Skocz do zawartości
megax

Acer Aspire 3023

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

od kilku dni jestem uzytkownikiem Acer Aspire 3023. W zwiazku z tym, ze sprzedawca byl tak mily i powiedzial ze jezeli cos sie rypnie w ciagu tygodnia to z miejsca wymieni mi na nowy, zwracam sie do wszystkich "wyjadaczy", aby mi doradzili co przetestowac i pod jakim katem ?? (i w jaki sposob)... ogolnie wszelkie rady, ktore pomoga odkryc jakies braki/wady beda pomocne.

1. na pierwszy ogien pojdzie wiatraczek - czy uzywajac samego netu (lub net + winamp) powinienem go WOGOLE slyszec ?? bo jak odpalam sprzet to ze dwie/trzy minuty chodzi bezglosnie, jakby byl wylaczony, a pozniej juz kreci sie non-stop. Wydaje mi sie ze do "halasowania" to jeszcze daleko bo jak byl bardziej obciazony to potrafil zakrecic mocniej, ale moze jestem zbyt "tolerancyjny". pytam sie bo tomcio_wroc napisal:

wnetylator ma taki schemat ze przyspiesza jak komputerowi cieplo na jakies 10-15 sek. potem zwalnia a po minucie sie calkiem zawiesza... oczywiscie trakcie tych 10-15 jest nieco glosniej ale juz po chwili nic prawie nie slychac.

2. Jakie powinienem miec temperatury - podaje swoje parametry w Mobile Meter ver 0.3.1.0 (od gory) (korzystajac jedynie z WWW + Norton, ktorego dali razem z notebookiem):

Frequency: 800MHz

Temperature: 58.0 oC

Temperature: 49.0 oC

Temperature: 54.0 oC

HDD: 45.0 oC

Nie doszukalem sie czego dotycza poszczegolne temperatury (trzy w srodku).

Edytowane przez megax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc. wiec tak:wentylator czasem zakrecic sie musi bo takie ma zadanie.w grach bedzie sie krecil naprawde szybko a jak bedzie malo potrzebny to od czasu do czasu sie wlaczy i jak zrobi swoje to sie zatrzyma. nie jest to uklad pasywny wiec jakis halas zawsze bedzie. ogolnie wszytsko jest dossc ciasno rozmieszczone wiec jesli mocno pracuje dysk to procek tez dostaje temperatury i podobnie grafa.

jak chcesz sie pobawic napieciami i szybkoscia procka to skorzystaj z RMClock

jesli komp ci sie nie wylacza, nie wydaje dziwnych dzwiekow, nagrywa plyty, nie ma bad pixeli, transfer z dysku jest przyzwoity i wszystko chodzi jak nalezy to komp jest sprawny. do testowania mozesz uzywac progrmow typu 3Dmark, PCmark, MM, i co tylko chcesz, jesli nie pojawia sie jakies dziwne zachowania, to nie masz sie czym martwic.

jesli chodzi o temp z MM: 1.temp. procka, 2.temp chipsetu, 3.temp. grafy, 4.temp HDD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi