seba11 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Próbuje od pewnego czasu zmienić pewną opcje logowanie się do komputera, gdy chcemy przeglądać pliki stacji roboczej w sieci MS. Otóż standardowo wygląda to tak. Przykładowo jak chcemy wejść na zasoby komputera 192.168.0.2 z windowsem XP, wpisujemy adres \\192.168.0.2 i wyskakuje komunikat: Jak widać przypisany z góry jest już login gościa i w zasadzie nie możemy nic zrobić. Natomiast chodzi mi o możliwość gdy próbujemy w taki sam sposób wejść na stacje roboczą ale wyskakuje komunikat: Mamy tutaj zdecydowanie większe możliwośći. Przedewszystkim udostępniania plików dla wybranych osób. Przypadkowo na 1 z komputerów udało mi się taki sposób logowanie z sieci ustawić. Mieszałem i mieszałem, jednak nie znalazłem funcji za to odpowiadającej. Prosiłbym o małą pomoc jak, gdzie możnaby to ustawić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba11 Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 Hehe, już wszystko jasne :lol: Pogrzebałem jeszcze, aż wkońcu doszłem :) Może komuś się to przyda, więc napisze jak tego dokonać. Otwieramy START -> Uruchom -> wpisujemy secpol.msc. Otworzą się zasady zabezpieczeń lokalnych. Tutaj wchodzimy w Zasady lokalne -> Opcje zabezpieczeń i odszukujemy Dostęp sieciowy: udostępnianie i model zabezpieczeń dla kont lokalnych. Otwieramy i ustawiamy opcje: Klasyczny - uwierzytelnianie użytkowników lokalnych, jako samych siebie. Wcześniej już w tej fukcji grzebałem ale zauważyłem, że w Windowsie XP SP1 i pewnie bez SP po mydyfikacji potrzebny jest reboot systemu. W XP SP2 reboot wymagany nie jest i opcja odrazu wchodzi w życie :D Przez te różnice nie mogłem sobie poradzić na SP1 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Johnjohn Opublikowano 25 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2005 o jacie, a wlasnie tego szukalem. znalazlem w ciagu 2min. No dawno mi sie takie szukanie nie udalo. Pozdr :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...