Skocz do zawartości
kungfiarz

Celeron M 1.4 Ile Cache'owy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupilem laptopa juz jakis czas temu na aukcji w opisie było ze ma 1MB Cache'u . Potem sprawdzałem diagnostycznymi programami i roznie mi oznajmialy raz 512 raz 1024. W Alcoholu wypalalem CD w logu nagrywania napisał o procesorze ze ma 1024 cache'u L2. Jesli chodzi o laptopy i procki w nich jest jakis program diagnostyczny ktory sprawdzi na 100% poprawnie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kupilem laptopa juz jakis czas temu na aukcji w opisie było ze ma 1MB Cache'u . Potem sprawdzałem diagnostycznymi programami i roznie mi oznajmialy raz 512 raz 1024. W Alcoholu wypalalem CD w logu nagrywania napisał o procesorze ze ma 1024 cache'u L2. Jesli chodzi o laptopy i procki w nich jest jakis program diagnostyczny ktory sprawdzi na 100% poprawnie ??

Modele od 310 do 340 mają po 512KB L2 i są robione w technologii 130nm.

CPU-Z powinien podać prawdziwe informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modele od 310 do 340 mają po 512KB L2 i są robione w technologii 130nm.

CPU-Z powinien podać prawdziwe informacje.

No To mi pokazał ze mam M 330. Faktycznie 512 kb cacheu i szyna 100Mhz. Czyli od tych nowszych Celków M on jest znacznie gorszy ?

W ogole marka mojego Lapa to Medion dokladny model to MD95359. Konfiguracja jest taka:

Procesor w/w

Pamięć Hyundai 512Mb PC2700 2/3/3/6

Płyta Montrala - GML Chipset i855GM/GME SouthBridge 82801DB

Grafika - Intel 82852/82855 GM/GME

WLan - 54Mbit

Nagrywarka DVD Pioneer

Matryca 15.1

Dysk 80GB/5400Rpm Samsung ATA100

Kupiłem bez baterii jakies 0.5 roku temu czy to dobry sprzet? Jak mozna dowiedziec sie czy moge wymienic karte graficzną ? Troche pytan z gory dzieki za odp. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Nie są tak słabe jak ci się zdaje po prostu mają 512 KB zamiast 1 MB i tyle .Pierwsze 1KB cachu jest krytyczne, potem znaczenie każdego kolejnego KB Cachu spada .Próbowałeś kiedyś odpalić procek z wyłączoną pamięcią L2 a potem z L1 ? Bo ja tak - bez L2 normalnie , bez L1 - w Win98SE zacina się eksplorator.

2.Kartę masz zintegrowaną ale i tak mocniejszą niz UniChrome więc się ciesz z tego co masz , bo jej się nie da wymienić.

3.Całkiem niezły sprzęt , jak procesor nie jest wlutowany na stałe to da się go jeszcze później wymienić na nową wersję.

Edytowane przez Haquim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.Nie są tak słabe jak ci się zdaje po prostu mają 512 KB zamiast 1 MB i tyle .Pierwsze 1KB cachu jest krytyczne, potem znaczenie każdego kolejnego KB Cachu spada .Próbowałeś kiedyś odpalić procek z wyłączoną pamięcią L2 a potem z L1 ? Bo ja tak - bez L2 normalnie , bez L1 - w Win98SE zacina się eksplorator.

2.Kartę masz zintegrowaną ale i tak mocniejszą niz UniChrome więc się ciesz z tego co masz , bo jej się nie da wymienić.

3.Całkiem niezły sprzęt , jak procesor nie jest wlutowany na stałe to da się go jeszcze później wymienić na nową wersję.

A pytanie jeszcze takie jakie pamieci ta plyta w laptopie obsluguje ? 333Mhz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi