Skocz do zawartości
mongothealien

z czego zrobić filtr na wentyle?

Rekomendowane odpowiedzi

czytałem dziś posta o czyszczeniu kompa z kurzu...

dostałem inspiracji i zwinołem starszej jakąś pończochę :lol:

na pierwszy ogień poszła wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ącza 120 na froncie budy i.. zaczela się jazda -> ustawiłem za wentylem -> 7V - zero nawiewu, 12V - robi się kondon 8O

z czego do cholery mam zrobić taki filtr :!: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz metalowa siata była by ql ( łatwo wyczyścić ) ale tak jak mówisz, nigdzie tego ni ma, widziałem tylko w praktikerze papier ścierny do ścian gipsowych :wink: ma małe otworki, jest porowaty, sztywny i tani - powinien coś zatrzymać, a jak się usyfi to nie szkoda kasy na nowy. dobrze mowię?

jutro qpię i sprawdzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten filtry z 4max'a sa zrobione z cienkiej gabki.

Ja mam u siebie filtr z fliseliny. Jedna z warstw chusteczki higienicznej tez sie nadaje ale jezeli to jest na wentyl to zaraz ja porwie wiec najlepszym rozwiazaniem jest fliselina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten filtry z 4max'a sa zrobione z cienkiej gabki.

Ja mam u siebie filtr z fliseliny. Jedna z warstw chusteczki higienicznej tez sie  nadaje ale jezeli to jest na wentyl to zaraz ja porwie wiec najlepszym rozwiazaniem jest fliselina.

co to filselina ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój filtr na wiatraki zrobiłem z papierowych worków do odkurzacza.

Pamiętajcie o "kierunkowości" takiego filtra.

Teraz widzę ile syfu się zbiera

Inny filtr mam z cienkiej cienkiej gąbki (słabsze ale większy przeplyw powietrza)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ndx - fliselina to taki materiał używany przez krawcowe do usztywniania części garderoby ( wim bo moja stara szyje  :wink: )  

Feluke - THX za tip, zaraz sobie zapodam takowy bo do ciekiej gąbki nie mam dostępu.

o dzieki musze gdzies uderzyc po ten material :-) !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do swojego wentylatora z przodu obudowy miale mfiltr zrobiony na wzor tego z 4MAX`a. Za baze posluzyla mi gabka ktora jest sprzedawana z plyta glowna. Mozna sie o takie cos popytac w sklepach komputerowych gdzie takie rzeczy wyrzucaja na smietnik. Jedyny mankament to taki ze ta gabka jest grubsza od tej "firmowej" i trzeba ja przeciac w poprzek jak buleczke ;) np nozykiem do tapet. Potem pozostaje przyciac nozyczkami do odpowiedniego ksztaltu i juz. Efekt mialem bardzo zblizony do tego z 4MAX`a.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie mam filtra przy wentylu, ale moze spróbujcie czegoś takiego:

W sklepie AGD pytajcie o 'czarne filtry' do odkurzacza Wodnik. Zatrzymują wszelki kurz, bardzo dobrze przepuszczają powietrze, wytrzymują ciąg odkurzacza (więc nie wygną się jak 'balonikowa' pończocha).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eheh ale macie problemy imo lepiej jest co miesiąc odkurzyć skubańca i tyle. Ostatnuio klient mi przyniósł kompa zasilacz cały był zapchany kurzem dosłownie cały!!! szkoda że nie porobiłem zdjęc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...