Skocz do zawartości
Vibri

Cooler Na Athlona 896 Mhz :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Ponownie Wszystkich forumowiczów! Mam prośbę o poradę: otóż mam ATHLONA 800 MHz Socket A 462. Podkręciłem go o prawie 100 MHz i ma teraz 896 MHz. I stąd moje pytanie: jakiego coolerka mogę założyć żeby obniżył nieco temperaturkęm która poleciała o jakieś 9-10 stopni C?? I tak od dawna planowałem zmianę na coś lepszego niż mam w oryginale. Jest to mały (nazwy nie pamiętam:) a nie mogę odczytać bo za szybko się teraz kręci hehe) wentylatorek z radiatorem. Na ówczesne czasy (ok. 4 lat temu) bardzo nowoczesny..... Prosze więc o jakieś propozycje wentylatorów. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie pentagrama 100cu lub alcu, skręcisz sobie obroty na minimum i będzie cicho i bardzo wydajnie, a i starczy śmiało po wymianie sprzętu na nowy choćby miał być to nawet podkręcony athlon 64bit, zresztą poczytaj sobie np. tutaj http://www.realitynet.pl/content.php?article.168

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek niezbyt goracy - standard to 42W ciepla do rozproszenia wiec w Twoim przypadku i tak nie wiecej niz 50W

najlepsze rozwiazanie (tanie i ewentualnie na przyszlosc) Pentagram QC80Cu - na LOW da rade bez problemu i wejdzie praktycznie na kazda plyte

a tak BTW jak podkrecales - przez magistrale ?

poszukaj tematow w archiwum o odblokowaniu mostkow odpowiedzialnych za dzielniki - wtedy ustawisz sobie w BIOSie dzielnik 9.0x i nie bedziez zylowal magistrali PCI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiego procka nie ma co ładowac jakiś miedzianych pentagramów, chyba że niedługo bedziesz procka zmieniał, ale jezeli nie to kup jakiegoś Arctic coolinga, są tanie i wydajne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi