Skocz do zawartości
Tomas

Piszczenie monitora LG 520Si - why??

Rekomendowane odpowiedzi

Co moze byc przyczyna piszczenia tego monitora pod Win98se?

Piszczenie wystepuje w rozdzielczosci 800x600 przy 85Hz (max. odswiezanie dla tego monitora). Po pewnym czasie piszczenie zanika. Czasami wystarczy puknac w monitor albo go lekko poruszyc, zeby zniklo.

Nie jest to wina czestotliwosci odswiezania - 85Hz monitor wytrzymuje fabrycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w monitorach piszczec moga dlawiki w ukladzie odchylania poziomego- takie cewki z pretem ferrytowym w srodku. Odchylanie poziome w zaleznosci od czestotliwosci odswiezania obrazu i rozdzielczosci jest rozne - najczesciej od kilkunastu do kilkudziesieciu kHz (te nizsze sa slyszalne przez czlowieka te wyzsze przez Batmana). Jesli taki pret albo druciki maja lekkie luzy to moga wibrowac w rytm tej czestotliwosci. A to niektorych ludzi lekko wnerwia. Wyjksciem z sytuacji jest albo zalanie takiej cewki zalewa (moze byc tez parafina) albo zmiana rozdzielczosci/czestotliwosci odswiezania. To pomoze. To ze sie to dzieje z poczatku z potem zanika wynika z tego ze tak cewka sie nagrzewa i luzy znikaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz gwarancji i sie nie boisz napiecia 25 kV to 8O to rozkrec monitorek i posluchaj ktory dlawik "cewka" piszczy , zapal swieczke i pokap troch parafiną :wink:

Moj monitor NEC ma gdzies zimny lut :evil: i czasami obraz calkowicie "prawie calkowicie " sie sciemni , tak jakbys dal jasnosc na min. lekko go pukne i wraca do normy , monitorek jeszcze na gwarancji ale nie chce mi sie z nim jezdzic , podejzewam ze jest zimny lut gdzies przy trafo. wysokiego napiecia , ale narazie nie chce mi sie go ruszac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam monitorek hiama vision master 17 przy niskim odswierzaniu

potrafi piszczec po kilka godzin non stop :P przy odswierzaniu 85 Hz

dziala bezszelestnie :P rozdzielczosc w jakiej pracuje to 1024x768 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co moze byc przyczyna piszczenia tego monitora pod Win98se? 

Piszczenie wystepuje w rozdzielczosci 800x600 przy 85Hz (max. odswiezanie dla tego monitora). Po pewnym czasie piszczenie zanika. Czasami wystarczy puknac w monitor albo go lekko poruszyc, zeby zniklo.

Nie jest to wina czestotliwosci odswiezania - 85Hz monitor wytrzymuje fabrycznie.

W drugim kompie też mam LG i też czasami piszczy (albo piszczał, bo dawno to się nie działo). W takim przypadku wystarczyło poruszyć monitorem i przestawał.

Może po jakimś czasie tak jak u mnie piszczenie po prostu zniknie.

Stanowczo odradzam wszystkim monitory LG, pomimo pisczenia obraz jest jakiś niestabilny (i to nie z winy głośników). W ogóle są jakieś lewe - ale przynajmniej tanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...