że najlepiej działają na oryginalnych sterach :) sa w sieci uaktualnienia ale adresu nie znam. :cry:

klimax

moj komp. to Pentium 4 2.0@2.4 Ghz, ASUS P4P800, 2x256MBDDR 266Mhz@333, Samsung 120GB, Lite-on x52, ATI Shapphire 128MB 128Bit, zasilacz Cieftec 360Watt, iiyama Pro Lite E-430.

wiesz podczas grania jeszcze nigdy mi sie nie zawiesil :) grafa niezle chodzi nawet w OC ale drazniace jest to ze po instalacji windy wiesza sie ;/ z 10 resetow i jest ok.

Trzeba byłoby sprawdzić tego radka na innej płycie. Miałem 3 płyty asusa i z każdym roku jest coraz gorzej. teraz król to Abit. :lol:

klimax

radek nie ma prawa. ma radiatorki na pamieciach po obu stronach a na GPU zalozylem zalmana i na to 80mm arctica. tak jest od nowosci i watpie zeby to byla tego wina bo ten problem zaczal sie po ponad roku. na na procku mam ok.40 stopni w max stresie dochodzi do 50. wgralem tez nowy bios do asusa i dalej to samo. moze wgranie biosu do grafy cos pomoze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi