Skocz do zawartości
^PowerUp^

Zwiększanie Częstotliwości Odświeżania Monitora

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem, że po zainstalowaniu w XP Pro nakładki SP2 nie można ustawić większej niż 120Hz częstotliwości odświeżania monitora. Mam 19' i powinienem móc ustawić 180Hz przy rozdzielczości 800x600 przynajmniej w Xp z SP1 mogłem to zrobić, więc co teraz? Jak ominąć to głupie zabezpieczenie (?) :? z niemożliwością przekroczenia 120Hz?

Jeśli nie da się tego ustawić to może są jakieś programy, które potrafią oszukać system i nam zapewnić dowolny wybór częstotliwości odświeżania, bo np. za pomocą najnowszego ATI Tray Tools'a nie mogłem ustawić tych 180...

Próbowałem też w 'dxdiag' ustawić na sztywno, ale właśnie tam po wpisaniu 180 jest napisane w komunikacie, że można wpisać tylko wartości z zakresu od 40 do 120. :-|

Aktualnie mam:

System: WinXP SP2 i wszystkie inne najnowsze nakładki

Monitor: LG Flatron F900P 19' (najnowsze dostępne stery do monitora, 2005-04-14)

Grafika: Hercules Radeon 9700 (Catalyst 3.9, 11/04/03)

Płyta główna: Abit NF7 (jakieś starsze stery, ale nie najstarsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Xp jest opcja pokaz wszystkie częstotliwości odświeżania....

Można jaśniej? Bo chyba nie masz na myśli opcji, która znajduje się w: Właściwości: Ekran -> Ustawienia -> Zaawansowane -> Monitor, bo mam tam tylko do 120 (nawet po odznaczeniu opcji ograniczającej) a właściwie to miałem, bo po odpaleniu programu "RefreshFix 0.9.9.7" pojawiły mi się dodatkowe częstotliwości 160 i 200 ale dalej nie mam 180, która jest mi potrzebna. :?

P.s po co ci 180Hz powyżej 100 i tak nie zobaczysz różnicy.

To moja sprawa, po co mi takie odświeżanie wiec, jeśli nie wiesz jak mi pomóc to lepiej się nie odzywaj... :wink:

Zwykły powerstrip tez dobrze się sprawdza.

Sprawdzę go, ale wątpię żeby był lepszy od ATI Tray Tools'a, RefreshForce'a, RefreshLock'a, Rage 3D Tweak'a i RefreshFix 0.9.9.7 który jak na razie okazał się najlepszy, bo w innym programach po ustawieniu odświeżania 180Hz zniknęła mi z systemu dana rozdzielczość i np. jeśli jakaś gra normalnie startuje w rozdzielczości, która mi znikła to w ogóle nie idzie jej uruchomić. Nawet w systemie nie mogę wtedy włączyć takiej rozdzielczości. BTW dobrze, że można przywrócić standardowe ustawienia w tych programach, bo już pewnie robiłbym formata... :mad: Edytowane przez ^PowerUp^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi