lukecz Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 (edytowane) Witam. Chcialbym spytac, czy jest mozliwe unikniecie (np. poprzez porozumienie z operatorem Ery, czyli firma PTC), kary umownej, jaka jest udzielana za nieplacenie rachunkow (abonamentow)? Kara ta to kwota az 900zl. Kara ta jest wypisana na "Zawiadomieniu przedsądowym" ktore wyslalo PTC, a w ktorym straszy Policją oraz komornikiem. Powiecie: nie placiles - dobrze Ci tak!! Ale... Kara ta nie jest dla mnie (gdybym wzial abonament to oczywiscie placilbym naleznosc w terminie, wole jednak pre-paid). Kare te dostal moj brat (starszy ode mnie, zona, 2-ka dzieci). Skusil sie na abonament gdzies pol roku temu, wyglada na to ze nie placil przez caly czas rachunkow: dzisiaj jedno z jego dzieci przynioslo (ponoc znalezli przy sprzataniu ten swistek i zaczely sie martwic) mnie i moim rodzicom owe "Zawiadomienie przedsądowe", w ktorym wlacznie z tą kara umowna, zaleglymi rachunkami oraz odsetkami jest do zaplaty ponad 1000zl. Niestety jak widac moj brat zachowal sie idiotycznie nie placac rachunkow (nie wiem co on sobie myslal, musze z nim porozmawiac o tym) i kara jak najbardziej mu sie nalezy (nie zal mi go). Zal mi jest jego dzieci, na ktorych to sie raczej odbije, gdyz u nich w domu raczej sie nie przelewa... I stad prosba do Was forumowicze: czy kiedykolwiek slyszeliscie/mieliscie stycznosc z ową "Karą umowną" oraz czy jest sposob na jej kasacje/zmniejszenie ze wzgledu na trudna sytuacje materialna? Najlepszym rozwiazaniem byloby oplacenie tylko zaleglych rachunkow (wraz z odsetkami), w ktorych moi rodzice pewnie pomoga, ale z tą karą będzie ciezko... Prosze o odpowiedz, za ktora z gory dziekuje Pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2005 przez lukecz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnson Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 na pewno da sie rozlozyc na raty caly dlug, najlepiej wystosowac pismo do ery i zaproponowac jakas forme splaty, olewanie nie oplaca sie bo leca odsetki, dodatkowo era skieruje sprawe do jakiejs firmy windykacyjnej, z sama era mozna sporo zalatwic w kwestii takich splat (ja sam rozkladalem taka kare na raty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rocca Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Ja mam taką nieprzyjemną sytuację... Z Erą... Zrobiłem zlecenie stałe... W swoim banku, a mianowicie BGŻ... Teraz mi przyszło pisemko, że od sierpnia nie płacę rachunków... Mogę iść do pierwszego lepszego germanosa i poprosić o przesłanie faktury zbiorczej? Albo tych wszystkich faktur? Dzięki z góry za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (ciach). I stad prosba do Was forumowicze: czy kiedykolwiek slyszeliscie/mieliscie stycznosc z ową "Karą umowną" oraz czy jest sposob na jej kasacje/zmniejszenie ze wzgledu na trudna sytuacje materialna? Najlepszym rozwiazaniem byloby oplacenie tylko zaleglych rachunkow (wraz z odsetkami), w ktorych moi rodzice pewnie pomoga, ale z tą karą będzie ciezko... Prosze o odpowiedz, za ktora z gory dziekuje Pozdrawiam Witam! Jesli zlikwidowali numer pozostaje jedynie zaplata. W innym wypadku mozna sie spokojnie dogadac (przez okres 2 lat "korzystania" z uslug ery dogadywalem sie w ten sposob chyba z 10 razy) Tak jak wspomniano wczesnie, mozna rozlozyc zalegla kwote na raty (najpierw jednak trzeba wplacic 30 % zaleglej kwoty. Aby uniknac zaplaty trzeba przedstawic akt zgonu dluznika.. raczej odpada bo o ile sam papier to nie taki wielki problem to fakt, iz bedzie to sprawdzane "utrudnia" znacznie sprawe. Mi nazbieralo sie 1300 zl splacilem w dwoch ratach i mam swiety spokoj. Watpie zeby plaszczenie sie i tlumaczenie sytuacja materialna cos dalo aczkolwiek zaznaczam, ze nigdy nie probowalem tej metody. Zycze powodzenia. Moja byla kobieta ma zaleglosci w Erze na 2k zl - jej rodzice (z ktorymi mieszka i gdzie jest zameldowana) odsylaja pisma z firmy windykacyjnej piszac na kopercie "adresat nie mieszka pod podanym adresem" - jednak nie uwazam, iz jest to dobra metoda - ktoregos dnia fakt nie figurowania w krajowym rejestrze dluznikow moze sie przydac przy ubieganiu o kredyt itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sensej17 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Moj znajomy tez nie placil w idei i podpisal niedawno anex do poprzedniej umowy dotyczacy rozlozenia platnosci na raty, jednak w przeliczeniu wychodzi wtedy odrobina wiecej do oddania co chyba i tak jest ugoda z ich strony... a i dali jemu kolejna umowe na telefon ;/ dziwne :| dziwne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Ja mam taką nieprzyjemną sytuację... Z Erą... Zrobiłem zlecenie stałe... W swoim banku, a mianowicie BGŻ... Teraz mi przyszło pisemko, że od sierpnia nie płacę rachunków... Mogę iść do pierwszego lepszego germanosa i poprosić o przesłanie faktury zbiorczej? Albo tych wszystkich faktur? Dzięki z góry za pomoc! Nie idz z tym do Germanosa, a do sklepu/salonu firmowego. Wiecej moga i latwiej sie z nimi dogadac. Mozliwe, ze chodzi tylko o sierpniowy rachunek - miedzy zlozeniem dyspozycji zlecenia stalego a jego faktycznym wprowadzeniem do systemu i zatwierdzeniem przez bank mija 2-3 tygodnie. Z reguly zdazy jeszcze w tym czasie wyjsc faktura, ktora trzeba normalnie oplacic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Rocca Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Nie, nie... Pan z banku zawalil temat... Od sierpnia moje rachunki sa nieplacone... Moge isc do salonu i poprosic o przeslanie faktur z zaleglego okresu? Chodzi mi o wszystkie faktury osobno, lub razem w jednej zbiorczej... Chce to jak najszybciej zaplacic, bo mi dowala te 900 i nie bedzie zbyt milo :? Dzięki costi za wazne informacje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...