Skocz do zawartości
snc

Ga7vrxp - jaka ma karte dzwiekowa

Rekomendowane odpowiedzi

8O 8O 8O no ciekawe... ja juz od dawna wiem, że pisze... tylko mi teraz powidzcie jak to włączyć??? mam rev. 2.0 i jednak mi sie zdaje że mam tylko 2 channels... jesli nie mam racji, to prosze niech mnie ktoś oświeci, bo właściwie to nie chciałbym jej mieć... w końcu bym miał 5.1... hehe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O  8O  8O  no ciekawe... ja juz od dawna wiem, że pisze... tylko mi teraz powidzcie jak to włączyć??? mam rev. 2.0 i jednak mi sie zdaje że mam tylko 2 channels... jesli nie mam racji, to prosze niech mnie ktoś oświeci, bo właściwie to nie chciałbym jej mieć... w końcu bym miał 5.1... hehe :D

I masz i nie masz rację.

Standardowo masz tylko 2 kanały bo masz wyjście tylko na jedną parę głośników. Ten SB obsługuje dźwięk 5.1, ale tylko poprzez wyjście cyfrowe. Jeżeli więc w sterownikach włączysz opcję wyjścia cyfrowego, wówczas możesz przesyłać przez to wyjście dźwięk w formacie 5.1, ale jest on zakodowany i musi iść bezpośrednio do jakiego dekodera sprzętowego (amplitunera).

Jak dla mnie takie 5.1 to jest pic na wode! Prawdzie karty 5.1 mają wyjście na 3 pary głośników. Wówczas dźwięk jest dekodowany jeszcze w komputerze i może być wysyłany w postaci analogowej bezpośrednio do podłączonych głosników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze kolo wyjsc audio na plycie sa zworki,

sprawdz w instrukcji jak je przelaczyc

i chyba wtedy zamiast wejscia Line In i Mic In masz wyjscia na dodatkowe glosniki

A te zworki to nie są zworki tylko złącza do podłączenia dodatkowych wejść Line-In i Mic-In, które mogą się np. znajdować z przodu obudowy. Nie da się wejść przełączyć na wyjścia!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co chodzi z tym rev2? co tzn?

A Rev.2 oznacza drugą wersję płyty.

Z tego co pamiętam to kolejne wersje różniły się m. in. właśnie wbudowaną kartą dźwiękową.

W Rev.1 była to zwykła AC'97.

W Rev.2 ww SB PCI 128 (CT5880).

Z kolej Rev.3 miała podobno już "pełne" 5.1 czyli wyjście na 3 pary głośników i jakiś układ Realtek'a 5.1, zamiast SB.

Najdziwniejsze jest to, że na stronie GIGABYTE nie ma żadnej wzmianki o Rev.3, a przeczytałem ją kiedyś na stronie JTT. Może więc Rev.3 było tylko w planach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi w sandrze pokazuje bzdury nibo to 1.0 ale jest pare innych możliwości dojścia do tego jaki masz revision:

1. Weź w łapę płytę ze sterownikami i zobacz co na niej pisze np VUCD ver 1.1

2. spójrz na płytę jaki ma radiator jeżeli taki większy tzn że masz albo 1.1 albo 2.0 jeżeli taki mały no że tak powiem jak plaster sera to znaczy że masz 1.0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...