Makonar Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Mam tu stary komputer, który bezskutecznie próbuję uruchomić. Podłączyłem wszystko co sie dało, odpalam i ze speakera dochodzi długi pisk. Jest to 2 sekundowy pisk powtarzający się co sekunde. Ekran podczas włączania miga, ale pozostaje czarny. Procesor to Pentium 2 350 MHz Slot 1, płyta główna na chipsecie VIA. Kto powie co to może być? Procek? Płyta? Pamięci? Pamięci mam dwie i próbowałem obie, zawsze z tym samym wynikiem. Procek musze zanieść do kumpla, żeby go sprawdzić, płyty głównej nie mam jak sprawdzić, ale przecież piszczy, a wszystkie wiatraki się kręcą więc siłą rzeczy działa. Nie mogłem podłączyć HDD Led'a bo niestety nie odcyfrowałem oznaczeń na płycie. Osobiście nie jestem pewien gdzie lezy wina, czy od procesora czy od strony płyty. Płyta obsługuje Slot 1 i Socket 370, ostatnio był tam chyba socket 370, może to sie zmienia jakąs zworką? Na płycie są dwie. Próbowałem też różnych mnożników, ale zawsze wita mnie ten sam dźwięk. Jakieś rady? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 wydaje mi sie ze to problem z pamiecia, moze porty pamieci sa z<span style="color:red;">[ciach!]</span>e ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Mam dwie kości pamięci 64 MB PC100 i 32 MB PC66. Próbowałem obie, raz 64, a potem zamieniłem na 32 i tą przekładałem z pierwszego slotu na trzeci (w środkowym nie próbowałem) efekt był zawsze ten sam. Co prawda, za pierwszymi próbami mnożnik na procku był ustawiony bodajże na 6 (ślepy jestem i nie rozróżniam tych switc'hów). Potem przestawiłem na to co wydaje się być 3.5 ale kto go tam wie. Jednak pamięci już nie przekładałem. Te pamiątki są moje, używałem ich daaawno temu, a potem leżały w szafce, owinięte w kawałek folii bąbelkowej, owszem przestawiałem je pare razy ale chyba nie powinny paść, zwłaszcza, ze dobrze je w sumie traktowałem. OK, jak nic innego nie wypłynie, to spróbuję jeszcze poprzekładać te pamiątki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zrób czystke BIOSu profilaktycznie. Wejdź na stronę producenta (albo przestudiuj instrukcje) - dzięki temu będziesz wiedział czy wszystko robisz dobrze. FSB ustaw na 100MHz bo jak był Socket370 to jest ogromne prawdopodobieństwo, że tam siedział Celek 400 (6x66 :D) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Z tym, że właśnie są dwa problemy: 1. Nie mam instrukcji 2. Nie znam producenta :) Niestety nie mam pojęcia która zworka odpowiada za FSB, ani która czyści CMOS. Na płycie są dwie, ale jedna jest 3-pinowa. Wielka naklejka BX2000 nic nie pomaga, ponieważ BX2000 to płyta Gigabyte'a na zupełnie innym chipsecie. Moja płyta jest na chipsecie VIA, znalazłem podobną płytę firmy Jetway, ale nie dało się ściągnąć manuala ani niczego :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baltazaar Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 prawdopodobnie ta 3 pinowa to od cmosu, a jak nie wiesz to zawsze mozna wyjac baterie i ja wlozyc za jakis czas ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyPeR Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 obstawiam na z<span style="color:red;">[ciach!]</span>e wejscia na ram. Tak mi sie wydaje, moge sie mylic albo i nie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Tylko dwie zworki? Hm... Może na switch'ach jest FSB? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Niestety. Switche są cztery, i oznaczają tylko mnożniki od 2 do 8, żadnych zworek czy objaśnień od FSB, dosłownie nic. 3 pinową zmieniałem w trakcie odpalania, więc clear cmos sam by sie zrobił. Jeżeli to wina slotu pamięci to kicha, bo nijak sie tego nie da naprawić. Najmniej by mnie zmartwiło, gdyby się to okazało winą z<span style="color:red;">[ciach!]</span>ego procka, bo bym go zamienił. Może w weekend pójde sprawdzić do kumpla. Pech chciał, że ojciec ma kompa na Slot 1 ale własnie mu sie zjebał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Płyta wygląda praktycznie identycznie do tej na zdjęciu, tylko, że ta ma chyba nowszy chipset. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 a nie jest tak, ze jak procesor jest nie sprawny to nic nie ruszy i nie bedzie piszczec? ja tak mialem dzis, jak odpalalem komputer bez pamieci(roztargniony jestem ostatnio). nic nie pisnelo nawet, tylko wiatraczki chodzily. wiec, do czego daza, jak pamieci nie ma badz nie widzi, to moja plyta nie piszczy. piszczy, jak cos jest zle wlozone. np. pamiec 100 puszczona na 133. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 Właśnie nie jestem pewien. Miałem dawniej uszkodzonego Athlona Classic 650 MHz i jak go wkładałem na płyte KT133A to dałbym głowę, że słychać było pisk, tylko nie pamiętam, czy ten sam, czy jeden podłóżny... Z drugiej strony na innej płycie miałem uszkodzony slot, i jak procesor nie stykał, to faktycznie była cisza. Może slot 1 jest z<span style="color:red;">[ciach!]</span>y... tyle możliwości, że aż głowa boli. Już nigdy nie będę się dziwił ludziom w serwisie, że tak drogo biorą za swoją prace. Pomyśleć tylko, że bez przerwy ktoś im przynosi komputer z błagalnym "nie działa, please help me" w oczach.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 19 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2002 moze cie troche zmyle ale ja mialem taka sytuacje ostatnio na plycie shuttla kiedy przy skladaniu kompa nie dokladnie wcisnalem karte grafiki byl doklanie taki sam pisk i monitor rowniez mignal ale poza tym cisza. Szczerze to mysle ze to raczej nie mozliwe w tym przypadku przydalaby ci sie instrukcja albo moze sprobuj poszukac w necie tam powinno pisac co okresla dany dzwiek pcspeakera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 płyta jest na pewno JET WAY często oznaczona B2000/B2001,są do niej biosy i opisy (były też Kamei i Jamikon). Jeśli przyjmiemy,że masz dobre pamięci to przyczyny szukaj : -zwarcie w gniazdach pamięci; -przecięte ścieżki pod podstawką podczas manipulacji wentylatorem lub załadowano wcześniej inny Bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...