my_key Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 Witam. Polejne pytanie:) Troszke sie nie znam na tym dlatego pytam. Czym sie roznia te matryce? Z tego co zrozumialem to TFT, TN, MVA, PVA to sa rozne matryce, ale nie doknca jestem tego pewien, dlatego prosze o pomoc i wyjasnienie. Jaka matryce byscie wybrali? (filmy, gry, internet). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniorcs Opublikowano 13 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2005 matryce TFT charakteryzuja sie szybkim dostepem ale posiadaja maly kont widzenia i podobniez nie wyswietlaja pelnej palety barw (16 mln kol chyba) dodatkiem do tej matrycy mzoe byc tzn. film ktory zwieksza kat widzenia ale mimo to nie jest on zbyt duzy. Matryce MVA i PVA to prawie to samo tylko stworzone przez inne firmy charakteryzuja sie duzymi kontami widzenia ale nie sa za szybkie. Wyswietlaja za to pelna palete barw i w przypadku gdy matryca bedzie miala subpixel lub dabpixel to nie bedzie to az tak mocno widoczne jak w przypadku matrycy TN. Do gier i filmow to raczej MVA lub PVA. Sa jeszcze matryce ISP ktore obecnie lacza najlepsze cechy obu matryc ale sa bardzo drogie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoshie Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) troche chyba namieszałeś. TFT to nie matryca... TFT - Thin Film Transistor - tranzystor cienko warstwowy - oznacza technologię wykonania tranzystorów TN - najsłabsze kolory, najmniejszy czas reakcji matrycy....dla prawdziwych gamer'ów, maniaków wyścigów i szybkich FPP NIE ISP tylko S-IPS - hmmm lepsze czasy reakcji niz na PVA, niestety czerń jest głębsza na PVA z racji większego kontrastu To tak z grubsza, nie wdawająć sie w szczegóły, aha S-IPS cierpi z powodu sprawy podświetlania, niestety zdarza się ze matryce są nierównomiernie podświetlone, co daje się zauważyć przy słabym oświetleniu.... ...Mój NEC też na to delikatnie cierpi....delikatnie ponieważ jest lekarstwo w postacji rozmasowania matrycy np. skarpetką :) Edytowane 14 Grudnia 2005 przez satoshie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 jak dla mnie w tej chwili PREMIUM PVA czyli matryca PVA z dopalaczem czas rekacji ok 12-20ms wiec niezle plus najlpeszekąty, czern i kolory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Witam. Polejne pytanie:) Troszke sie nie znam na tym dlatego pytam. Czym sie roznia te matryce? Z tego co zrozumialem to TFT, TN, MVA, PVA to sa rozne matryce, ale nie doknca jestem tego pewien, dlatego prosze o pomoc i wyjasnienie. Jaka matryce byscie wybrali? (filmy, gry, internet). Pozdrawiam. Są typy: TN, MVA, PVA, SIPS... Dla mnie najlepsza matryca na dzis to MVA Premium firmy AUO, są 3 wersje 800:1 1000:1 1300:1, jest to najszybsza matryca VA, ma problemy z podswietleniem ale jesli chodzi o gry to wg mnie bije w szybkosci PVA samsunga. Od stycznia samsung wprowadza kilka nowych matryc, m.innymi TN z kontrastem 1000:1 i czasem reakcji 5ms(NIE GTG!!! tylko klasycznym BWB), będzie takze nowa PVA 19" 1500:1 i kąty widzenia 180/180!!! :) - zobaczymy co to warte... Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 Są typy: TN, MVA, PVA, SIPS... Dla mnie najlepsza matryca na dzis to MVA Premium firmy AUO, są 3 wersje 800:1 1000:1 1300:1, jest to najszybsza matryca VA, ma problemy z podswietleniem ale jesli chodzi o gry to wg mnie bije w szybkosci PVA samsunga. Od stycznia samsung wprowadza kilka nowych matryc, m.innymi TN z kontrastem 1000:1 i czasem reakcji 5ms(NIE GTG!!! tylko klasycznym BWB), będzie takze nowa PVA 19" 1500:1 i kąty widzenia 180/180!!! :) - zobaczymy co to warte... Gucio MVA i PVA to to samo. Różnica w nazwach wynika z patentów - technologicznie jest to sobie tożsame. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 20 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2005 MVA i PVA to to samo. Różnica w nazwach wynika z patentów - technologicznie jest to sobie tożsame. Nie zgodze się, roznica w kątach widzenia jest wyrazna, w reprodukcji barw, nie mowiąc o wyglądzie piksla - jest inny na PVA tzw. jodełka - wielu to zauwaza - pomomo wszystko mnie MVA bardziej odpowiada. Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 oto różnice... http://www.suntec.pl/tech.html http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=66&kategoria=90 ts Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmfriend Opublikowano 21 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2005 oto różnice... http://www.suntec.pl/tech.html http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=66&kategoria=90 Bardziej chodziło mi o praktyczną roznicę, na MVA na papierze jest 170' ale w praktyce szybciej kolor traci własciwy odcień niz na PVA. O roznicy w budowie piksla nikt nie wspomina na ponadych przez Ciebie linkach a dla mnie jest to zauwazalne np na czcionce XP. Gucio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Cyclop Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Mam pytanie co to za matryca i czy jest dobra: A-Si TFT Active Matrix?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...