Skocz do zawartości
konnik_tl

Co Się Za Tym Kryje-wskazania Speedfan I Core Center

Rekomendowane odpowiedzi

mam następujący problemik - w core center wyświetla mi alerm i nie wiem co on oznacza- to jest to zakreślone na czerwono.

zaś w speedfan nie wiem który czujnik jest który-najbardziej mnie zastanawia ten 48stopni - czego to jest temperatura??jeżeli grafiki to czy jej to nie grozi(gigabyte radeon 9550 410/500)

dzięki za pomoc

post-120923-1134673693_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co on oznacza- to jest to zakreślone na czerwono.

To prędkość z jaką kręci się wentyl na coolerze CPU, zakładając że podłączyłeś go do gniazdka na MoBo oznaczonego jako CPU FAN. Większość płyt głównych ma kłopot ze zmierzeniem obrotów wentylatora jeżeli ten kręci sie mniej niż 1300Obr/min

zaś w speedfan nie wiem który czujnik jest który-najbardziej mnie zastanawia ten 48stopni - czego to jest temperatura??jeżeli grafiki to czy jej to nie grozi(gigabyte radeon 9550 410/500)

dzięki za pomoc

9550 nie ma czujnika temperatury. Edytowane przez samm-ur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, nie zauważyłem że na poprzednim screenie też jest okno Speedfana.

Więc ta trzecia temperatura -48*C (podkreślam minus) to musi być jakiś fałszywy odczyt, szczególnie że ta temp się nie zmienia (na dwóch screenach ta sama).

Pozostałe to: Temp1 pewnie chipset, Temp2 - procesor

Zastanowiło mnie dlaczego Speedfan odczytuje obroty wentylatora CPU, a MSI CoreCenter nie, sprawdź od którego gniazdka masz podpięty cooler (gniazdo CPU FAN?), nie ma to większego znaczenia,ale czasami ulatwia identyfikację które wskazania obrotów dotyczą danego wiatraka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi