Skocz do zawartości
dzwonek81

Mam 2 X 512 Na 400mhz A Widać 333

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kość 512 ddr 400 Patriot cl.2.5 a teraz dokupiłem druga identyczna, i moja płyta wykazuje że ram chodzi jako 333 MHz. Ustawiałem w biosie aby kośći chodizły na 400, ale bez rezultatów. bios mam najnowsyz tzn ver 1009. czy ktoś wie o co chodzi bo nie znalazęłm podobnego tematu na forum

:?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzwonek81

Ze względu na ograniczenia kontrolera pamięci w A64 przy obsadzonych 4 bankach kostkami pamięci dwustronnymi przy taktowaniu proca 200/400MHz taktowanie pamięci jest obniżane do 333MHz. Powyżej tego to już podkręcanie. Może bios ma takie zabezpieczenie, że zawsze masz 333MHz na pamięciach? Albo coś źle ustawiłeś?

Więcej tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=147020&hl=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłęm na defaulcie - i tak wykrywał, potem zmieniłem w biosie na 400 i było bez zmian czyli to jest jakeiś zabespieczenia

Pojedyńcze kosci chodza same na 400 Mhz

:( mozę spróbuje podkręcić troszke. mam nvidia system utility, to sietroskze pobawię

:lol: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem sempron 754 ma wbudowany kontroler pc2700 czyli 333. Tylko niektóre płyty potrafią wymusić 400mhz. Wiec mysle ze wsio jest ok...

dokształc sie zanim bedziesz probowal dalej wciskal ludziom takie bzdury.... Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi