Skocz do zawartości
Walonek

Niedługo Koniec Pc`ta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 dni gości u mnie w domu iMaczek i jak narazie złego słowa powiedzieć nie moge. Mimo tego ze zawsze byłem raczej sceptycznie nastawiony do MacOS to teraz z dnia na dzień coraz bardziej mi sie podoba, i mimo że od początku byłem zdecydowany na wgranie Windowsa to powoli odchodzę od tego zamysłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KrisJR - najgorsze przed toba, z autopsji wiem, ze najgorszy jest 2-3 tydzien, przestawienie sie z windowsa na mac os'a to jak rzucanie palenia :D

Co do windowsa - czasami zdarza mi sie zagrac, wiec mam postawionego za posrednictwem boot camp'a, ale jak nie grasz to pomysl o wirtualizacji, wczoraj mialem 2xXP i 1x2003 Server w jednym czasie i wszystko smigalo cacy, piekna sprawa :)

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm.: jak już dajecie ten nieszczęsny przykład porównania motoryzacyjnego to chociaż weźcie pod uwagę, że octavia to pochodna golfa bo z passkiem możecie tylko superB porównać. Tyle ot.

Jaka jest teoretyczna możliwość zaadoptowania, któregoś z OSów na Maca dla PC'ta? Pytam bo normalniej byłoby sobie najpierw sprawdzić mozliwości danego OS'u i potem zdecydować czy pchać się w wydatek niebagatelny zakupu Mac'a, niż kupować od razu kompa za 7Kplnów i żeby się okazało, że "jednak to nie to". Dziwne, że apple jeszcze nie wpadło na pomysł typu : "wypożycz Mac'a na tydzień i zdecyduj sam" lub coś w tym stylu.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z emulacją windowsa zaczne sie bawić za jakiś czas narazie musze sie przyzwyczaić do MacOSu. Najgorsze dla mnie jest to że jak jestem w biurze mam cały czas przy sobie vaio z winem a w domu iMaczka i jak narazie np. ciągle z przyzwyczajenia szukam w rogu "Start".

@PC_Speaker

A jakby tak w sklepie dla idiotów czy saturnie kupić jakiegoś maczka do potestowania masz tam pare dni na zwrot towaru. Jak tak kupowałem tam aparat pojechałem kupiłem te co mnie interesowały i na drugi dzień oddałem ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko czy Tam mają MAczki :( btw. sugerujesz coś ? ;)

Edit: poza tym nawet tam będziesz musiał wyłozyć te 7K pln, a mnie bardziej chodzi o formę : daj pan w zastaw kilka stów, swoje dane z prawka i dowodu i bierz pan maka na tydzień i oby ci się winxp znudził przy nim czy cuś. Wiesz .... takie wypożyczenie za kaucją - ale nie 7K. Tak to można od razu iść i kupić. Nie o to mi chodziło :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MM we wrocławiu w dominkiańskiej na bank są. Widziałem tam iMaca i Macbooki.

Wiesz małym nakładem kapitału na "testy" systemu to można i takiego Maca Mini kupić (tylko nie wiem czy są w MM jeszcze, nie rozglądałem sie za nimi).

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PC_Speaker - z tego co wiem to postawienie Mac OS'a na sprzecie 3rd party [; jest jak najbardziej mozliwe, ale jego dzialanie pozostawia wiele do zyczenia - dziala niestabilnie.

KrisJR - wziales nowego czy bialego imaca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok ... ale jak mam jak najbardziej, że tak powiem: markowe sprzęty? Czyt. proc, grafa i ram ... to chyba ten OsX ma jakiś standart na obsługę tego prawda? No wiadomo, że do chipsetu trzeba będzie instalować wszystko od zera - nie tak jak winda robi - ale jednak gdyby się udało dopasować wszystko to dla danej konfiguracji da się zrobić prawda? To trochę jak z nLite i windą. Na drugim pc mam windę tylko dla niego z XPPro zrobioną. Tylko te sterowniki, które tam się przyjmą i tyle. Jakbym chcił tamtą windę na jakimkolwiek innym konfigu zainstalować to będzie padaka, bo albo braki sterów, albo BSoD'y bo coś się źle skonfiguruje podczas instalacji.

Z tego wnioskuję, że właśnie OsX to taki win tylko ostro pocięty pod konfig i tyle. Dodane to czy owo.

Pytanie więc brzmi następująco: czy jest możliwość (jak w przypadku winxp) ściągania sobie sterów zgodnych z OS'em aby je sobie wkomponować odpowiednim programem do systemu OsX ?

No bo jeśli nie ma takiej możliwości to: w porównaniu z OsX win to opensource :twisted: niestety. A jeśli jest taka możliwość to podrzuć linkiem jakąś stronę (może być eng.) to sobie poczytam i może coś sobie zmontuję na próbę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez PC_Speaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wersję z aluminiowym panelem, starsze białe wersje totalnie mi sie nie podobają (tak samo jak białe macbooki :P ).

No nie :wink: , właśnie białe produkty Apple to wg. mnie najładnieszy etap designu w historii tej firmy. Mojego białego Maka nie zamieniłbym (wyglądu oczywiście - flaki czemu nie :rolleyes: ) na nowego Alu.

Mój białasek:

Dołączona grafika

Edytowane przez anx239

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no do mnie bialy nie przemawia :)

Wiadomo - ile ludzi tyle opinii. Oczywiście zgadzam się, że bialy nie musi się podobać - to moje zdanie. Mi Alu się podoba jak najbardziej. Nie za bardzo mi "leży" jednak matryca glare w nim. Chętnie bym wymienił glare w moim MacBook-u na mat, ale niestety nie ma takiej opcji :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój białasek:

Z tego co tu czytam jednym z argumentów na "TAK" jest design mac'a. Patrzac na tego białasa dla mnie ten argument nic nie znaczy - "grubaśny" monitor wyglada jak LCD z glosnikami sprzed lat, klawiatura jakby była bez jakiejs obudowy, a do tego mam wrazenie ze zaraz sie sama połamie, myszka wyglada jak jakas zabawka, a nie normalna mysz. Moze mam spaczone poczucie estetyki, ale do mnie to nie przemawia, a wrecz odrzuca :) . Nie chcialbym czegos takiego na biurku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co tu czytam jednym z argumentów na "TAK" jest design mac'a. Patrzac na tego białasa dla mnie ten argument nic nie znaczy - "grubaśny" monitor wyglada jak LCD z glosnikami sprzed lat, klawiatura jakby była bez jakiejs obudowy, a do tego mam wrazenie ze zaraz sie sama połamie, myszka wyglada jak jakas zabawka, a nie normalna mysz. Moze mam spaczone poczucie estetyki, ale do mnie to nie przemawia, a wrecz odrzuca :) . Nie chcialbym czegos takiego na biurku

Owszem wygląd ma znaczenie ale na pewno nie pierwszorzędne.

Hmm... "grubaśny" powiadasz? Otóż grubość monitora/komputera to 40 mm. A zawiera się tam wszystko: kompletny komputer, monitor, wbudowane głośniki i wewnętrzny zasilacz. Większość monitorów 24" jest grubsza od tego Maka (a bynajmniej nie zawierają komputerów wbudowanych).

Oczywiście nie ma możliwości aby to co podoba się jednemu człowiekowi podobało się innemu więc nie przekonuję nikogo na siłę i nawet ne mam zamiaru. Ktoś nigdy nie kupiłby np. czarnego BMW a dla kogoś innego jest to absolutny szczyt marzeń. Po prostu tak już jest z gustami.

