aceraspire Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 GRANDMASTER - Uważma, że możesz sam spróbować jeśli nikt tego nie testował. Wystarczy tylko poszukać układ PLL zamontowany w twoim notebook'u np.google.pl (sam przekopałem sporo) i pogrzebać z pomocą programu np. CPUFSB, SETFSB lub SYSTOOL(ten w moim przywatku działa). I sie dowiesz wtedy czy możan puścić procka na FSB 133. Pozdrawiam ____________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Prosze napisz tu jak podkręciłeś swojego celerona ?? GRANDMASTER - Uważma, że możesz sam spróbować jeśli nikt tego nie testował. Wystarczy tylko poszukać układ PLL zamontowany w twoim notebook'u np.google.pl (sam przekopałem sporo) i pogrzebać z pomocą programu np. CPUFSB, SETFSB lub SYSTOOL(ten w moim przywatku działa). I sie dowiesz wtedy czy możan puścić procka na FSB 133. Pozdrawiam ____________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Powiedz jak podkręciłeś swojego celerona ?? Jak podkręciłeś tego celerona na 1.7 ghz ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 (edytowane) GRANDMASTER Napisano Dzisiaj, 19:12 a jak jest z dzielnikiem pci itp. czy przez podnoszenie fsb nic nie uszkodzę? W tym przypadku dzielniki zostają bez zmian. Podnosisz tylko FSB i nic po za tym. Sugeruję sie moim laptopem tak jest w tym przypadku. Pozdrawiam aceraspire Donner Napisano Wczoraj, 23:18 Witam Chciałem wnieśc do tego postu małe zprostowanie, a mianowicie jest możliwa zmiana FSB Celerona M 370 programowo, ponieważ posiadam taki procesor w moim laptopie(opis). Udało mi sie w biosie odzczytać nazwę układu PLL czyli clock generator'a jaki jest użytyt w moim kompie. Po żmudnych poszukiwaniach udało mi sie oddnaleść program obsługujący ten typ PLL (SysTool v. 1.0 Build 631). Bez problemu mogę podnieść stabilnie FSB do 115, zegar porcka wyności wtedy 1700 MHz. Dalsze testy trwają. Pozdrawiam ____________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Edytowane 6 Stycznia 2006 przez Donner Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aceraspire Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 W tym przypadku dzielniki zostają bez zmian. Podnosisz tylko FSB i nic po za tym. Sugeruję sie moim laptopem tak jest w tym przypadku. Pozdrawiam aceraspire Pozdrawiam ____________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Czy moglbys napisac jak zrobic to w tym programie ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 1. Trzeba rozpoznać rodzaj układu generującego częstotliwość FSB czyli tkz. PLL (clock generator). 2. Nastepnie w programie (najlepiej CPUFSB, zawiera więcej obsługiwanych układów PLL) wybieramy obsługiwany przez naszgo notebook'a typ układu. 3. Po dobrym wyborze zmieniamy naszą częstotliwść za pomacą przycisków co 1 MHz.(Np. w przypadku SysTool jest to suwak) 4. Testujemy i cieszymy się większym prockiem :) aceraspire musisz zainstalować jeden z tych programów i popróbować. Najlepiej poszukaj jaki PLL występuje z chipsetem twojego laptopa lub np. z płytami głównymi posiadającymi taki sam chipset oc ten który posiadasz w laptopie. Ja tak zrobiłe wzorujac sie na ecs'sie posiadającym chipset też ati radeon xpress 200. Tylko u mnie było o tyl dobrze, że rodzaj pll znalazłem w biosie(gdzieś tam jest napisane). Uwaga nie biorę żadnej odpowiedzialności za tę poradę! jeśli coś nie wyjdzie !!! Zrobiłem tak na swoim laptopie i działa wszystko ok. Pozdrawiam ______________________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 Ja bym jednak powiedział, że nie wierzę, że PCI itp się nie podnoszą. Bo to nie są przecież płyty główne do podkręcania. I jak podniesiesz FSB to reszta też do góry leci. Ale Ty przynajmniej na 1.7GHZ możesz dać. U mnie maks. to 1560Mhz ale to podobno wina mojego układu PLL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 PCI AGP/PCI-e nie podnoszą siew tym wypadku tylko ulega zmianie FSB. Tak pokazuje SYSTOOL. Pozdrawiam ______________________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Być może masz rację, ale ja bym jednak uważał, bo różnie z tym może być... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Uważam że dopóki sie nic nie krzaczy, wiesza, nie wystrępują códa wianki i nie ma duzej temperatury to można próbować tak jak w tradycyjnym kompie tylko oczywiście bez przesady. U mnie stabilnie działa FSB na 119 MHz ale w zupełności mi wystarczy 115 MHz bo po co katować procka w końcu to tylko notebook. Jak bym chciął to bym sobie kupił tradysyjnego kompa :). Uważam że możesz nieco podnieść FSB. Np. u hpx4000 dziął z powwaznym modem na 2 GHz i jest ok. Pozdrawiam ______________________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Ja mam clockgena dla siebie ale powyżej FSB 105Mhz pojawia mi się cały biały obraz i koniec. Opisywałem ten problem już. Także ja sobie nie popodkręcam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Luk@s - Masz rację. Być może w twoim przypadku podnoszą się też częstotliwości PCI AGP/PCI-e wraz z FSB i przez to pewnie grafika nie wyrabia w zintegrowanym chipsecie. Pozdrawiam ______________________ Notebook: LG LE50 CPU: Intel Celeron M 370J 1.5 GHZ @ 1,7 GHz, Pamięć: DDR II 512MB (533MHz), HDD: 60GB 4800 rpm 8MB, Grafika: ATI Radeon Xpress 200M, WLan, LG DVD - RAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Albo druga możliwości - podobno w moim laptopie układ PLL jest przystosowany do maks. 400Mhz FSB i wysiada powyżej tej wartości :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Luk@s - Miłaeś rację, sprawdziłem i twój chipset Intel 910GML jednak nie ma wsparcia dla szyny FSB 533 MHz i wyżej, obsługuje on tylko FSB 400 MHz i stąd takie kiepskie podoszenie FSB. Chpiset Intel 915 dopiero obsługuje FSB 533 MHz. Szkoda. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 No właśnie niestety. Ciekawi mnie czy jakiś Pentium M z szyną 400Mhz (nawet na Dothanie jest jeden taki model a ja bym chciał mieć speedstepa) poszedłby na moim chipsecie. Niby obsługuje tylko Celerony, ale w koncu one sie tylko funkcjami i cache'em różnią od Pentiuma. Jednak pewności nie mam :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donner Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 Uważam że jeśli wyszedł taki model z tym Pentium'em to powinno być ok, jednak trzeba zapytać fachowców z servicu przy próbie wymiany procka na pentium. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yngwie Opublikowano 7 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2006 zapewne sporo osob bedzie rozczarowanych na i855 czyli duza ilosc dothanow - mod nic nie daje bynajmniej u mnie nic nie dal aspire 1682 system wstaje na standardowej szynie 100MHz oczywiscie mimo ze chipset oficjalnie nie wspiera tej czestotliwosci to jest w stanie z nia pracowac http://www.yngwie1.republika.pl/superpi6.JPG clockgenowi sie nie oparl problem w tym ze rowniez pci szlo w gore a procek wydaje sie mial jeszcze zapas no chyba ze uzylem niewlasciwego ogniwa laczacego co prawda w dziedzinie elektroniki nie mam wiedzy teoretycznej ale doswiadczenie wskazywalo mi ze powinno to zadzialac uzywalem drucika ktory uzywany jest rowniez w bezpiecznikach 5amp jest dobrym przewodnikiem, przekroj ma odpowiedni, wiec tu nie powinno byc problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaro29 Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 witam, tak wiec i jak moge potwierdzić teorie hpx4000! od ponad tygodnia mam zrobioną identyczna modyfikacje wg jego opisu w moim acer 2403. jak na razie wszystko jest OK. procek pracuje obecnie na 2.0Ghz. To info dla tych co podobnie jak ja szukali i czekali na jakies powerdzenie czy taki mod jest bezpieczny. u mnie na razie tak!! Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) Cieszą mnie Twoje słowa. Nadal będę trzymał się zdania że jest to najbardziej korzystna forma podkręcania Celerona M. ps yaro29, to nie była teoria, zostało wszystko sprawdzone na żywym organizmie który do dzisiaj działą idealnie (i na pewno tak pozostanie) Edytowane 17 Lutego 2006 przez hpx4000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Siemka mam pytanko mianowicie gdy zainstaluje SysTool i ustawie Celeronowi m 1.5GHz na szyne 133MHz to sie zawiesza interesuje mnie czy po zrobieniu drut moda na cpu komp ruszy czy jak SysTool nie wyrabia na 133 to nic mi drut mod nieda ?? Toshiba satellite L25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Siemka mam pytanko mianowicie gdy