Skocz do zawartości
lgolebio

Kontrola Obrotów Wentylatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak wiadomo parę dni temu był Mikołaj :) i przyniósł parę groszy. Dzięki jego hojności mogę wreszcie kupić wymarzoną obudowę (chieftec medium tower) wraz z regulatorem "sunbeam rheobus" http://mcs.pc.pl/produkt242.html. Problem jednak w tym, że po podłączeniu wszystkich wentylatorów stracę możliwość podglądu ich obrotów. Czy istnieje jakaś możliwość abym mógł na bieżąco kontrolować obroty ? Wydaje mi się, że wystarczy wyprowadzić tylko kabel do pina na płycie głównej, który odpowiedzialny jest za monitoring. Mogę być jednak w błędzie. Nie chciałbym niczego spalić :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Nie wiem dlaczego, ale nie mogę kontrolować prędkości obrotów wentylatorów podłączonych do mojej mobo :/ SpeedFan nie zmienia obrotów chociaż niby obsługuję moją płytę (sygnaturka). Wentyl na procku kręci się z prędkością 2200 obrotów beż względu na obciążenie procesora, temp. procesora 29 stopni, na chipsecie jest non stop 3300 (33 stopnie). Myślałem że SpeedFan sobie z tym poradzi, ale jednak nie, jaka może być tego przyczyna?? Mam jeszcze pytanie odnośnie zasiłki z mojej sygnaturki, wentylator w tym zasilaczu kręci się z prędkością 1400 obrotów/min, czy to jest normalna prędkość gdy komputer nie jest obciążony, zasilacz cały czas wywiewa chłodne powietrze, czy nie powinien się kręcić wolniej, tym bardziej że ma automatyczną regulację obrotów??

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie mam 2 wentyle zasysające powietrze i dwa które wydmuciach!ą powietrze (nie licząc tego w zasilaczu), poza tym mam teraz otwartą obudowę.

Co do SF, to jak go dokładnie skonfigurować bo próbowałem się tym "pobawić" ale coś jeszcze nie chce chodzić:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys SF byl prosty w obyciu i latwo bylo zyskac kontrole nad wszystkimi wyjsciami na plycie...

Co do wiatrakow - po co skoro buda jest otwarta? Traca to co najwyzej bezsensem <_<

Update:

Wlasnie grzebe przy 432 i daja sie regulowac o ile ustawi sie W zaawansowanych chip xxxxx PWM na Software Controlled... Jeszcze zebym rozgryzl poprawne wartosci odczytow predkosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budzie mam 2 wentyle zasysające powietrze i dwa które wydmuciach!ą powietrze (nie licząc tego w zasilaczu), poza tym mam teraz otwartą obudowę.

Co do SF, to jak go dokładnie skonfigurować bo próbowałem się tym "pobawić" ale coś jeszcze nie chce chodzić:/

Niestety ale A8N-E nie pozwala na regulację obrotów wiatraczkami z poziomu programów typu SF. Jedynie Q-Fan... ale nie wiem czy obejmuje też wiatraczek na chipsecie, raczej tylko ten na procesorze z tego co pamiętam (miałem ją kiedyś). Najlepiej zainwestować pare groszy w zewnętrzny kontroler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam jeszcze pytanie odnośnie zasiłki z mojej sygnaturki, wentylator w tym zasilaczu kręci się z prędkością 1400 obrotów/min, czy to jest normalna prędkość gdy komputer nie jest obciążony, zasilacz cały czas wywiewa chłodne powietrze, czy nie powinien się kręcić wolniej, tym bardziej że ma automatyczną regulację obrotów??

Te Chiefy już tak mają. Są b.mocne i stabilne, ale głośne. Podobnie miałem z moim (podobno cichym <_< ) Topowerem z siga. Jeśli zależy Ci na ciszy bardziej niż na gwarze, podepnij wentyl z zasiłki pod kontroler obrotów ew. w ogóle go zmień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jeśli będę chciał zmienić wentyl w tej zasiłce to stracę gwarancję......czy może się mylę?

Nie mylisz się, zresztą wyraźnie to napisałem w poprzednim poście ("Jeśli zależy Ci na ciszy bardziej niż na gwarze...") Coś za coś, chociaż na upartego da się otworzyć zasiłkę bez utraty gwary. Przeważnie sticker jest na jednej ze śrubek, wystarczy jej nie ruszać, odkręcić pozostałe i jakoś powinieneś dostać się do wtyczki od wentyla. Potem tylko wyprowadzić kabelek poza obudowę zasiłki, podpiąć pod kontroler czy bezpośrednio pod 5V i masz ciszę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, padł mi wentylator w tej zasiłce :( Nie obraca się i nie świeci. Podczas włączenia i wyłączenia komputera tylko zaświeci i się trochę obróci. Kupiłem go 14.06.2007 więc teraz nie będę się bawił w wymianę wentylatora. Może dałoby się wymienić ten zasilacz na inny?? Kupiłem go w Komputroniku. Z tego co się orientuję to jeśli towar mi się nie spodoba to mogę go oddać do sklepu w okresie chyba 2 tyg., ale teraz z tym wentylem to nie wiem czy będą chcieli go przyjąć na wymianę, tylko wezmą go na gwarę. Wie ktoś jak to jest?

Edytowane przez Doom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, dzisiaj z nim pójdę, ale na wymianę zasilacza będę musiał i tak poczekać do jutra bo w tym oddziale u mnie nie mają takiego sprzętu na stanie :/ A orientuje się ktoś czy mogę sobie wymienić tego chiefteca na Carsaira 520W, czy w takim wypadku mam prawo tylko do wymiany zasilacza na taki sam??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi