Skocz do zawartości
seba11

[windows Xp] Logowanie Do Komputera Z Sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Próbuje od pewnego czasu zmienić pewną opcje logowanie się do komputera, gdy chcemy przeglądać pliki stacji roboczej w sieci MS. Otóż standardowo wygląda to tak.

Przykładowo jak chcemy wejść na zasoby komputera 192.168.0.2 z windowsem XP, wpisujemy adres \\192.168.0.2 i wyskakuje komunikat:

Dołączona grafika

Jak widać przypisany z góry jest już login gościa i w zasadzie nie możemy nic zrobić. Natomiast chodzi mi o możliwość gdy próbujemy w taki sam sposób wejść na stacje roboczą ale wyskakuje komunikat:

Dołączona grafika

Mamy tutaj zdecydowanie większe możliwośći. Przedewszystkim udostępniania plików dla wybranych osób. Przypadkowo na 1 z komputerów udało mi się taki sposób logowanie z sieci ustawić. Mieszałem i mieszałem, jednak nie znalazłem funcji za to odpowiadającej. Prosiłbym o małą pomoc jak, gdzie możnaby to ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, już wszystko jasne :lol:

Pogrzebałem jeszcze, aż wkońcu doszłem :) Może komuś się to przyda, więc napisze jak tego dokonać. Otwieramy START -> Uruchom -> wpisujemy secpol.msc. Otworzą się zasady zabezpieczeń lokalnych. Tutaj wchodzimy w Zasady lokalne -> Opcje zabezpieczeń i odszukujemy Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych. Otwieramy i ustawiamy opcje: Klasyczny - uwierzytelnianie użytkowników lokalnych, jako samych siebie.

Wcześniej już w tej fukcji grzebałem ale zauważyłem, że w Windowsie XP SP1 i pewnie bez SP po mydyfikacji potrzebny jest reboot systemu. W XP SP2 reboot wymagany nie jest i opcja odrazu wchodzi w życie :D Przez te różnice nie mogłem sobie poradzić na SP1 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi