Ziober Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 Przymierzam się do modernizacji kompa, w związku z czym wymienie tez chłodzenie. Mam na oku Tt Volcano 7+ i zastanawiam się nad shimem pod AXP. Pytam czy shim faktycznie uniemożliwia ukruszenie rdzenia CPU i czy poprawia chlodzenie? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 jak żle założysz shimema tzn rdzeń procesora nie będzie dotykał coolera a a płyta nie ma zabezpieczenia ..... ;-) to aż strach ;-) nawet winda sie nie uruchomi i będziesz miał ładny bryloczek :-) Michal Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slipkot Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 To cacko jest zajebiste!! lepiej zapłacić 20zeta za Tt Coopershim XP niż 400zeta za procek ! Jek myślisz!?! aha mieszkasz może w Tychach jak tak to ja nazywam się ZIELAK Oficjalnie wtychach tutaj jestem Slipkot!!! COOPERSHIM RULEZ!!!!!!!!!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DetoX Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 Poprawia przewodnośc cieplną pomiedzy rdzeniem , a radiatorem - wieksza powierzchnia.Pod warunkiem , ze NIE MASZ naklejek na procu.99% ze masz ;/.Co do volcano 7+ to ja bym nie ryzykowal zakladania tej ponad polkilogramowej bryły bez ochraniaczów :? czyli copershit ci sie i tak przyda - jesli masz naklejke , temp proca moze byc wiekrsza o 2C niz bez shima. P.S Pasta slikonowa w boxie z V7+ jest syfna.Zamiast tego wes np srebrna titana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 Co Ty sobie Slipkot posty nabijasz? Tu sie nie bije rekordow kto wiecej.. !! Shim Ci sie przyda.Amd robi procesory podatne na ukruszenie jadra. Napewno bedziesz sie czul bezpieczniej. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektron Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 Reczywiście Cooperschim chroni przed ukruszeniem rdzenia ale jak ktoś jest zdolny po Maxie to i tak ukruszy :) pozatym nie jest to drogie i lepiej być bezpiecznym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 To cacko jest zajebiste!! lepiej zapłacić 20zeta za Tt Coopershim XP niż 400zeta za procek ! Jek myślisz!?! aha mieszkasz może w Tychach jak tak to ja nazywam się ZIELAK Oficjalnie wtychach tutaj jestem Slipkot!!! COOPERSHIM RULEZ!!!!!!!!!!!!! A ile Ty masz lat? :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UfoK Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem shima. Troche szkoda było mi wydać na niego 4,50zł bo za tyle je można dostać w Pozananiu (No name), ale przynajmniej czuje się bardziej bezpieczny podczas zakładania coolera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 No ja se właśnie zamówiłem na alegro.Zapłące 9.95 + koszy przesyłki.Ale mam pytanie.Jak on jest zrobiony?Bo mnie zastanawia czy napewno on jest na takiej samej wysokości co rdzeń.Może dziwne pytanie ale jakos się obawiam że on nawed jak jest wyższy od rdzenia nawed o te 0.01 minimetra to może się proc troszke osmalić :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 To cacko jest zajebiste!! lepiej zapłacić 20zeta za Tt Coopershim XP niż 400zeta za procek ! Jek myślisz!?! aha mieszkasz może w Tychach jak tak to ja nazywam się ZIELAK Oficjalnie wtychach tutaj jestem Slipkot!!! COOPERSHIM RULEZ!!!!!!!!!!!!! A ile Ty masz lat? :x stawiam na 11 :P :lol: moim zdaniem jak sie sciaga radiator bez pospiechu, z wyczuciem, to sztuką jest ukruszyc prockowi jajo, juz bym sie bardziej bal ze srobokrent sie wyslizgnie i przeorze kawalek mobo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 Rs ja też tak myślełem :) I ukruszyłem durona 750 :) :) :) A zdejmowałem już ze 50 razy z niego radiator a jednak sięukruszył :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 20 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2002 Jest jakaś różnica między shimem noname, a thermaltake (oprócz ceny :D )? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 różnicy nie znam, ale mam Th i NIE narzekam ( w lokalnym sklepie mieli przedtem jakieś "podróby" i były podobno kiepskie ) .... a dziś po zdjęciu stickera z procka temperatura SPADŁA o jakieś 3 C ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dunaj Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 Przymierzam się do modernizacji kompa, w związku z czym wymienie tez chłodzenie. Mam na oku Tt Volcano 7+ i zastanawiam się nad shimem pod AXP. Pytam czy shim faktycznie uniemożliwia ukruszenie rdzenia CPU i czy poprawia chlodzenie? :?:Właśnie posiadam ów zestawik i polecam gorąco oczywiście mowa o TtV7+ i Copper S :):):) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 