nightstalker Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Witam! Domyślnie mój procek chodzi na mnożniku 12,5 i FSB 166 co daje mi ~2083MHz. Moge go ładnie podkręcić do ~2225MHz przez zmiane FSB i pozostając przy tym samym mnożniku. Chciałbym jednak wicisnąc coś więcej i tu pojawaia się problem :| W biosie mam opcje zmiany mnożnika ( od 5,0 do 14 ), ale jakakolwiek zmiana tego badziewia kończy się tym ze komp nie wstaje ( uruchamia się, ale nie załącza monitora... ) Robie mu reset i uruchamia się na defaultowych ustawianiach... Stwierdziłem że bios leci w kulki i jednak mam zablokowany ten cholerny mnożnik. Otwieram, kompa, wyciągam proca, chcę połączyc mostki L1, a tam niespodzianka - żadnych przerw, żadnych cięć laserem (na innych mostkach są, więc chyba potrafiłem odróżnic przerwane od nie-przerwanych... ), mostki wyglądają na połączone! Co z tym zrobić ? Procesor: AMD Athlon 2000xp ( w systemie widziany jako 2600+ ) AXDA2000DUT3C - zidentyfikowałem jako Thoroughbred-B ( co zresztą potwierdza Everest ) Są tam jeszcze takie 2 ciągi: KIXJB0422GPFW, Z427466F42079 ( nie wiem co oznaczają ) Wyciąg z Everest'a: Właściwości procesora Typ procesora AMD Athlon XP, 2083 MHz (12.5 x 167) 2600+ Nazwa kodowa Thoroughbred-B Seria B0 Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 453 Pin PGA Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów) Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2 Napięcie rdzenia 1.50 - 1.65 V Napięcie We /Wy 1.6 V Typowa moc 44.0 - 64.0 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 48.5 - 74.3 W (zależna od szybkości procesora) Pomoże mi ktoś :rolleyes: ? Co mam zrobić żeby ustyawić jakiś inny mnoznik !? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) KIXJB0422GPFW Podukcja --> 22 tydzień z 2004 roku - niestety, zablokowany mnożnik ! (odblokowane były do 0339 ). Pozdr. :cry: Edytowane 14 Grudnia 2005 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) A więc to to było! ;] Thx wielkie! Ale w jaki sposób ten mnoznik jest zablokowany ? Rozumiem że ołówek nic juz nie da i pozostaje mi tylko drut mod ? :( Edytowane 14 Grudnia 2005 przez nightstalker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Za wiele to już z niego nie wyciągniesz - skoro chodzi na 2225 MHz ! Mój chodzi na maxa stabilnie tak samo na 12.5x178=2225 - a to w końcu XP 2400+ !. Po prostu procek w tej technologii dużo więcej nie pociągnie - na porządnym chłodzeniu ( woda, freon ) pójdzie jeszcze może do 2400 MHz ? , ale na chłodzeniu powietrznym to ciężko coś więcej wydusić. Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Pamiętam że udało mi się go kiedys pogonic na torchę większym FSB i uzyskałem troche więcej, ale nie pamiętam ile ( wynik w 3dm03 na karcie 5900 skoczył wtedy o ~200pkt - to pamiętam ). I to by było na tyle jeśłi chodzi o mojego proca :] Jeszcze raz dzięki za pomoc! Ps. Bo kurde nie zasne! :D Ten z Twojego avatarka to Joe Perry, Brian May czy może jeszcze ktoś inny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Żebyś mógł zasnąć to Ci napisze - ale wcześniej pytanie - mój nick Lzep nic Ci nie mówi ??? No właśnie - to jest mistrz Jimmy Page z Led Zeppelin :D Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 O właśnie !!! Na nick nie popatrzyłem :D Pierwsze co mi się skojarzyło to i tak Joe Perry :) Pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...