darass Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Mam pewien problem: chcialbym aby program wyciagal mi kolejno z wektora (zawierajacego elementy zerowe i niezerowe) tylko elementy niezerowe i wstawial do nowego wektora, utworzonego z tych elementow niezerowych. Napisalem cos takiego: clear clc V= [0; 1; 0; 7; 0; 8; 9]; for i=1:7 if V(i)~=0 x=[V(i)] end end rozumiem ze on za kazdym razem tworzy wektory jednoelementowe x, ale nie mam pomyslu jak zrobic zeby zapisywal on wszystkie elementy niezerowe wektora V w nowym wektorze x, czyli aby wektor x mial postac: x=[1; 7; 8; 9] z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haquim Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) Mam pewien problem: chcialbym aby program wyciagal mi kolejno z wektora (zawierajacego elementy zerowe i niezerowe) tylko elementy niezerowe i wstawial do nowego wektora, utworzonego z tych elementow niezerowych. Napisalem cos takiego: clear clc V= [0; 1; 0; 7; 0; 8; 9]; for i=1:7 if V(i)~=0 x=[V(i)] end end rozumiem ze on za kazdym razem tworzy wektory jednoelementowe x, ale nie mam pomyslu jak zrobic zeby zapisywal on wszystkie elementy niezerowe wektora V w nowym wektorze x, czyli aby wektor x mial postac: x=[1; 7; 8; 9] z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam:) Trzeba stworzyc nowy wektor pomocniczy POM o rozmiarze równym wektorowi V,zapisac do niego wartosci niezerowe a potem stworzyc z poczatkowych wartości wektora POM nowy wektor X. licznik=0;%tworzymy wektor pomocniczy wielkosci takiej jak VPOM = V; for i=1:7 if V(i)~=0 licznik = licznik+1; POM(licznik)=V(i); end end%przepisujemy "licznik" pierwszych wartosci z wektora POMX = POM(1:licznik); Edytowane 14 Grudnia 2005 przez Haquim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darass Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 dzieki wielkie!!! :razz: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...