Skocz do zawartości
yogi186

Dziwne jazdy z czymś w kompie qmpla .....

Rekomendowane odpowiedzi

.... ehh ... nie chodzi o sam sprzęt ale od odgłosy ... włacza powiedzmy rano ZIMNEGO kompa ijest jakiś dzwiny odgłos ... jak odkurzacz normalnie !!! -- jak by coś gdzieś o cośstukało .. wentyl czy coś... dooki sie komp nie rozgrzeje ... a potem to może se właczać i wyłączać i tego nie ma !! ... tylko pierwsze uruchomienie każdego dnia jest takie (jak jest chłodniutki).

Do środka zaglądałem ... ale wszystko jest normalnie ... a niestety nie maiłem przyjemności słyszeć tego osobiście i mieć rozebranego kompa w tym samym czasie ... bo tak wcześne rano to ja nie bede po ludziach łaził ... a on kompa włacza bardzo wcześnie (praca).

Pójde jeszcze raz do niego ... ale powiedzcie mi co to może być ?!!? .... calutki sprzęt jest nowy ... więc już nie mam pomysła ... wentyle chodzą ładnie ... ciho itd ... ale to jak jest zimny jest bardzo drażniące !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej to któryś z wentylatorów - podejrzewałbym ten w zasilaczu. Jak sprawdzić - w momencie gdy tak wyje zatrzym wentylator w zasilaczu np. długopisem albo śrubokrętem :)

... albo palcem :lol:

To musi być jakiś wentylator. Albo może jakaś część niedkręcona, ale to raczej wątpliwe, skoro jak komp się rozgrzeje to te odgłosy znikają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD 40 jest dobry ale na krótki okres, gdyż jest specyfikiem o silnym dziłaniu wymywającym smary, brudy etc. Sam z siebie zapewnia słabe smarowanie na dłuższy okres. Lepiej zastosować wysokiej klasy smar grafitowy lub coś o podobnych właśćiwościach. Problem zniknie conajmniej na wiele miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no napewno wd 40 :lol: to jest specyfik do czyszczenia ze smaru itp.

juz 124314 razy lepiej zwykłej oliwy słonecznikowej nalac pod naklejke i zakleic spowrotem

A olej jadalny przypadkiem nie skleja potem tego wiatraka? Przynajmniej mnie ostrzegano, że po 3-4 miesiącach zamieni się w dość skuteczny "klej".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w wakacje bawilem sie olejami i jadalny spox ale lpeszy okazal sei duzo olej samochodowy

trzeba do garazu i kropelkami si ebawic

mozna rozlozy wentyl albo pod naklejke lac i kilkunastu minutach zabwy bedize ok

wentyl w zasilce palcem zatrzymasz zeby zobaczyc czy to ten one sa wolnoobrotowe po prostu w ktorym smar z deka wyparowal wyral sie czy co i splywa na "dno" nie smarujac reszty po wystarowaniu dopiero roznoszony jest dalej

jak wierzyc reklamom :lol: to olej samochodowy przylegnie i bedzie smarowac dobrze ewentualnie jak bylo napisane wyczyscic czyms dobry do tego wd ale trzeba wentyla rozebrac i pozniej ciut oleju i smaru dobrej klasy i bedzie miodzio nie usluszy ze ma wentyla

no chyba ze to dysk sie tak rozkreca ale to byl by jego koniec za 3-4 michy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...