smagal Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Witam, Mam Athlona (Barton) 2600+ (166MHz), płytę główną MSI K7N2 Delta ILSR, kupiłem 2x512 ramu kingstona 400mhz i po załadowaniu windy zaczynają się rózne rzeczy dziać... wyskakują dziwne błędy, gry sie nie odpalają albo nagle wyskakuje blu skrin i reset... jednym słowem system nie działa dłużej niż 2-3 minuty :( po włożeniu starych pamięci (2x256/333 MHz) wszystko wraca do normy i jest OK... Proszę o pomoc każdego kto może wiedzieć o co tu chodzi. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 ustaw wszystko co tyczy sie pamieci na auto i zapusc memtest86 albo goldmemory i zobacz czy nie sypnie bledow, jak sypnie pamieci do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salaciarz Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 być może trzeba włączyć w biosie opcje bank interleaving. Przy zastosowaniu 2x512 trzeba ją aktywować (wiem z własnego doświadczenia). Ewentualnie zaciągnij u kogoś , jeśli u siebie nie możesz GoldMemory nagraj go na dyskietke , uruchom z niej komputer i przeleć w celu sprawdzenia czy pamiątki nie sypią sie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smagal Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) Aha dodam jeszcze, że dzisiaj kumpel wziął pamięci do pracy (serwis kompowy :) ) i powiedział, ża działają jak należy... więc może zostańmy przy tym, że to u mnie coś jest nie tak, tylko co ?? mam memtest na dyskietce więc jak tylko kumpel z pamięciami wróci to sobie przetestuje ale skoro u niego działają to ja nie wiem... Dziękuje bardzo za pomoc i mam nadzieje, że problem zostanie zażegnany... Edytowane 14 Grudnia 2005 przez smagal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smagal Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 "bank interleaving" gdzie mogę to znaleść ?? szukałem w biosie ale nic takiego nie znalazłem :( mam bios award. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smagal Opublikowano 18 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2005 Już sobie poradziłem :) ustawiłem wszystko na auto, okazało się że pamięć nie może pracować na 400MHz z prockiem na 333MHz, teraz po włączenieu wszystkiego na auto wyświetla mi Memory clock 333MHz :) Aha jak wcześniej z ciekawości ustawiłem procka na 200MHz to mi nie wstał :( i musiałem reset cmosa zrobić... słyszałem że niektórzy tak robili nawet na prockach 2500+ i wszystko było OK a u mnie na procku 2600+ nawet nie chce wstać :( czy mogę z niego zrobić 3200+ na 200 MHz żeby chodził ładnie i stabilnie ?? 2600+ podobno są najlepsze do przerobienia na 3200+ Pozdrwaiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...