Skocz do zawartości
MACtic

Router Di-604 A Lan - Nie Działa Jak Powinno..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeżeli wątek już był to przepraszam.

Mam router DI-604, do routera jest podłączony modem kablowy a z routera idą kable do dwóch komputerów. Internet działa bez problemów na dwóch kompach, problem pojawia się z siecią LAN.

Otóż kompy sie widzą w dziwny sposób. W otoczeniu sieciowym jeden komputer widzi drugi bez problemów a drugi tego pierwszego nie. Albo dlugo myśli zanim go zobaczy a za chwile znowu nie widzi.

I to nie jest problem jednego komputera, czasami role sie zamieniają.

Już nie wiem o co chodzi. Kable mam sprawdzone, systemy na obu kompach przeinstalowane na nowe (Win XP SP2), protokoły zainstalowane, router w ustawieniach widzi oba kompy..

serwer DHCP na routerze mam wyłączony. W windzie IP, maske, DNS ustawilem ręcznie. Firewalle na obu kompach sprawdzalem (są OK), nawet gdy je wyłącze to sytuacja sie nie zmienia.

Bardzo proszę o pomoc lub wskazówki jak to rozwiązać/co może być problemem.

ps. problem dotyczy glównie kompa który uruchomi sie jako drugi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że windows długo wyszykuje kompy w sieci jest winą tylko i wyłącznie standardowego automatycznego wyszukiwania drukarek sieciowych . Można to bez problemu wyłączyć poprzez usuniecie 2 wartości z rejestru jednak nie wiem czy to sie przyda na SP2 bo nigdy go nie używałem :/

HKEY_LOCAL_MACHINE>SOFTWARE>MICROSOFT>WINDOWS>CURRENTVERSION>EXPLORER>REMOTECOMPUTER>NAMESPACE

DEL-{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D} i {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi