Skocz do zawartości
smagal

2x512 Kingstone 400mhz... Krzaczy Się ! Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Athlona (Barton) 2600+ (166MHz), płytę główną MSI K7N2 Delta ILSR, kupiłem 2x512 ramu kingstona 400mhz i po załadowaniu windy zaczynają się rózne rzeczy dziać... wyskakują dziwne błędy, gry sie nie odpalają albo nagle wyskakuje blu skrin i reset... jednym słowem system nie działa dłużej niż 2-3 minuty :( po włożeniu starych pamięci (2x256/333 MHz) wszystko wraca do normy i jest OK... Proszę o pomoc każdego kto może wiedzieć o co tu chodzi. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

być może trzeba włączyć w biosie opcje bank interleaving. Przy zastosowaniu 2x512 trzeba ją aktywować (wiem z własnego doświadczenia). Ewentualnie zaciągnij u kogoś , jeśli u siebie nie możesz GoldMemory nagraj go na dyskietke , uruchom z niej komputer i przeleć w celu sprawdzenia czy pamiątki nie sypią sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha dodam jeszcze, że dzisiaj kumpel wziął pamięci do pracy (serwis kompowy :) ) i powiedział, ża działają jak należy... więc może zostańmy przy tym, że to u mnie coś jest nie tak, tylko co ?? mam memtest na dyskietce więc jak tylko kumpel z pamięciami wróci to sobie przetestuje ale skoro u niego działają to ja nie wiem... Dziękuje bardzo za pomoc i mam nadzieje, że problem zostanie zażegnany...

Edytowane przez smagal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sobie poradziłem :) ustawiłem wszystko na auto, okazało się że pamięć nie może pracować na 400MHz z prockiem na 333MHz, teraz po włączenieu wszystkiego na auto wyświetla mi Memory clock 333MHz :) Aha jak wcześniej z ciekawości ustawiłem procka na 200MHz to mi nie wstał :( i musiałem reset cmosa zrobić... słyszałem że niektórzy tak robili nawet na prockach 2500+ i wszystko było OK a u mnie na procku 2600+ nawet nie chce wstać :( czy mogę z niego zrobić 3200+ na 200 MHz żeby chodził ładnie i stabilnie ?? 2600+ podobno są najlepsze do przerobienia na 3200+ Pozdrwaiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi