ufoufnal Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Witam, Ostatnio zostala zaprezentowana roadmapa Intela jesli chodzi o procesory. Mnie szczegolnie rzucila sie w oczy propozycja Intela jesli chodzi o procesory mobilne. Na poczatku roku 2006 (dokladnie 6 stycznia) zostanie zaprezentowany nowy proecesor o kodowej nazwie Yonah. Bedzie posiadal 2 rdzenie i 2 MB pamieci dla obu rdzeni. Ale dalej mozemy przeczytac ze okolo 4 miesiace pozniej zostanie zaprezentowany Merom, bedzie to 2 innowacja w tym segmencie w odstepie mniejszym niz pol roku. Merom ma posiadac 2 rdzenie, 4 MB pamieci L2 prawdopodobnie plynnie rozdzielanej miedzy oba rdzenie oraz obslugiwac 64 bity i byc nowa konstrukcja na podstawie ktorej beda powstawaly procesory Intela przez nastepne kilka lat. Moje pytanie: Po co wypuszczac 2 rdzeniowy procesor nowej generacji ktory w pol roku stanie sie stara generacja? Moze ktos znalazl jakies testy Yonaha lub moze juz jakies wzmianki o Meromie ?? Wypowiadajcie sie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Roadmap to roadmap - rzadko sie udaje w pelni zrealizowac piekne schematy blokowe, a nawet gdyby to przewaznie po drodze jest sporo problemow. Intel wypuszcza Yonaha w odpowiedzi na 64-bitowego Turiona i X2. Wg mnie Yonah mialby sens tylko wtedy, gdyby byl 64-bitowy, no ale wiadomo kasa to kasa i trzeba wypuscic zapchajdziure ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ufoufnal Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 No tak ale jak wiadomo Yonah nie jest 64 bitowy... Dopiero Merom bedzie ale to nie jedyna zmiana jaka wprowadza. Cala architektora procesora bedzie inna + dodatkowa pamiec L2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) Zeby tylko podstawki nie zmienili... Marketing marketingiem, ale te procki beda zupelnie inne de facto... Ten Merom zapowiada sie na niezlego wymiatacza :D Ja Yonaha bym z checia przygarnal :P :D Edytowane 13 Grudnia 2005 przez SpiderMAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Yonah wcale nie będzie odrazu przestarzały - nie każdy potrzebuje obsługi 64bit już w przyszłym roku (zanim zacznie się pojawać dużo programów pod vistę). A wprowadzenie jego ma jeden, wydae mi się że zasadniczy cel - experymenty z technolgią 65nm bo w takiej mają być produkwane obydwa. Intel chyba nie chce powtóżyć falstartu przy prescocie (głównie temp) i zamierza dopracować nową technologię - jeżeli tak to chwała im za to: doświadczenie przede wszystkim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...