Skocz do zawartości
grzegorz111111

Pare Pytan Odnosnie Monitorów

Rekomendowane odpowiedzi

Przed monitorem spedzam okolo 8-10h dzienie i tak od 9 lat .2 lata temu pogorszyl mi sie wzrok -1 i na 2 oko -0/5 obecnie mam juz -2

Zalwazylem w moim monitoze crt (tylko na jednolitym tle to widac) ze obraz jest pofalowany sa pul okragle smugi od krawedzi do krawedzi i chyba czas na zmiane monitora.

Chcialbym jakis crt bo na dobry lcd mnie nie stac lepiej 17cali czy 19 moze 20 ? (miejsca na biurku mam sporo)

Jakiej firmy kupic jakie powiny byc jego parametry aby byl wmiare dobry (plamka rozdzielczosc itp)(DELL , LG , BELINEA , czy jakis inny )

Na kompie sporo gram pisze i czytam.

W jednym z tematow ktos powiedzial ze lepiej lcd o mniej pobiera pradu dlamnie moze nawet 500W Pobierac

Lepiej kupic na allegro czy w sklepie internetowym moze w zwylklym sklepie (czy jest roznica jesli kupie lezaka np 2 ltniego czy lepiej nie ?)

Prosze o podawanie nazwy monitora firmy i jego zalet i minusow z gory dziekuje :)

Edytowane przez grzegorz111111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. problem polega na tym ze nawet jak kupisz "najzdrowszy na swiecie monitor" a nie bedziesz przestrzegal kilku zasad to wzrok nadal bedzie ulegal pogorszeniu

- czeste przerwy i patrzenie na odlegle obiekty

- odpowiednie oswietlenie - sila i umieszczenie itd

2. w sklepach obecnie pozostaly odpady CRT a nie monitory - one z monitorami maja tyle wspolnego ze sa do nich podobne - mozna powiedziec ze to sa wyroby monitoropodobne - tylko czasem trafia sie jakies perelki - ostatnio ogladelm kilka CRT i za darmo bym ich nie chcial -> geomoetria = tragedia, zbieznosc kolorow = porazka, ostrosc = mydlo

celowo nie wymieniam modeli bo zaraz znajdzie sie obronca ktory posiada akurat taki model i dla niego jest super-hiper-the-best

i od razu zaznaczam glupi nie jestem - monitory byly podpinane bezposrednio do grafiki = 0 spliterow i innego dranstwa

dobry monitor CRT dla zwyklych ludzi mozna bylo kupic jakies 2 lata temu - potem rownia pochyla

3. bylo kilka tematow o monitorkach godnych polecenia - ostanio tu odpowiadalem

http://forum.purepc.pl/Jaki-Monitor-Crt-19...39-t169879.html

http://forum.purepc.pl/Wymiana-Monitora-Ph...a--t169417.html

pamietaj ze kupujac monitor trzeba robic testy - NOKIA/NEC Monitor Test itp

4. nie napisales jaki masz teraz monitor - bo moze wcale nie najgorszy tylko nie wyregulowany (pomocny ktorys z porgarmow wyzej wymienionych)

albo masz badziewna karte graficzna w ktorej filtry dolnoprzepustowe robia mydlo z obrazu

albo masz kabel VGA cienkutki jak wlos i bez filtracji (pierscienie ferrytowe przy obu wtyczkach) i zbiera wszytkie zaklocenia itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi