bagi Opublikowano 15 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2005 (edytowane) Witam Mam pytanie jak podłaczyc wzmacniacz samochodowy 4 kanałowy do kompa?? tu sa przykładowe obrazki wzmacniacza 4 kanałowego: dodam tylko tyle ze chciałbym pod taki wzmacniacz podpiac 2 głosniki i 1 tube :) z tego co wiem to dwa głosniki powinienem podłaczyc pod 1 i 2 kanał a tube pod 3 z gory dzieki za pomoc :) Edytowane 15 Grudnia 2005 przez bagi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Przede wszystim bedziesz musial go podlaczyc do pradu poprzed prostownik 230->12V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagi Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 (edytowane) Prostownik no moze byc, albo przetwornik 230 na 12 lub pod zasilacz kompa tylko niewiem czy wtedy zasilacz wydycha tyle :/ chyba ze 2 zasilacz ktory bedzie lezał luzem ze wzmacniaczem ;) z tym niebedzie problemu, tylko powiedzcie mi jak podłaczyc wzmachol do karty muzycznej :) Edytowane 16 Grudnia 2005 przez bagi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zakladam, ze to na pierwszym zdjeciu pod czerwonymi i bialymi kapturkami to wejscia? Trzebaby zobaczyc, jakie zlacza sa pod spodem i kupic/zrobic odpowiedni kabel - z jednej strony minijack stereo, z drugiej dwie wtyczki pasujace do gniazd we wzmaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 ja mam podlaczone samochodowy 2x400watt:) hehehe bardzo proste podlaczylem sobie zasilacz AT zrobilerm wlacznik i wyłacznik i zapodajesz trzy kabelki z czego plusa musisz zmostkwoac i dac na mase proscizna! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Przepraszam za OT, ale 2x400W czego? :) Chyba że z grzałką i 6 żarówkami 100W w szeregu :) A do tematu: te gniazda to chinche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Na mój gust, to przez cinche możesz podłączyć 2 lub 4 kanały wprost do wzmacniacza. Potrzebujesz tylko kabelka, który ma cinche z jednego końca a minijack z drugiego (zakładam, że masz typową kartę z gniazdami na minijack 3,5mm). Gorzej z sygnałem dla tuby. Ta tuba jest pasywana, czy ma wbudowany własny wzmacniacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 (edytowane) Wzmacniacz samochodowy jak wiadomo lata na 12V i wymaga od zasilania naprawdę dużej wydajności prądowej !! IMO podłączenie wzmacniacza pod zasilanie z kompa = samobójstwo !! Uważam że jedyną droga było by zbudowanie zasilania z duża wydajnością prądową. Pana pcmax prosimy o nie siane zamętu :wink: Co do podłączenia tuby to poszukaj jakiś informacji apropo tego wzmacniacza i zobacz czy można w nim mostkować wyjścia. Edytowane 16 Grudnia 2005 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Bez pańki. Bezpiecznik ma na 10A :-) Pewnie ma jakieś 4*20W mocy i całkiem standardowe scalaki do odbiorników radiowych. W normalnym użytkowaniu będzie brał 0,5-5A. Mniej, jeżeli kolumny są 8-Ohmowe. Fakt, że bilans mocy w PC trzeba by zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Tak bardzo prosto licząc przy 0,5A moc którą możesz uzyskać to 3W a przy 5A to 60W (pamiętaj że mają być podłączone 2 kolumny i tuba no i jeszcze W które lecą przy tym w ciepło). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Dla typowych wzmacniaczy pracujących w płytkiej klasie AB sprawność nie przekracza jakiś 50%, przy małych wysterowaniach jest dużo gorsza. W tym co napisałem chodziło o normalne warunki użytkowania, kiedy nie słucha sie na pełny regulator. Przypuszczam, że ten wzmacniacz może wziąć pełne 10A i to juz wymagałoby sporej rezerwy mocy w PC. Trochę poprawia sytuację fakt, że dostanie 12V a nie 14,4V na jakie liczy się wzmacniacze samochodowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Panowie, ale... czytajcie co inni piszą ;) PCMax podłączył wzm. pod zasilacz AT, więc wątpię aby zasilał nim jeszcze komputer ;) Więc nie ma sensu mówić o innych potrzebach energetycznych. Inna sprawa, że z tego co pamiętam aby pociągnąć duży prąd z napięcia 12V potrzeba obciążyć napięcie 5V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Panowie, ale... czytajcie co inni piszą ;)Czytamy, czytamy. Sprawdz, kto jest autorem pytania :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Ale Wy się sami odnoscicie do pcmaxa... eh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bagi Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Dobra ja juz wszystko wiem :) wezme sobie zasilacz jakis z kompa i do niego podłacze wzmacniacz :) teraz pytanie ostatnie chyba ;) bo w tym wzmacniaczu sa 4 wejscia na cinche... zagladałem na allegro ale nieznalazłem takiego kabla :/ jest tylko 1x jack i 2x cinch, jak to mam podłaczyc zeby wszystkie 4 kanały działały?? moge zrobic np cos takiego ze rozwale ten kabele i doniego przylutuje np dodatkowe 2 na cinche?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Jeden kabel podłącza 2 kanały. Chcesz podłączyć 4 kanały z karty to potrzebujesz 2 takie kable. Co do podłączenia tuby, to nie zgadnę jak podłączyć ją najprościej, dopóki nie opiszesz, jak ta tuba wygląda. Przypuszczam, że masz tubę pasywną. Jeżeli tuba ma 2 wejścia na wzmaczniacz stero, to dolutowanie dodatkowych cinchy do kabla byłoby najprostszym sposobem na podłączenie całości. Wtedy zwarte pary łączysz do kanałów 1 i 3 oraz drugą parę do 2 i 4. Głośniki stereo łączysz do kanałów 1 i 2 a tubę do kanałów 3 i 4. Mógłbyś też włączyć filtr górnoprzepustowy w kanałach 1-2 i ustawić obcięcie na 100Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapid__ Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 Podlacze sie. Posiadam normalny wzmacniacz pod kolumny glosnikowe (nie samochodowy) - czy kabel chinch -> minijack wystarczy aby sluchac muzyki z kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 17 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2005 ->rapid tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...