Przykładowa fotka (Dell 24", ma wewnętrzny zasilacz jak iMac 24" ale chyba obudowa nie ma 40 mm):

Dołączona grafika

iMac 24" (biały - czyli starszy i grubszy, nowy alu jest jeszcze cieńszy):

Dołączona grafika

Edytowane przez anx239

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie tak samo biały kolor totalnie nie trafia, ani to to praktyczne dla mnie ani ładne, ale jak już ktoś powiedział kwestia gustu.

czarnego BMW

Masz coś do czarnych BMW :twisted: :lol:

A tak wogóle to za jakiś czas być może na biurku pojawi się u mnie kolejny sprzęt z jabłuszkiem na plecach, lece za 2 tygodnie do stanów i chyba przywioze ze sobą macbooka air :)

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość XFX_Graphic

Mam pytanie do makowców operujących na OS Tiger.

Wcześniej miałem kilka maców lecz żadnego jeszcze na platformie C2D. Dziś zakupiłem na aukcji Macbooka 13,3" na C2D 1,86GHz / 1GB ram / 80GB HDD / GMA950. Z opisu aukcji wynika, że wizualnie z nim wszystko ok lecz sprzedawca poinformował o pewnym mankamencie (pisany w bardzo dziwnym języku angielskim) z którego zrozumiałem, że:

"Macbook, uruchamia się/bootuje lecz system (OS Tiger) działa wolno i prawdopodobnie wymagana jest reinstalacja."

Wszystko było by ok gdyby nie to, że kilka aukcji wcześniej sprzedawał zepsutą płytę główną od takiego właśnie modelu Macbooka. Zauważyłem też że handluje dosyć dużo elektroniką a cena za Macbooka (400$) była bardzo okazyjna. Aukcja była w systemie "Kup teraz" -> "Natychmiastowa płatność - immediate payment"

Tu moje pytanie do was - czy jest możliwość, że OS Tiger faktycznie w skutek zawalenia go różnym shitem działa wolno i wymagana jest reinstalacja i czy możliwe jest uszkodzenie płyty głównej lub zły montaż, który wpływa na szybkość działania notebooka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MaSell po części masz racje :D

XFX Graphic zobacz na forum www.myapple.pl Ja mam dopiero od 2tyg. Maca więc nie mam pojęcia czy jego da się tak uwalić żeby go zwolnić, a jeżeli sprzęt jest uszkodzony to raczej system by nie wstał (?). Ja za swojego dałem 3.500zł (2GB DDR, 120GB Momentus), fakt, że używany ale stan idealny i na gwarancji :D Co mnie najbardziej zachwyca w Macu ? System, praca na baterii oraz klawiatura bo każdy wie, że środek, matryca to to samo co np. w HP, Sony czy Toshiba :)

Edytowane przez Alta1r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

iMac gości u mnie już ponad 2 tygodnie, moje spostrzeżenia po tym czasie:

-system zasuwa jak rakieta nie mam mowy o jakichkolwek zamuleniach jak to mam na Windzie przy większych ilościach właczonych aplikacji, przez cały okres udało mi sie 2 razy zawiesić iMaca przy zabawach z wirtualizacją windowsa

-początkowo nastawiałem się na instalacje systemu od billa i używanie go jako głównego jednak wraz z używaniem MacOS coraz dalej jestem od tego pomysłu, znalazłem niemal wszystkie aplikacje na MacOS a w razie potrzeby XP moge sobie zawsze włączyc dorywczo

-zastanawiam się nad zmianą iMaca lub też dokupieniem do kompletu Macbooka Pro + dodatkowy panel LCD, jednak czasem brakuje mi możliwości latania po domu z komputerem, a przenoszenie 24" komputera czy też żonglowanie dyskami niezbyt mi pasi.

-klawiatura i mysz dodawana do iMaca jest do niczego ;p

-na windowsa narazie wracać nie mam zamiaru

No narazie to tyle spostrzeżeń...

Edytowane przez KrisJR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e co ty, myszka jest do bani, ale co ty chcesz od klawiaturki :>

po instalacji 10.5.2 tak zapierdziela, ze nie moge wyjsc z podziwu, a w ogole to jestem lama, bo dopiero od kilku dni odkrylem Safari, przeciez to pracuje z predkoscia swiatla, kosmos!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi