Skocz do zawartości
macszelag

Cipset chłodzenie !!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanko mam plyte asusa taka jak na opisie. Czy jak przykleje na klej termo prezwodzacy radiator Titan od athlona "taki wielki" , czy to wystarczy aby odprowadzic cieplo od czipsetu (bez wiatraka ) teraz temp max w stresie 30 stopni z orginalnym wiatrakiem i radiatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeżeli przykleisz radiator od Titana D5TB do swojego chipsetu na klej, to prędzej Ci chipset razem z tą cegłą odpadnie niż go schłodzisz!

Po co w ogóle chcesz przyklejać taki wielki radiator? Asus ma całkiem dobre pasywne chłodzenie. Lepiej przykręć tam wiatraczek, im większy tym lepszy i bedziesz miał nizsze temperatury, a od wielkich radiatorów trzymaj sie z daleka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wypowiedzi macshelag'a wynika, że nie chce stosowaćchłodzenia aktywnego.

Chłodzenie w ASUSIE jest rzeczywiscie dobre, dlatego warto puścić kompa bez wiatraczka na chpisecie, pomęczyć go trochę (3Dm2k1;),

a następnie sprawdzić jak mocno się grzeje.

Jerzeli poniżej 38*c to jest OK, jak nie to spróbuj zamontować

radiator od CelkaPIII z pewnością wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio pytalem sie o to samo, ale ja nie jestem taki zdesperowany zeby dawac takiego wielkoluda na chipset. Polecono mi cos takiego http://chw.siliconvalley.pl/Images/sklep/ZalmanNB32JZalman NB-32J

i to jest spoko, ale qrde, skoro kt333 dziala spox z pasywnym, to zaloozcie sobie radio 4x4x2, lub 4x4x3 i po klopocie!

na to jakis wentyl 4x4 1000-2000rpm i loozik!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ale jeszcze jedno mam jakis radiator od durona aluminiowy jak go przykleje na chipa czy to wystarczy bez wiatraka nie po to bawie sie w WC aby sluchac cziaglego WRRRRRRRRRRRRRRRRR :)

2 problem to karta grafiki gf3 ti200 ma maly radiator i nie wim czy zakladajac blok wodny zasilany woda z bloku z procka, ktora w zbiorniku ma jakies 27-30 mac stopni (bez chodnicy), nie bedzie sie bardziej grzala ???

3 problem cos mi sie komp stale wiesza nie wiemc zy to nie od tego krecenia :( osatnio poszlo zasilanie 12 v na plycie i nie moge podlaczyc zasilania witrakow na plycie tylko do zasilacza sie wpinam :))) lol

Pozdrawiam MAC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 problem to karta grafiki gf3 ti200 ma maly radiator i nie wim czy zakladajac blok wodny zasilany woda z bloku z procka, ktora w zbiorniku ma jakies 27-30 mac stopni (bez chodnicy), nie bedzie sie bardziej grzala ???

Pozdrawiam MAC

Pusc WB na czipie rownolegle, nie szeregowo , nie bedzie ci wtedy bezposrednio wody podgrzewac przed procem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze sie tak da ale to za wiele roboty a ja nie mam czasu teraz moze w wakacje ale to za 6 miechow dopiero teraz jestem zawalony i potrzebuje cos na szybko :)))

THNX

Jaka tam robota ?? 8O

Dwa trojniki i 2 kawalki weza zalozyc ?? 8O ewentualnie siskies kolanko ??

Powinienes sie z tym moment uporac 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to spox radiatorek - znam kilka osob ktore zapodaly go na karty graficzne typu GF2MX400, Radeon 7500, u jednego widzialem na Radeonie 9000PRO - gdzie niby wg ATI musi byc juz chlodzenie aktywne

o ile wiem to chip graficzny wydziela troszke wiecej ciepelka niz chipset mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem ciekaw jak to sie sprawuje na chipsecie , moze ktos juz posiada i moze powiedziec cos na ten temat?

Ja sobie go zapodam na chipset to wam powiem jak chlodzi. Zrobie jakis test i zapodam na strone. Kupie go po nowym roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na gieldzie elektronicznej pod GUS'em. niektore sklepy pieknie zdzieraja z wszystkiego.. zwlaszcza z ramu czy wlasnie z coolerow, radiatorow.

Zalmany 30zl drozsze, v7+ po 170zl a kiedys widzialem same 2niebieskie radiatory Thermaltake na pamieci za 50zl podczas gdy cale zestawy sa po 45zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja majac plyte na intelu zmienilem radiatorek asusa na wiekszy zrobiony (lekko wuciety) z wiekszego radiatora za 25zl wysoki dzies na 4cm i powierzchnia przylegania wystaje poza chipset i ma w max stresie 26 normalnie 22-24 wieje lekki wentyl

co sie okazalo lepeij mi sie kreci najwiecej wyciagnalem fsb 175 znajde plyn do chlodnic i bedzie 180

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...