Skocz do zawartości
Gość dwaIP

Aibench Dyskusj

Rekomendowane odpowiedzi

Tymczasowa tabela wynikow (moze FIDO zechce wrzucic to do swojego automatu)

To zalezy juz od Was :) Ja juz napisalem w innym temacie, ze nie widze problemu w przeniesieniu rankingow "do mnie", tylko to musi jeszcze poczekac przynajmniej kilkanascie dni, bo brakuje kilku [ciach!]lek, ktore bym chcial zrobic, zanim dodam kolejne rankingi, ale teraz nie moge sie nimi zajac, bo mam chwilowo wazniejsze sprawy na glowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie usiadłem przed moim kompem (patrz sygnaturka) i wykręciłem taki wyniczek:

Dołączona grafika

44 seconds

418440371 nanoseconds

check 19032557

I taki mały OT:

Vcore procka spada podczas obciążenia do 1.52v, w idle i windzie jest zwykle 1.55v

[;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1___ 35.781000000 sec bachus_anonym (ten wynik nie jest calkiem pewny ze wzgledu na 6 zer w nanosekundach 99% blad zegara windy)

Wlasnie puscilem jeszcze raz, tym razem na innych memkach i ciut wyzszym zegarze. Wlazlem do Wind przy 309x11, nastepnie podbilem Clockgenem do 311x11. Ciut lepszy czas i bez zer ;)

35s 728541460 1656929496 .:. Athlon64 3700+ @ 311x11=3421MHz, 2x1GB DDR570 8-3-4-3.0-1T

1817168[/snapback]

"niskie" 38s

38 296671455

Uuuuuu, ladnie... Coraz lepiej dogadujecie sie z tym prockiem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie puscilem jeszcze raz, tym razem na innych memkach i ciut wyzszym zegarze. Wlazlem do Wind przy 309x11, nastepnie podbilem Clockgenem do 311x11. Ciut lepszy czas i bez zer ;)

35s 728541460 1656929496 .:. Athlon64 3700+ @ 311x11=3421MHz, 2x1GB DDR570 8-3-4-3.0-1T

Dołączona grafika

Uuuuuu, ladnie... Coraz lepiej dogadujecie sie z tym prockiem :lol:

no bachus ladnie, ladnie, wojna z yoto dobrze tobie wychodzi, ale powiedz czemu tak malo V dla procka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, ciesze sie ze wynik z zerami zostal pobity.

Podczas testowania zegara Windows dostrzeglem ze pod duzym obciazeniem winda przestaje poprawnie aktualizowac zegar.

Normalnie powinna zrobic aktualizacje 64 razy na sekunde czyli cos pomiedzy 15 i 16 milisekund.

Pod obciazeniem potrafi opuscic jedna aktualizacje (potem to koryguje). Niestety pod winda musze czesciowo korzystac z segara windy.

Swoja droga ten zegar to zabytek bo 20 lat temu zegar sprzetowy cykal 18.2 raza na sekunde a dokladniej 64*1024 na godzine.

P.S, Sprawdzenie check mozna zrobic wywolujac AiBench z wiersza polecen przykladowo dla WR

trzeba przejsc do katalogu z AiBench nastepnie wywolac

AiBench 35 728541460 1656929496 pierwszey parametr to sekundy, drugi to nanosekundy trzeci to check.

Teraz nie uda sie uruchomic testu procesora tylko wyskoczy napis OK validate check jesli wszystkie trzy liczby sa prawidlowe.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO dokładność pomiaru czasu do 9-ciu miejsc po przecinku jest delikatnie mówiąc przesadzona. Mój wynik na AXP1700+ to ~94.134.

Bench jest moim zdaniem przestarzały.

Nie można za jego pomocą odzwierciedlić postępu jaki mamy. Nic nie dają środowisko 64bit i mulicore. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można za jego pomocą odzwierciedlić postępu jaki mamy. Nic nie dają środowisko 64bit i mulicore. :sad:

puszczaj sandre, cineme, koduj rary/divxy ...

w grach 2 jaja tez nic nie dają więc nie kumam o co płacz

dwurdzeniowce są pod określone zastosowania i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszlosci planuje zrobic jeszcze dwie wersje AiBenchX dla multicore oraz AiBenchX64 dla multicore 64 bit.

(AiBenchX moze powstac nawet barszo szybko gorzej z 64 bit)

Na razie uzywam procesora 32 bit jednojrdzeniowego.

