Skocz do zawartości
Dijkstra

VIA AC'97 czy SB 128?

Rekomendowane odpowiedzi

No, w końcu przesiadłem się na SB 128. Porównywałem przełączjąc się kilka razy między ac'97 i SB, i SB ma dzwięk ładniejszy, zwłaszcza niski bas jakiś taki pełniejszy- i istotnie wspiera EAX, przynajmniej w Dungeon Siege; ale z driverami to się nakombinowałem. Jaki oni mają burdel na tym creative... chyba z 5 sterowników do SB128 do każdego OS, ale EAX tylko na jednych poszedł.

Pozdrawiam.

EAX poszedł ci pewnie na XPeku bo mnie na 98 i ME za cholere nie chcial dzialac w Hitmana 2 musialbym grac bez dzwieku a teraz smiga bezproblemowo. Ja z kolei mam zupelnie inne odczucia co do dzwieku miedzy AC 97 a SB128. Mnie wydaje sie zupelnie odwrotnie iz to wlasnie AC 97 ma lepszy dziwek i pelniejszy... tylko ze jest jeszcze jedna kwestia AC 97, AC97 nie rowny tzn. sa rozni producenci tych kart i z pewnoscia kazda inaczej gra i inaczej brzmi wiec mysle ze ten "spor" moglby trwac wieki i kazdy mialby racje ;)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EAX poszedł ci pewnie na XPeku bo mnie na 98 i ME za cholere nie chcial dzialac w Hitmana 2 musialbym grac bez dzwieku a teraz smiga bezproblemowo.

Hmmm to dziwne bo mi na ME jak jeszcze mialem bo teraz na XP siedze to bezproblemowo wszystko bylo slychac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam EAX i na win98 i na XP, sprawdzałem na dungeon siege, nie mam aktualnie innej giery wspierającej EAX, ale na dniach wrzucę znów Baldurka 2 to zobaczę...ale jak pisałem, to kwestia driverów, bo sprawdzałem kilka i tylko na jednych poszedł...przypominam też, że mówimy o karcie CT4810 z chipem CT5880

looknij poniżej, tam linki do driverów pod wszystkie OS, i te działają

http://dmzweb3.europe.creative.com/SRVS/CG...,Case=obj(9730)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja juz nie mam SB128 spylilem go razem ze stara plytka. Jednak dzieki za fatyge. Byc moze ze mialem tego SB na starszym chipie i dlatego nie mialem EAX chociaz moze na tych driverkach by poszedl chyba juz tego nie sprawdze ;)

pozdrav

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nforce2? mozesz zrobic testy RightMarkAudio? xan ma w podpisie wykresy live'a, ciekawie byloby to porownac. wyniki xan'a

sorki xan, ze sie rzadze Twoimi wynikami, ale u mnie sie nie daje zrobic raport z niewiadomych przyczyn.

Ładne te wyniki xan'a, ale chyba pomiar zrobił niewłaściwie, prawdopodobnie wogóle nie wychodził sygnałem na zewnątrz (kabelkiem z line-out na line-in) lecz nagrywał z wave. Podaję linki do moich pomiarów, odpowiednio w 44.1kHz oraz 48kHz. Przy okazji zobaczycie, że Live ma lepszy przetwornik (dużo niższe zniekształcenia) na wyjściu rear niż na front (szukam sposobu jak je zamienić, sterowniki kX w których jest taka opcja wogóle mi nie pasują).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co do kart zauważyłem jedną dużą różnicę. Mianowicie posiadam wzmacniacz "kenwood-a" jakiś stary weteran. Jeżeli podlącze ten wzmacniacz doi dźwiękówki na płycie to mogę wzmacniacz póścić na FULL-a (skala od 0-10) a na sb 128 mogę max do 6 bo głośniki wysiadają.

Pozdrawiam

Punek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Co do kart zauważyłem jedną dużą różnicę. Mianowicie posiadam wzmacniacz "kenwood-a" jakiś stary weteran. Jeżeli podlącze ten wzmacniacz doi dźwiękówki na płycie to mogę wzmacniacz póścić na FULL-a (skala od 0-10) a na sb 128 mogę max do 6 bo głośniki wysiadają.

Pozdrawiam

Punek

Po prosu na SB masz więcej dB na wyjściu, przycisz trochę główny volume, wav volume czy tam CD volume.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, w końcu przesiadłem się na SB 128. Porównywałem przełączjąc się kilka razy między ac'97 i SB, i SB ma dzwięk ładniejszy, zwłaszcza niski bas jakiś taki pełniejszy- i istotnie wspiera EAX, przynajmniej w Dungeon Siege; ale z driverami to się nakombinowałem. Jaki oni mają burdel na tym creative... chyba z 5 sterowników do SB128 do każdego OS, ale EAX tylko na jednych poszedł.

Pozdrawiam.

EAX poszedł ci pewnie na XPeku bo mnie na 98 i ME za cholere nie chcial dzialac w Hitmana 2 musialbym grac bez dzwieku a teraz smiga bezproblemowo. Ja z kolei mam zupelnie inne odczucia co do dzwieku miedzy AC 97 a SB128. Mnie wydaje sie zupelnie odwrotnie iz to wlasnie AC 97 ma lepszy dziwek i pelniejszy... tylko ze jest jeszcze jedna kwestia AC 97, AC97 nie rowny tzn. sa rozni producenci tych kart i z pewnoscia kazda inaczej gra i inaczej brzmi wiec mysle ze ten "spor" moglby trwac wieki i kazdy mialby racje ;)

pozdrav

Lagier

..nie zebym sie madrzyl ale AC'97 to chyba tylko specyfikacja. jakiegos pdf'a nawet mozna sciagnac ze strony intela http://www.intel.com/labs/media/audio/ ..a wiekszosc z was ma i tak tylko wbudowany kodek a nie procesor dzwieku (jak w kazdej normalnej karcie) - robi za niego wasz proc. wiec jesli nie ma DSP i wsparcia EAX to jeszcze raz jestem za SB 128. btw.oplaca sie zaglerka sterami heh..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...