Ale z drguiej storny to dla kogo sa te cooper shimy? Kazdy kupujac nowy procek ma gwarancje na niego i nie moze zerwac nalepek. Chyba ze poprosic sprzedawce zeby nalepil Ci tak gdzie cooper shim nie pokrywa :-)..na to nie wpadlem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sammy Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 odkąd ukruszyłem jajo na durniu 1200 to używam coper shima zawsze to taniej jest kupić taką małą blaszkę niż nowego proca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 Copper Shim to doskonały wynalazek, i według mnie zakup obowiązkowy dla każdego, kto nie ma za soba praktyki w zakładaniu i zdejmowaniu coolerów. Sam jestem posiadaczem, raczej ciężkiego (670gr) Dragon Orba, który jest w czołówce światowych miażdżycieli procesorów, mam Copper Shima, a cooler zakładałem już kilkakrotnie (3 razy płyta zmieniana) no i procek na szczęście cały. Copper Shim z pewnością jest wykonany z doskonałą dbałością o szczegóły (w końcu, jeżeli produkujesz coś, co ma chronić procesory, to sie upewniasz, żeby nie był wyższy czy niższy od rdzenia, prawda?) Jest to doskonałe zabezpieczenie przed ukruszeniem, ale z jednym nie mogę się zgodzić. Rzekoma poprawa chłodzenia. Otóż jest to oczywista bójda, ponieważ: Jedyna część procesora, która się grzeje to jądro, a Copper Shim sie z nim nie styka, a więc nie odbiera ciepła od niego bezpośrednio, a jedynie poprzez ceramiczną obudowę. Jednak, wszyscy, którzy właśnie chcą mi powiedzieć, że dzięki temu, procek ma większą powierzchnię do oddawania ciepła do radiatora, powiem, że to działa w obie strony, i to Copper Shim przejmuje ciepło od radiatora, i rozprzestrzenia je po całej powierzchni procesora utrzymując je w wysokiej temperaturze, gdyż nagrzewa się ceramiczna płytka zamiast pozostawać ciepłą, i zwiększa tym samym temperature jądra. Ponieważ Copper Shim jest z miedzi, nagrzewa się bardzo szybko, ale znacznie trudniej go schłodzić, a że nie jest chłodzony tak jak radiator wiatrakiem, ciepło pozostaje tam gdzie jest, i zamiast ciepłego procesora i coolera, mamy ciepły proc, gorący Copper Shim i radiator, próbujący schłodzić zarówno procka i CS'a. (ale to tylko moja teoria) Prawda jest taka, że z chłodzeniem bywa różnie. Jednym użytkownikom temperatura urosła, innym zmalała, a innym się nie zmieniła. Kupując CS'a nie nastawiajcie się na to co piszą i mówią sprzedawcy, o gwarantowanym spadku temperatury, czy sprzedającym go nie jako zabezpieczenie a poprawę chłodzenia, i nie wierzcie w spadek temperatury od 2-7 stopni, po jego zastosowaniu. Głównym zadaniem CS'a jest ochrona przed ukruszeniem procka, które to zadanie spełnia wyśmienicie, jednak chłodzenie to już tylko chwyt marketingowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spiderman6666 Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 Ten shim to fajna sprawa z tym obnizaniem temp to tylko minimalnie ale jaki komfort psychiczny przy zakładaniu czy zdejmowaniu coolera a kupiłęm po tym jak przekładałem u kumpla w serwisie proca na 3 płytach głównych 6 razy sie udało a za 7 poc nie wstał i o dziwo nie było na nim sladów ukruszenia czy spalenia od tego czasu mam shima i spie spokojnie 20 zeta to nie majątek :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 CS to bardzo przydatna rzecz. Przede wszystkim uniemozliwia w 99% ukruszenie rdzenia (no chyba ze jestes wybitnie zdolny ;) ) a jesli dokladnie go nalozysz to potrafi zbic temp. procka nawet do 5 stopni. Wydajesz 10 pln albo 20 na niczym nie rozniacy sie thermaltake :D :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 Makonar twoje wstepne rozumienie jest bardzo dobre ale pozniej sie juz zapetlasz ;) CS nie odbiera bezposrednio ciepla z jadra ale z ceramicznej obudowy (jadro tez sie przeciez styka z obudowa). Zwieksza sie minimalnie powierzchnia na ktorej jest rozpraszane cieplo. W normalnych warunkach bez CS'a obudowa napewno sie bardziej nagrzewa niz z CS'em wiec to zbicie temperatury o te 1-2*C jest mozliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 To cacko jest zajebiste!! lepiej zapłacić 20zeta za Tt Coopershim XP niż 400zeta za procek ! Jek myślisz!?! aha mieszkasz może w Tychach jak tak to ja nazywam się ZIELAK Oficjalnie wtychach tutaj jestem Slipkot!!! COOPERSHIM RULEZ!!!!!!!!!!!!! A ja mialem coopershima i zabezpieczenie na plycie, a proc i tak mi sie spalil :evil: , przez nieuwage i glupote co do shima to jak najbardziej popieram. Pozdrowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 Dla mnie CS ma same zalety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...