Skocz do zawartości
nightstalker

Nie Moge Zmienic Mnożnika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Domyślnie mój procek chodzi na mnożniku 12,5 i FSB 166 co daje mi ~2083MHz. Moge go ładnie podkręcić do ~2225MHz przez zmiane FSB i pozostając przy tym samym mnożniku.

Chciałbym jednak wicisnąc coś więcej i tu pojawaia się problem :| W biosie mam opcje zmiany mnożnika ( od 5,0 do 14 ), ale jakakolwiek zmiana tego badziewia kończy się tym ze komp nie wstaje ( uruchamia się, ale nie załącza monitora... ) Robie mu reset i uruchamia się na defaultowych ustawianiach...

Stwierdziłem że bios leci w kulki i jednak mam zablokowany ten cholerny mnożnik. Otwieram, kompa, wyciągam proca, chcę połączyc mostki L1, a tam niespodzianka - żadnych przerw, żadnych cięć laserem (na innych mostkach są, więc chyba potrafiłem odróżnic przerwane od nie-przerwanych... ), mostki wyglądają na połączone!

Co z tym zrobić ?

Procesor:

AMD Athlon 2000xp ( w systemie widziany jako 2600+ )

AXDA2000DUT3C - zidentyfikowałem jako Thoroughbred-B ( co zresztą potwierdza Everest )

Są tam jeszcze takie 2 ciągi: KIXJB0422GPFW, Z427466F42079 ( nie wiem co oznaczają )

Wyciąg z Everest'a:

Właściwości procesora

Typ procesora AMD Athlon XP, 2083 MHz (12.5 x 167) 2600+

Nazwa kodowa Thoroughbred-B

Seria B0

Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE

Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB

Pamięć podręczna L1 danych 64 KB

Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora

Typ obudowy 453 Pin PGA

Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm

Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)

Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu

Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2

Napięcie rdzenia 1.50 - 1.65 V

Napięcie We /Wy 1.6 V

Typowa moc 44.0 - 64.0 W (zależna od szybkości procesora)

Maksymalna moc 48.5 - 74.3 W (zależna od szybkości procesora)

Pomoże mi ktoś :rolleyes: ? Co mam zrobić żeby ustyawić jakiś inny mnoznik !?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za wiele to już z niego nie wyciągniesz - skoro chodzi na 2225 MHz !

Mój chodzi na maxa stabilnie tak samo na 12.5x178=2225 - a to w końcu XP 2400+ !. Po prostu procek w tej technologii dużo więcej nie pociągnie - na porządnym chłodzeniu ( woda, freon ) pójdzie jeszcze może do 2400 MHz ? , ale na chłodzeniu powietrznym to ciężko coś więcej wydusić.

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam że udało mi się go kiedys pogonic na torchę większym FSB i uzyskałem troche więcej, ale nie pamiętam ile ( wynik w 3dm03 na karcie 5900 skoczył wtedy o ~200pkt - to pamiętam ). I to by było na tyle jeśłi chodzi o mojego proca :] Jeszcze raz dzięki za pomoc!

Ps. Bo kurde nie zasne! :D Ten z Twojego avatarka to Joe Perry, Brian May czy może jeszcze ktoś inny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi