grzegorz111111 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) Przed monitorem spedzam okolo 8-10h dzienie i tak od 9 lat .2 lata temu pogorszyl mi sie wzrok -1 i na 2 oko -0/5 obecnie mam juz -2 Zalwazylem w moim monitoze crt (tylko na jednolitym tle to widac) ze obraz jest pofalowany sa pul okragle smugi od krawedzi do krawedzi i chyba czas na zmiane monitora. Chcialbym jakis crt bo na dobry lcd mnie nie stac lepiej 17cali czy 19 moze 20 ? (miejsca na biurku mam sporo) Jakiej firmy kupic jakie powiny byc jego parametry aby byl wmiare dobry (plamka rozdzielczosc itp)(DELL , LG , BELINEA , czy jakis inny ) Na kompie sporo gram pisze i czytam. W jednym z tematow ktos powiedzial ze lepiej lcd o mniej pobiera pradu dlamnie moze nawet 500W Pobierac Lepiej kupic na allegro czy w sklepie internetowym moze w zwylklym sklepie (czy jest roznica jesli kupie lezaka np 2 ltniego czy lepiej nie ?) Prosze o podawanie nazwy monitora firmy i jego zalet i minusow z gory dziekuje :) Edytowane 14 Grudnia 2005 przez grzegorz111111 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 1. problem polega na tym ze nawet jak kupisz "najzdrowszy na swiecie monitor" a nie bedziesz przestrzegal kilku zasad to wzrok nadal bedzie ulegal pogorszeniu - czeste przerwy i patrzenie na odlegle obiekty - odpowiednie oswietlenie - sila i umieszczenie itd 2. w sklepach obecnie pozostaly odpady CRT a nie monitory - one z monitorami maja tyle wspolnego ze sa do nich podobne - mozna powiedziec ze to sa wyroby monitoropodobne - tylko czasem trafia sie jakies perelki - ostatnio ogladelm kilka CRT i za darmo bym ich nie chcial -> geomoetria = tragedia, zbieznosc kolorow = porazka, ostrosc = mydlo celowo nie wymieniam modeli bo zaraz znajdzie sie obronca ktory posiada akurat taki model i dla niego jest super-hiper-the-best i od razu zaznaczam glupi nie jestem - monitory byly podpinane bezposrednio do grafiki = 0 spliterow i innego dranstwa dobry monitor CRT dla zwyklych ludzi mozna bylo kupic jakies 2 lata temu - potem rownia pochyla 3. bylo kilka tematow o monitorkach godnych polecenia - ostanio tu odpowiadalem http://forum.purepc.pl/Jaki-Monitor-Crt-19...39-t169879.html http://forum.purepc.pl/Wymiana-Monitora-Ph...a--t169417.html pamietaj ze kupujac monitor trzeba robic testy - NOKIA/NEC Monitor Test itp 4. nie napisales jaki masz teraz monitor - bo moze wcale nie najgorszy tylko nie wyregulowany (pomocny ktorys z porgarmow wyzej wymienionych) albo masz badziewna karte graficzna w ktorej filtry dolnoprzepustowe robia mydlo z obrazu albo masz kabel VGA cienkutki jak wlos i bez filtracji (pierscienie ferrytowe przy obu wtyczkach) i zbiera wszytkie zaklocenia itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz111111 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Muj obecny monitorek to Belinea 10 30 55 Grafike mam radek 9800 Kabelek od monitora jest gruby jak palec :P Z tego co czytalem lepiej kupic monitor crt taki za okolo 400-600 niz lcd za 900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...