Mazder Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 Witam, stalem sie pare dni temu w miare szczesliwym posiadaczem Asusa A7N8X na nForce2 + Athlona XP 1700+ (AIUGA) i na razie jednej kostki DDR333 by Szajsung. Oczywiscie nie bylbym soba, gdybym nie sprobowal tego podkrecic. Zaczalem od ustawienia 9x166 i juz po wejsciu do Windows 98 SE zaczely sie problemy. System wysypywal sie w przeroznych momentach, nawet, kiedy nic nie robilem. Reset i powrot do podstawowych ustawien i wszystko OK. Sprawdzalem roznych ustawien i na razie mam 9,5x166 i 133 2,5-3-3-7 dla pamieci. Niestety kostka Szajsunga, ktora wg. oznaczen jest PC2700 nie chce za nic dzialac na 333MHz. Wymienilem ja na gieldzie na druga, identycza, ale dalej mam to samo. Nie po to zaplacilem 300zl za PC2700, zeby nie moc z tego korzystac! Czy te Samsungi tak maja, czy dokonalem niewlasciwego zakupu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 ale przeciez jak dajesz fsb 166 to pamiec ci chodzi na 333 mhz wiec nie powinno byc problemow twoim problemem moze byc przegrzewajacy sie procek lub chipset Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 ee, u mne taki samsung na 200mhz biega na prawie najostrzejszych timingach :P sprubuj poprzekladac po slotach pamiec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 aha 300 pln za Smasungi to bardzo malo zwykle DDRy kosztuja okolo 280 pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazder Opublikowano 21 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2002 W BIOSie mojej plyty jest regulacja czestotliwosci pamieci procentowo w stosunku do FSB. Mam 166 dla FSB i 80% tego dla pamieci (133x2 = 266 DDR). Na 166x2 = 333 DDR wala mi caly system. Chipset i procesor sie nie przegrzewaja - na plycie 25-30 stopni, procesor nie wychodzi z 40 stopni (chlodzony przez to LAJNO z CPC). Cena taka, bo na gieldzie w Wawie (o dziwo) takie sa teraz ceny. U jednego typa widzialem Szajsungi (co prawda podrobki) za 270 zlotych. Ceny wachaja sie wlasnie od 280-340zl. Doradzcie mi co mam z tymi pamiatkami zrobic - wymienic na jakis inny model, czy tak po prostu ma byc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 nie napewno to nie jest normalne. Skoro pamiatki sa 333 to na takiej czestotliwosci napewno musza pracowac. Sprobuj pozyczyc od kogos jakies inne kosci nie koniecznie samsungi i sprawdz jesli wszystko bedzie ok to znaczy ze masz ram walniety a jesli nie to musisz szukac innej przyczyny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zwieksz napiecie na pamiatki na 2,7 V . Pozatym cos tanio kupiles te Szjsungi , wiec pewnie jakis lepszy sprezdawca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ff1 Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 - po pierwsze sprawdz same pamieci programem do ich testowania (te pamieci musza chodzic tak jak zostaly zaprojektowane) -wiem ze moge byc nudny ale jeszcze raz sprawdz ustawienia w biosie a nastepnie ustawienia w windzie (jakims progsem do sprawdzania ustawien i temperatur.Ostatecznie dlaczego masz wierzyc na 100% plycie jesli mozna wierzyc jej na 99% :( -szystko generalnie wyglada tak jakbys otrzymywal zwalone pamieci ale: prawde mowiac to dziwne bys stale takie otrzymywal wiec rodzi sie pytanie: moze nie bardzo wiesz jak obchodzic sie z elektronika (np. domyslam sie ze jak pare lat temu gielda odbywa sie na powietrzu lub w warunkach gdzie temperatury sa niskie-jesli przynosisz elektronike do domu z takich temperatur MUSISZ odczekac pol godziny zanim przejmie temperature od otoczenia inaczej speprzysz sprawe ewentualnie skropli sie woda i tez przysz sprawe:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 ff1 to co mowisz jest jak najbardziej prawda ale nie zawsze elektronika ci sie schrzani jak nie odczekasz 30 min. Mysle ze to raczej malo prawdobodobne (chociaz mozliwe) by dwa razy po kolei skopal pamieci w ten sposob jednak tak czy owak nie mozna wykluczac tego faktu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 Ja wczoraj bylem na gieldzie , i jak zobaczylem jak te pamieci sie walaja na tym mrozie , to myslalem ze sie wywale . Pytam sie kolesia czy to nie szkodzi pamieciom jak sa na steropianie przypiete jak sieg pada ;) i wystaja z bagaznika samochodu , a koles ze nie luzik . Jakby buraki na straganie warzywnym sprzedawal wygladal . KOlejna rada nie kupujcie nigdzie tam gdzie ceny sa najnizsze ,bo zawsze jest jakis kruczek . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazder Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 Idac za Wasza rada, przetestowalem pamiec MEMTESTEM 3.0. Przy 133 MHz i agresywnych timngach 0 (zero) bledow az do testu 7, wiec chyba dobrze. W kazdy mrazie na tych ustawieniach wszystko dziala stabilnie. Przy 166 MHz i standardowych timingach test nr. 5 wywala... ok pol miliona bledow od 150-256 Mb :!: Spadlem z krzesla, kiedy to zobaczylem. Po zwiekszeniu napiecia liczba bledow sie troszeczke zmniejszyla, ale wciaz byla ogromna! Czego to jest wina, co mozna z tym zrobic? Pamieci kupilem za 300 zl, prawda. Nie byla to najtaniej z calej gieldy, ale tylko na tym stoisku mieli kosci TCB3 (czyli PC2700). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 Idac za Wasza rada, przetestowalem pamiec MEMTESTEM 3.0. Przy 133 MHz i agresywnych timngach 0 (zero) bledow az do testu 7, wiec chyba dobrze. W kazdy mrazie na tych ustawieniach wszystko dziala stabilnie. Przy 166 MHz i standardowych timingach test nr. 5 wywala... ok pol miliona bledow od 150-256 Mb :!: Spadlem z krzesla, kiedy to zobaczylem. Po zwiekszeniu napiecia liczba bledow sie troszeczke zmniejszyla, ale wciaz byla ogromna! Czego to jest wina, co mozna z tym zrobic? Pamieci kupilem za 300 zl, prawda. Nie byla to najtaniej z calej gieldy, ale tylko na tym stoisku mieli kosci TCB3 (czyli PC2700). Hmm kości TCB3 nie chodzą na 333MHz - dziwne, bo mi TCBO chodziły na tyle. Teraz mam Kingstona i za nic w świecie nie chcą iść na CL2 - zarówno przy 133MHz jak i 166MHz. A jak robiłeś testy - na asynchronicznym taktowaniu 133CPU/166MEM, czy synchronicznym 166/166? Jeżeli na synchronicznym, to spróbuj też asynchroniczne. Jeżeli na asynchronicznym, to pamiątki masz lipne. W moim przypadku memtest nie wywala błędów na najostrzejszych timingach, ale windowsy nie chcą działać - podejżewam niekompatybilność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 Ja wczoraj bylem na gieldzie , i jak zobaczylem jak te pamieci sie walaja na tym mrozie , to myslalem ze sie wywale . Pytam sie kolesia czy to nie szkodzi pamieciom jak sa na steropianie przypiete jak sieg pada ;) i wystaja z bagaznika samochodu , a koles ze nie luzik . Jakby buraki na straganie warzywnym sprzedawal wygladal . KOlejna rada nie kupujcie nigdzie tam gdzie ceny sa najnizsze ,bo zawsze jest jakis kruczek . tutaj sie zgadzam w 100% a zreszta ja i tak nigdy nie chwalilem gield a juz napewno nie teraz kiedy roznice w cenach sa minimalne wole isc do sklepu zaplacic 10 czy 20 pln drozej i miec pewne takie jest moje zdanie pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazder Opublikowano 22 Grudnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2002 A jak robiłeś testy - na asynchronicznym taktowaniu 133CPU/166MEM, czy synchronicznym 166/166? Jeżeli na synchronicznym, to spróbuj też asynchroniczne. Jeżeli na asynchronicznym, to pamiątki masz lipne. Najpierw robilem synchronicznie. Teraz sprawdzilem jeszcze asynchronicznie i niestety jest to samo... tylko bledow jakby troche mniej. Dla pewnosci sprawdzilem jeszcze programem Goldmemory. Ten juz od razu wywalil bledy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...