Skocz do zawartości
turzol

40GB - Jak najlepiej podzielic?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Barke IV 40Gb i chce ja podzielic na partycje w jak najlepszy sposob. Myslalem nad rozwiazaniem:

1 part - 3Gb - TYLKO XP i swap

2 part - 10Gb - TYLKO Progsy

3 part - 27Gb - Muza, filmy, instalki itp.

Czy to jest dobre rozwiazanie? Czy XP-ek skorzysta na tym ze bedzie na osobnej partycji bez programow.

BTW: Dzis stawiam system XP+SP1+DX9 - co najlepiej wywalic z katalogu WIndows po zainstalowaniu wszystkiego, tak aby na maxa odchudzic system, aby potem zrobic image'a Ghostem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do partition magic to tylko wersja 8.0, ja bawilem sie 5.0 i popieprzylem sobei tak sprawe, ze jedynym wyjsciem by fdisk, format i utrata wszystkich danych.

ja mam podzielone na C:3Giga na winde i program files, D:4,5 na gry i E:30 giga na filmy, Dc i Kaze. Maielm kiedys 2 pierwsze partycje wieksze ale zle wykorzystuje sie wtedy miejsce, takto filmy mam na jednej i nie zasmiecam sobie nie potrzebnymi sprawami C, i speed dysk szybciej sie robi

Ale podzeiel tak jak uwazasz zeby Tobie bylonajlepiej.

Ja juz 3 razy zmienialem rozmiary partycji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 3 giga na windowsa 2000 sp1 ze swapem i 37 giga na reszte, poco oddzielac programy od filmowi itp ?

w ghoscie mam zrobiony obraz pierwszej partycji, obraz zrobiony zaraz po zainstalowaniu wina ze sterami i softem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: Dzis stawiam system XP+SP1+DX9 - co najlepiej wywalic z katalogu WIndows po zainstalowaniu wszystkiego, tak aby na maxa odchudzic system, aby potem zrobic image'a Ghostem?

Po zainstalowaniu SP1 u mnie powstal spory folder "ServicePackFiles" w folderze Winsows, zajmuje 270MB. Moge to wywalic czy to sa te "nowe pliki" potrzebne do prawidlowego dzialania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym najlepiej podzielic Hadeka zeby nie stracic rzeczy? Chodzi mi glownie o filmy, ktore trzymam na hdd (brak plytek :(  )

Slyszalem o Partition Magic....

Moze jakies linki do niego...?

Linki, a moze sznurki. Znasz zasady o takich rzeczach to na priva z ludzmi gadaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja rada - podziel dysk na trzy a nawet cztery partycje podstawowe - ja używam do tego programu "Ranish" - prosty w obsłudze, błyskawicznie formatuje dyski i można w nim zmieniać rozmiary wcześniej utworzonych partycji. Na jednej zainstaluj sobie XP, na drugiej jakiś inny system lub również XP, a dwie pozostałe masz na gry, programy itp. Drugi system przydać się może do testowania oprogramowania - nie zaśmiecasz sobie głównego systemu nie sprawdzonymi programami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam tak:

c: 3,5 GB - winxp + progsy + swap (i wystarcza)

d:20Gb - filmy gry i duzo zajmujace <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly

e:10 GB - win me + reszta pierdół :)

linux 4GB

reszta to swap dla [brzydkie określenie na linuksa]a

ale ile tu bedzie sie wypowiadac ludzi, tyle bedziesz miał różnych propozycjii

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 10.2 dyska

i na c: system i programy zainstalowane 1.5Gb

d: instalacyjne wersje programow jakies filmy i dokumkenty mp3 - 5.8GB

okolo 1Gb co pozostalo mam na [brzydkie określenie na linuksa]a i miodzio starcza zajebiscie choc przydal by sie wiekszy dysk ale coz ja sie mieszcze

partycja systemowa to fat16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Barke IV 40Gb i chce ja podzielic na partycje w jak najlepszy sposob. Myslalem nad rozwiazaniem:

1 part - 3Gb - TYLKO XP i swap

2 part - 10Gb - TYLKO Progsy

3 part - 27Gb - Muza, filmy, instalki itp.

Czy to jest dobre rozwiazanie? Czy XP-ek skorzysta na tym ze bedzie na osobnej partycji bez programow. 

mi sie wydaje ze powinienes sobie podzielic partycje wedlug potrzeb , bo karzdy ma inne potrzeby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...