zainstaluje SysTool i ustawie Celeronowi m 1.5GHz na szyne 133MHz to sie zawiesza interesuje mnie czy po zrobieniu drut moda na cpu komp ruszy czy jak SysTool nie wyrabia na 133 to nic mi drut mod nieda ?? Toshiba satellite L25 masz chipset ATi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 tak ATi wiec ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 tak ATi wiec ?? Opisana metoda działa z chipsetem Intel i910/i915. Nikt jej nie sprawdzał na ATi, zakładam że nie zadziała ale możesz sprawdzić. Najpierw poszukaj specyfikacji chipsetu, zobacz czy ten sam jest używany w modelach z Pentiumem M. Jeśli tak to znaczy że obsługuje FSB 533. Miałbyś jakieś 55% szans że mode zadziała. Warto sprawdzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
set2004 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 siemka tu jest opis do mojego modelu ze wykonano OC poprzez drutmoda wiec na ATi bedzie on działał przynajmiej tak mi sie zdaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieQ Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 chipset Intel 910GML jednak nie ma wsparcia dla szyny FSB 533 MHz i wyżej, obsługuje on tylko FSB 400 MHz i stąd takie kiepskie podoszenie FSB. od ponad tygodnia mam zrobioną identyczna modyfikacje wg jego opisu w moim acer 2403. jak na razie wszystko jest OK. procek pracuje obecnie na 2.0Ghz.To dziwne - podobno Acer TM2403 i 2423 maja chipset z serii 910 - tak podaje Acer. Czyzby to byla nieprawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 siemka tu jest opis do mojego modelu ze wykonano OC poprzez drutmoda wiec na ATi bedzie on działał przynajmiej tak mi sie zdaje Chyba nie rozumiesz do końca o czym toczy się dyskusja oraz jak działa ten mod. To dziwne - podobno Acer TM2403 i 2423 maja chipset z serii 910 - tak podaje Acer. Czyzby to byla nieprawda? i910 wspiera FSB 533MHz http://support.intel.com/products/chipsets/910gl/index.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 Hpx4000 tylko ten link co podales tyczy sie procesorow desktopowych .. p4,celeron d. http://support.intel.com/products/chipsets/910gml/index.htm tutaj masz i910gml wspiera tylko FSB 400MHz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiqq Opublikowano 6 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2006 A ja wyskocze z innym chipsetem, moj laptop pracuje na via p4p800. Jak zmieniam fsb systoolem to procesor sie ladnie podkreca ale powyzej 110mhz zaczyna sie wszystko sypac. Czy zmienia mi sie takze taktowanie pci/agp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łuk-a-sz Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 Witam Jestem narazie laikiem w dziedzinie laptopów, ale O/C nie jest mi obce B) Zamierzam kupić (najprawdopodobniej) *Acer TM 2413 NWLMi M370 *FS AP V2035 M370 Na którym z nich uda mi się zrobić tego drut moda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuong Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Zrobilem drutmoda na HP NX8220 (EK205EA) # Intel Celeron M (370),chipset=Intel Alviso i915PM Teraz idzie na 2.0Ghz bez problemu! POLECAM!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bule Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 cześć, mam pytanie do osób, które mają TM2403: Jak często włącza się Wam wiatraczek? U mnie prawie cały czas jest włączony... Tuż po włączeniu laptopa nie wyje, ale potem jak już zacznie to aż do wyłączenia :/ Tem dysku mam ok 40 st, a temp. procka ponad 50 st. Mam zamiar zmienić paste na procku, może to cos pomoże... pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greeg67 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 cześć, mam pytanie do osób, które mają TM2403: Jak często włącza się Wam wiatraczek? U mnie prawie cały czas jest włączony... Tuż po włączeniu laptopa nie wyje, ale potem jak już zacznie to aż do wyłączenia :/ Tem dysku mam ok 40 st, a temp. procka ponad 50 st. Mam zamiar zmienić paste na procku, może to cos pomoże... pozdro. Witam Mam ten model i wentylator włącza się nie regularnie na ok 1 min (zasilanie bateryjne) nie jest zbyt głośny ale słyszalny bardziej niż w Dellu 610. Jakim programem zmierzyłeś temperaturę procka ? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...