grzesi0 Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Mam takie pytanie, czy ktoś wie jakim programem robili takie filmy jak Shrek , Epoka Lodowcowa itp. ? Czyy ktoś zna nazwe tego programu ? I czy istnieją jakieś darmowe Triale które można ściągnąć ? Na google szukałem, brak wyników. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 calkiem mozliwe ze 3D studio max... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 to moze byc 3d studio max, maya, albo lightwave. raczej to bedzie ktorys z tych dwoch ostatnich co wymienilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys'az Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 A czy Dream Works nie stworzylo przypadkiem wlasnego programu na potrzeby Shreka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolot Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 pewnie tak bylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 Wiem ze "Potwory i spolka" byl robiony na MAYA'I. Ale nowe produkcje uzywaja wlasnych programow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Heh, odkopie temat:>, w DreamWorks używają 3ds max i MAYA, wkoncu pracuje tam paru polaków to są przecieki :> Efekty do Władcy Pierścieni robili nawet chyba w maxie. @grzesi0 Do tych programów są jeszcze tworzone pluginy, które kosztują drugie tyle co program, a nawet i więcej :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 2 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2006 Heh, odkopie temat:>, w DreamWorks używają 3ds max i MAYA, wkoncu pracuje tam paru polaków to są przecieki :> Efekty do Władcy Pierścieni robili nawet chyba w maxie. @grzesi0 Do tych programów są jeszcze tworzone pluginy, które kosztują drugie tyle co program, a nawet i więcej :> a ile kosztuje :D komputer który byłby w stanie to renderować ;] przyzwoicie:D? hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lori129 Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Wydaje mi się, że cena miałaby 4 zera;). Sama karta grafiki jest droga(chodzi o rodzine Quadro lub FireGL), do tego 4GB pamięci RAM(teraz to chyba nawet 8GB można ładować ??), dobry monitor:>, duża elektrownia, no i procesor jakiś dwujajowy od AMD(niby najszybszy teraz w 3ds max :>) BTW. Niewiem czy w Disney'u czy w DreamWorks, ale tam stoi ściana z kompami(coś w stylu klastrów zrobili chyba) - był kiedyś dokument o jednej z tych firm w TVP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 Oni wynajmują kompy, poza tym piszą własne oprogramowanie np dla materiałów. Kompy liczą te sceny tygodniam. I to nie są pc tylko silicon graphic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 6 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2006 (edytowane) Zanim wyrenderujesz 1 klatkę takeigo szreka to silicony zrobią juz dużo wiecej... :) ile to nawet nie chce strzelać... Ale kumpel renderował kiedys obrazek w 3dstudio jakieś 3h... bez jaj.. no ale fakt że kompy wtedy były znacznie ponizej 1GHz :) Edytowane 6 Stycznia 2006 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nova Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Tak jak pisali poprzednicy Shrek czy Epoka nie były robione na budżetowym sprzęcię. Przy czym na 100% jest zestaw dodatków do 3d Studio Max dzięki któremu możemy uzyskać zbliżony efekt w domowym zaciszu. Nie pamiętam dokładnie jak to się nazwywało ale poszukam i dam znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe2005 Opublikowano 7 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2006 Z tego co ja wiem to sa przygotowywane cale stacje graficzne, polaczone komputery w siecie (tak naprzyklad Jurasic Park mial). Slyszalem tez, ze owe (niektóre) stacje posiadaja specjalne systemy operacyjne. Są one wyspecjalizowane w konkretnej dziedzinie tzn. grafice.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTiiii Opublikowano 8 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2006 (edytowane) Zainteresowanych zapraszam na www.max3d.pl i przedewszystkim na nasze forum CG tam wszystko jest. Triale są. 3h ;) to dość szybko... Edytowane 8 Stycznia 2006 przez MARTiiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Velverdox Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Mam takie pytanie, czy ktoś wie jakim programem robili takie filmy jak Shrek , Epoka Lodowcowa itp. ? Czyy ktoś zna nazwe tego programu ? I czy istnieją jakieś darmowe Triale które można ściągnąć ? Na google szukałem, brak wyników. <_< Maya od autoDesk... Ale licencja tego oprogramowania na jeden komputer kosztuje około 30000 tysięcy złotych ;P Mam takie pytanie, czy ktoś wie jakim programem robili takie filmy jak Shrek , Epoka Lodowcowa itp. ? Czyy ktoś zna nazwe tego programu ? I czy istnieją jakieś darmowe Triale które można ściągnąć ? Na google szukałem, brak wyników. <_< ...ale zawsze jest Blender, który według profesjonalistów ma zbliżone możliwości, a jest darmowy ;) Mam takie pytanie, czy ktoś wie jakim programem robili takie filmy jak Shrek , Epoka Lodowcowa itp. ? Czyy ktoś zna nazwe tego programu ? I czy istnieją jakieś darmowe Triale które można ściągnąć ? Na google szukałem, brak wyników. <_< tytaj link do pobrania legalnej, pełnej wersji, z oficjalnej strony http://www.blender.org/download/ Edytowane 3 Marca 2015 przez Velverdox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4b1dd3n Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 @up jaki odkop :D 8 lat. Wysłane z mojej Moto G Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Święto zmarłych zobowiązuje... edit Edytowane 1 Listopada 2014 przez MiG29 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darksoul Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2015 Co do takich apek jak MAYA czy 3DsMAX to Autodesk udostępnia 2letnie darmowe licencje studenckie/naukowe i można na tym już coś działać ;) Ewentualnie można podziałać z Blenderem. Jest darmowy i coraz lepiej się sprawdza. Niektóre studia go używają bo jest darmowy. Co do samego renderowania to często jest tak że scene przygotowuje się na 1-2 ch kompach a dana firma.studio ma renderfarmę czyli specjalny pokoik z komputerami które są od tego aby ładnie wygenerować obrazki ;) Co do pluginów to róznie, jest sporo darmowych ale są i takie któe kosztują sporo (np VRAY do renderingu) Sam Autodesk daje plugin renderujący Mental Ray ktory jest przyzwoity. Do tego w Potworach używali jakiegoś wyczesanego plugina/silnika do renderowania w czasie rzeczywistym futra na "niebieskim" ;) Ale to dopiero kawałek roboty. Do tego trzeba przygotować dźwięk itp (o pomyśle storybordach i całej robocie PRZED stworzeniem animacji nawet nie wspomne). Dodatkowo może się pojawić np opcja pt 3D połączone z nagraniem wideo... wtedy trzeba dodatkowo zrobić camera tracking (np takim wynalazkiem jak NukeX) żeby potem mieć odnośnik do rendeorwania i spięcia w całość. Ewentualnie można sobie generować teren przy użyciu specjalnego softu który nam to zrobi z automatu zamiast ślęczeć godzinami. A na koniec trzeba to jeszcze złożyć. Np w After Effect. czy Premiere. I jak to wszystko wyżej się uda ogarnąć i złożyć żeby miało ręce i nogi to postaje taki Shrek czy podobne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...