genpw Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Witam.Myślę o wymianie swojego procesora pentium4 3.06 Ghz Nortwood 512/533 z HT na 3.2Ghz Nortwood 512/800 z HT. Zastanawiam się czy ta zamiana przyniesie jakieś odczuwalne korzyści a jeśli tak to jakie? Moja płyta to MSI 865PE Neo2-V na socket 478, pamięć to 2x512 Pc3200 Samsung w dualu.Przeglądałem sporo testów zamieszczonych na różnych stronach, ale chodzi mi nie o same cyferki, ale o subiektywne odczucia.Może ktoś ćwiczył już coś takiego i może podzielić się swoją wiedzą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) Zależy co robisz na kompie ;) Jednak wyższa magistrala powinna sporo dać ;) Chociaż moim zdaniem najlepiej będzie jak sprzedasz mobo i płytę i przesiądziesz się na AMD64 ;) Edytowane 15 Grudnia 2005 przez mkl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 ale może kasy nie miec ja bym wziął prescotta na soc 478 jakies wydajne chłodzonko i masz jak postarasz sie 4ghz może przekroczysz (chlodzenie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) płyte masz całkiem ok jak do OC Edytowane 15 Grudnia 2005 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Ja bym nie wymieniał!!!! Szkoda kasy!!! Jakby to był LGA to jeszce ale nie na s478 to nie jest zbyt przyszłosciowe przedsiewziecie. A po drugie przyrost wydajności bedzie niewielki albo nawet niezauwazalny. Ja bym sobie wymienił na Athlona64 3000+ (venice) no i do tego mobo np. DFI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zależy co robisz na kompie ;) Jednak wyższa magistrala powinna sporo dać ;) Chociaż moim zdaniem najlepiej będzie jak sprzedasz mobo i płytę i przesiądziesz się na AMD64 ;) Ten komputer to taki typowy domowiec, czyli służy i do gier, i do worda, i do netu, i do oglądania filmów,słuchania muzyki i.t.p. Przypuszczam,że zdecydowana większość posiadaczy w ten sposób traktuje swoje pecety. Co do wymiany platformy w ciągu najbliższych dwóch lat będzie to raczej nie możliwe.Jedynie planuję modernizację dlatego to pytanie ale może kasy nie miec ja bym wziął prescotta na soc 478 jakies wydajne chłodzonko i masz jak postarasz sie 4ghz może przekroczysz (chlodzenie)Co do kasy zgoda,dzieci dorastają i kosztują, prescota nie bardzo bo to mały piecyk, a chłodzenie mam freezera 4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Mysle, ze to nie jest oplacalne przedsiewziecie. Moze dodatkowe z 5% uzyskasz na wydajnosci co bedzie nieodczuwalne podczas pracy z kompem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Mysle, ze to nie jest oplacalne przedsiewziecie. Moze dodatkowe z 5% uzyskasz na wydajnosci co bedzie nieodczuwalne podczas pracy z kompem.Czyli te około 200 zeta różnicy jaką musiałbym dopłacić do tego 3.2 Ghz lepiej przeznaczyć na browarki płyte masz całkiem ok jak do OCSzczerze mówiąc jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o o/c ale procek pracuje na 3100-jakim cudem nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mac' Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 sam sie podkręcił ale prescot jak sie podkręci wymiata imcho to ciepło jest straszliwe wc albo ninja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
genpw Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 sam sie podkręcił ale prescot jak sie podkręci wymiata imcho to ciepło jest straszliwe wc albo ninjaA konkretniej co to znaczy że się sam podkręcił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...