Turicum Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Witajcie ! Stanąłem (znaczy stanę) przed zadaniem podziału Internetu na dwa komputery: - desktop, do niego dostarczany jest net za pośrednictwem sieci LAN, karta sieciowa REALTEK RTL8139, ma przydzielony stały IP przez ISP, provider w umowie, (ani regulaminie nie mówi o zakazie dzielenia łącza, jednak w cenniku jest pozycja opłata za drugie IP), w kompie mam tez na mobo wbudowana druga sieciowke - laptop, tu nic nie powiem, bo zakup planowany dopiero No więc myślałem nad tym zeby normalnie podzielic do drugiej sieciowki w desktopie podpiac skretke i do karty sieciowej w lapie, ale z laptopa korzystaloby sie w roznych czesciach domu co nie byloby wygodne, zeby ciagnac za soba kabel, wiec pomyslalem nad WiFi'em, jednak nie wiem czy trzeba byloby kupowac router z AP, do routera wtyczke od LANu, a w kompach po dwie bezprzewodowe sieciowki, czy moze tylko te sieciowki i polaczenie ad-hoc, z tym ze ja sie na tym niezbyt znam wiec czy to da sie zrobic. Z gory dzieki za pomoc PS a propos tego ISP, myslicie ze moze sie doczepic, czy jednak mozna bezproblemow dzielic. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) 1. Możesz na kompie kupic sieciówke WiFi i udostępniać łącze za pomocą tego komputera. 2. Możesz kupić router do tego swojego połączenia z WiFi. Jakis tani kosztuje koło 200 PLN, skoro mówisz, że masz z kablówki. Edytowane 13 Grudnia 2005 przez zavader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgus Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) IMO najlepiej kupic niedrogi router z AP. Kompa stacjonarnego podpial bym na kabel, a dla laptopa polaczenie bezprzewodowe. Jak udostepnisz net z stacjonarnego to zawsze kiedy bedziesz chcial miec w laptopie bedzie musial pracowac stac. Na dluzsza mete to troche niewygodne. zavader---> koledze chyba modem adsl nie bedzie potrzebny bo jak pisze ma net z kablowki. Wiec spokojnie zmiesci sie ponizej 200zl. Edytowane 13 Grudnia 2005 przez Gorgus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turicum Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 (edytowane) IMO najlepiej kupic niedrogi router z AP. Kompa stacjonarnego podpial bym na kabel, a dla laptopa polaczenie bezprzewodowe. Jak udostepnisz net z stacjonarnego to zawsze kiedy bedziesz chcial miec w laptopie bedzie musial pracowac stac. Na dluzsza mete to troche niewygodne. No dzięki za pomoc :) Ale mam pytanie jednak do tego co powiedział Gorgus, o ile dobrze rozumiem wynika z tego, że jeżeli włożył bym w stacjonarnego bezprzewodowa sieciówkę i za jej pomoc udostępniłbym na laptopa net, to aby korzystac z lapa musialbym stac :? :?: Faktycznie troche nie wygodnie, no to wezmy na to ze kupuje router z AP, tylko wtedy co, bo z tego co czytałem ludzie polecają D-Linki, czy może coś innego Dzięki Edytowane 13 Grudnia 2005 przez Turicum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorgus Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 No dzięki za pomoc :) Ale mam pytanie jednak do tego co powiedział Gorgus, o ile dobrze rozumiem wynika z tego, że jeżeli włożył bym w stacjonarnego bezprzewodowa sieciówkę i za jej pomoc udostępniłbym na laptopa net, to aby korzystac z lapa musialbym stac :? :?: Ty stac nie bedziesz musial ale twoj komputer stacjonarny bedzie musial byc wlaczony :D Faktycznie troche nie wygodnie, no to wezmy na to ze kupuje router z AP, tylko wtedy co, bo z tego co czytałem ludzie polecają D-Linki, czy może coś innego Dzięki Ostatnio znajomej zalozylem siec 2 komputery stac plus laptop na WIFI uzywajac D-Link DI-524. Chodzi wszystko bardzo ladnie i stabilnie. Kupilem na allegro za mniej niz 200zl. nowy z faktura i gwarancja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...