Procesor to niewielki problem ale dobry kompilator 64 bit to juz powazny problem.

Oprogramowanie 64 bit nie bedzie powszechne jeszcze bardzo dlugo.

Przesiadka z 16 bit na 32 bit trwala ponad 10 lat od momentu upowszechnienia sie procesorow 32 bit.

Przesiadka z 32bit bedzie trwala dluzej ze wzgledu na mniejsza efektywnosc niz poprzednia.

Do tej pory nie bylo dostepnego bencha sprawdzajacego wydajnosc procesora dla AI

To jest nowosc a nie przestarzale.

AI to przyszlosc nie przeszlosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP

Trzymam za słowo, o ten multicore. Fajnie byłoby sprawdzić potencjał :)

Yoto

Tu sobie poczytaj (link z postu wampira w topicu o X2)

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=82557

Edytowane przez atomel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP

Yoto

Tu sobie poczytaj (link z postu wampira w topicu o X2)

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=82557

i co mi udowodniłeś ?? ze w tescie syntetycznym x2 ma malutką przewage nad 1 jajem ??

X2 @ 2,8GHz odpowiada w wyniku jednordzeniowcowi 3,1GHz ...

jak dla mnie jeżeli ktoś nie wykorzystuje X2 na prawdę (kodowanie, rendering itd) to jego posiadanie jest snobizmem (na dzień dzisiejszy X2 to gier to dla mnie głupota)

>> Hipo - ostatnio forum sypie sie notorycznie i wcina wiele rzeczy ... zniknął temat X800GTO (już się pojawił) ehhh lipa system :lol2:

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwaIP

Nie obiecalem ze szybko wypuszcze bencha na multicore (moze nie oznacza bedzie).

Na dzien dzisiejszy przygotowanie takiego to wydatek na procesor i plyta pod multicore

(a wlasciwie to dwie plyty i dwa CPU by porzadnie przetestowac).

Dwurdzeniowiec bedzie mi potrzebny dopiero jak spora ilosc laptopow bedzie taki posiadala.

Na dzisiaj Intel i AMD musialyby dostarczyc mi takie sprzety do domu bo benchmark na dwa rdzenie

to marketing ich nowych produktow.

Na razie mozesz sprawdzic wydajnosc jednego jajka w sztucznej inteligencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim snobizmem :D

Nie mow ze jakbys mogl wychaczyc z usa za 1200pln opterona 165 to bys nie lykal go :D

Ja tylko czekam az w koncu kumpel sie z usa odezwie , tylko ze on sie juz holera mial z poltora miesiaca temu oezwac :( :(

no właśnie o to chodzi że mnie X2 nie kręci

wolałbym opka 148 czy cóś ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki wpływ ma wydajność pamięci ram ??

duży czy mały ?? :-P

Z dotychczasowych wynikow mozna wnioskowac ze pamiec nie jest waskim gardlem , liczy sie glownie architektura procesora i czestotliwosc

Sprawdzic to mozna zmieniajac na rozne sposoby ustawienia pamieci przy zachowanej czestotliwosci procesora

przykladowo 10*100 i 5*200 przy ostrych timing i najgorszych mozliwych.

P.S. jest troche wiecej danych w tabelce

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I taki mały OT:

Vcore procka spada podczas obciążenia do 1.52v, w idle i windzie jest zwykle 1.55v

U mnie jest podobnie CPU-Z wykazuje spadek napiecia po uruchomieniu testu AiBench z 1.664v na 1.648v

Uruchomienie SuperPi 1M nie powoduje spadku napiecia pokazywanego przez CPU-Z natomiast przy Cinebench 2003 napiecie

zmienia sie pomiedzy 1.664 a 1648. Wydaje mi sie ze swiadczy to o najwiekszym obciazeniu procesora przez AiBench i najmniejszym

przez SuperPi jesli rozwazac te trzy benchmarki.

@LukeXE watpie by ten wynik zostal pobity przez jakies P4EE z dotychczas produkowanych.

Edytowane przez dwaIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Parówkowy_Skrytożerca

stary komputer podłączony do neta:

pierwsze podejście:

150 seconds

990842585 nanoseconds

check 13175075

po usunieciu niektórych procesów systemowych programem cctask:

149 seconds

933925545 nanoseconds

check 27367701

AMD Athlon 850MHz, 256MB 100MHz SDRAM, Win98SE

na drugim nie chce mi sie sprawdzać bo bym musiał za daleko łazić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...