Skocz do zawartości
darass

Problem Z Macierzą W Matlabie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem: chcialbym aby program wyciagal mi kolejno z wektora (zawierajacego elementy zerowe i niezerowe) tylko elementy niezerowe i wstawial do nowego wektora, utworzonego z tych elementow niezerowych.

Napisalem cos takiego:

clear

clc

V= [0; 1; 0; 7; 0; 8; 9];

for i=1:7

if V(i)~=0

x=[V(i)]

end

end

rozumiem ze on za kazdym razem tworzy wektory jednoelementowe x, ale nie mam pomyslu jak zrobic zeby zapisywal on wszystkie elementy niezerowe wektora V w nowym wektorze x, czyli aby wektor x mial postac: x=[1; 7; 8; 9]

z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem: chcialbym aby program wyciagal mi kolejno z wektora (zawierajacego elementy zerowe i niezerowe) tylko elementy niezerowe i wstawial do nowego wektora, utworzonego z tych elementow niezerowych.

Napisalem cos takiego:

clear

clc

V= [0; 1; 0; 7; 0; 8; 9];

for i=1:7

if V(i)~=0

x=[V(i)]

end

end

rozumiem ze on za kazdym razem tworzy wektory jednoelementowe x, ale nie mam pomyslu jak zrobic zeby zapisywal on wszystkie elementy niezerowe wektora V w nowym wektorze x, czyli aby wektor x mial postac: x=[1; 7; 8; 9]

z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam:)

Trzeba stworzyc nowy wektor pomocniczy POM o rozmiarze równym wektorowi V,zapisac do niego wartosci niezerowe a potem stworzyc z poczatkowych wartości wektora POM nowy wektor X.

licznik=0;%tworzymy wektor pomocniczy wielkosci takiej jak VPOM = V;  for i=1:7	 if V(i)~=0		   licznik = licznik+1;		   POM(licznik)=V(i);	 end end%przepisujemy "licznik" pierwszych wartosci z wektora POMX = POM(1:licznik);
Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi