Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

...także wyniki Tranquility mogą być spowodowane "zamieszaniem" w sytemie, innymi sterownikami...

Mam zamiar przeinstalować system ale dopiero jak wyjdą oficjalne Catalysty 6.2 i wtedy zrobię ponownie testy i dam znać a między czasie trochę światła by rzuciło jakby któryś z posiadaczy X1900 zrobił test ST demko2...

UpDate:

Mój wynik w 3DMark 2006 5117 pkt wydaje się być w normie

"Wynik 5100 punktów w teście standardowym robi jednak wrażenie, tym bardziej iż sercem naszej platformy testowej jest jednordzeniowy procesor Athlon64 (w wersji 2006 wynik CPU ma znaczący wpływ na wynik ogólny, gdyż jest do niego wliczany"

http://www.frazpc.pl/artykuly/427/W/Natarc...RADEON/X1900XTX

Ich sprzęt:

Sprzęt testowy - Platforma A64

Procesor

AMD Athlon64 @ 2,7GHz

Płyta główna

ABIT AN8-SLI

Pamięć RAM

2x512MB Corsair 600MHz

Zasilacz

Sharkoon 480W

System operacyjny

Windows XP SP2

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar przeinstalować system ale dopiero jak wyjdą oficjalne Catalysty 6.2 i wtedy zrobię ponownie testy i dam znać a między czasie trochę światła by rzuciło jakby któryś z posiadaczy X1900 zrobił test ST demko2...

jak sam stwierdziles wynik w 3dm06 masz w normie, tak wiec nie sadze aby reinstalka cos miala zmienic. no, ale co swiezy system to swiezy, jeden powod mniej do czepiania sie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sam stwierdziles wynik w 3dm06 masz w normie, tak wiec nie sadze aby reinstalka cos miala zmienic. no, ale co swiezy system to swiezy, jeden powod mniej do czepiania sie ;)

System i tak miałem przeinstalować a X1900 przy okazji ;-) niemniej jednak testy Starship Troopers u innych by się przydały... i chyba zrobię też X3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli system w normie, to wynik 50fps vs. 60fps lub 25fps vs 30fps (1900xtx vs x1800xt@o/c) jest tym badziej zaskakujący. Nie uważam, by szukanie wyjaśnienia (np. bałagan w windzie) tych niskich wyników było czepianiem się.

Te 5117pkt, to już na betach 6.2? Wiem, że czekasz na ofi 6.2, ale może już zainstalowałeś bety 6.2?

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli system w normie, to wynik 50fps vs. 60fps lub 25fps vs 30fps (1900xtx vs x1800xt@o/c) jest tym badziej zaskakujący. Nie uważam, by szukanie wyjaśnienia (np. bałagan w windzie) tych niskich wyników było czepianiem się.

Te 5117pkt, to już na betach 6.2? Wiem, że czekasz na ofi 6.2, ale może już zainstalowałeś bety 6.2?

5117 pkt było robione już na betach 6.2 tak jak pisałem wcześniej... od postu nr 229 wszystko było robione na betach 6.2. A w poście nr 244 napisałem że ten wynik by się zgadzał bo na frazpc praktycznie ten sam wynik w 3DMark 2006 na tym samym procu @2.7GHz jednordzeniowiec...teraz pozostaje tylko zaczekać na testy innych X1900 tego demka ST...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, nie ma co już teoretyzować, ale sam pamiętasz o ile wyższe wyniki na cat 6.2 miały być w marku06? A u Ciebie na 6.2 takie same, jak u fraza na starych betach@5.13... ;) Dziś jeszcze Bartezjusz machnie ten test i wtedy wszystko się wyjaśni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, nie ma co już teoretyzować, ale sam pamiętasz o ile wyższe wyniki na cat 6.2 miały być w marku06? A u Ciebie na 6.2 takie same, jak u fraza na starych betach@5.13... ;) Dziś jeszcze Bartezjusz machnie ten test i wtedy wszystko się wyjaśni.

u frazpc bylo robione wlasnie na betach i domniewam że to były właśnie beta Catalyst 6.2 ponieważ wyniki są prawie takie same...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, test już trochę "wisi" na ich www i w dniu publikacji pytając w komentarzach o sterowniki, dostałem inną odpowiedź... być może recenzent się w międzyczasie "doedukował" w sprawie zastosowanych sterowników. Tak czy inaczej, robiłem testy na identycznych taktowanich cpu jak Ty, a wyniki u mnie wyższe. Nie martwię się tym zbytnio ;) i również czekam na innego user'a z x1900xt(x) i testem w ST.

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Tak czy inaczej, robiłem testy na identycznych taktowanich cpu jak Ty, a wyniki u mnie wyższe. Nie martwię się tym zbytnio ;) i również czekam na innego user'a z x1900xt(x) i testem w ST.

Być może wszyzstkie radki dają tu ciała :wink: no ale poczekajmy na wyniki innych X1900...

UpDate - zrobiłem test w demku X3:

1280 X 1024, wszystko na maxa, AAx4 AFx8

Automatic Quality Control OFF

--------------------------

X3 - Reunion

Game version: 1.3.0.US

Graphic card name and driver used: Radeon X1900 XTX Version [6.14.10.6587]

CPU name: AMD Athlon 64 Processor 3000+ Family 7 Model H

Video settings during benchmark:

Screen resolution: 1280 x 1024 * [32]

using shader profile: 3.0

Antialias Mode: 4x

Anisotropic Mode: 8x

Graphic & Shader settings

Texture quality: high

Shader quality: high

High quality bumpmaps: enabled

Environment map: enabled

Postprocessing: enabled

using 16bit vertex format: yes

Framerates

--------------------------------------------------------------------------------

Scene 00 63.4 average fps 57.0 minimum fps 92.0 maximum fps

Scene 01 36.8 average fps 12.0 minimum fps 76.0 maximum fps

Scene 02 69.8 average fps 52.0 minimum fps 97.0 maximum fps

Scene 03 74.5 average fps 46.0 minimum fps 146.0 maximum fps

Overall average framerate: 61.1 fps

P.S. W tym X3 jest boska grafika i efekty normalnie aż chce się ugryść :razz:

X3 - Reunion

Game version: 1.3.0.US

Graphic card name and driver used: Radeon X1900 XTX Version [6.14.10.6587]

CPU name: AMD Athlon 64 Processor 3000+ Family 7 Model H

Video settings during benchmark:

Screen resolution: 1280 x 1024 * [32]

using shader profile: 3.0

Antialias Mode: NONE

Anisotropic Mode: NONE

Graphic & Shader settings

Texture quality: high

Shader quality: high

High quality bumpmaps: enabled

Environment map: enabled

Postprocessing: enabled

using 16bit vertex format: yes

Framerates

--------------------------------------------------------------------------------

Scene 00 65.0 average fps 59.0 minimum fps 96.0 maximum fps

Scene 01 37.1 average fps 17.0 minimum fps 76.0 maximum fps

Scene 02 77.9 average fps 53.0 minimum fps 111.0 maximum fps

Scene 03 77.0 average fps 46.0 minimum fps 145.0 maximum fps

Overall average framerate: 64.2 fps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu, wynik jak na x1800xt@o/c i równocześnie o 10% wolniej niż u Bartezjusza na betach 5.13 z cd... coś chyba czas na tego formata... ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zdziwiony wynikiem jaki uzyskalem postanowile dojsc co jest nie tak :) Sciagnalem ta wersje do ktorej linka podal Tranquility i nowego fraps'a ,wyniki jakie uzyskalem w ustawieniach:

1280 x 1024 detale na max bez AA&AF, soft shadows off

2006-02-06 19:28:40 - STDemo

Frames: 14800 - Time: 384954ms - Avg: 38.446 - Min: 23 - Max: 71

Wynik jak widac poszedl dosc znacznie w dol ,prawdopodobnie moja wersja demo byla cos nie teges ,bo raczej fraps'a nie podejzewam o zle liczenie :D Sorry za niescislosci ,ale poczekajmy na wyniki Sulaco :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie zdziwiony wynikiem jaki uzyskalem postanowile dojsc co jest nie tak :)

demo 0.3.2.84

Dołączona grafika

no aa/af 7800gtx 550/700 stery def

2006-02-06 23:11:07 - STDemo

Frames: 22935 - Time: 403023ms - Avg: 56.907 - Min: 33 - Max: 97

SLI

2006-02-06 23:39:03 - STDemo

Frames: 24825 - Time: 273235ms - Avg: 90.855 - Min: 53 - Max: 142

Edytowane przez Sulaco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na karcie podkręconej jak w sigu i betach 6.2, nie dość, że wyniki w markach poleciały w górę (sygnatura, a w marku06 ok 4,9k), to i starship troopers wygląda następująco:

2006-02-06 23:03:35 - STDemo

Frames: 15173 - Time: 234938ms - Avg: 64.583 - Min: 30 - Max: 113

Widać, że nv słabiutko, oj słabiutko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widac ze Ati jako tako sobie radzi ,martwi tylko slaby wynik r580 :? Ale moze to wynik zasmieconego systemu...dobrze by bylo aby wiecej user'ow 580 zrobilo test :) Jesli nic sie nie zmieni to imo cos slabo ta gra korzysta z shaderow :-|

Tak sobie mysle dobry do testow bylby kkrieger "gra" zajmuje 100kb i oparta jest wylacznie na shader'ach (tekstur tam nie ma!) Szkoda tylko ze wykorzystuje shader'y w wersji 1.1 i do tego nie jest zbyt wymagajaca :sad: pozdro

EDIT

Ale kkrieger pokazuje bardzo dobrze jak sie rozni wydajnosc poszczegolnych GPU ,nawet zwykle krecenie daje kopa wiec moze ktos sie skusi i zrobi testy ,procedura taka jak na egieldzie. Interesuje mnie porownanie r580 i r520 najlepiej przy podobnych prockach...

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shadery wykorzystane w kkrieger są w wersji 1.3.

Testy mają być w 1024x768 bez AA oraz 2gi- z AAx4?

Jeśli tak, to podziel się wynikami, ja jutro z rana zrobię odpowiednie testy.

edit- "Zaraz po uruchomieniu programu naszym oczom ukazuje się dość krótkie demo, prezentujące możliwości silnika. To tutaj przeprowadziliśmy pomiar frapsem."

I wszystko jasne... ;)

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli moge prosic o testy w 1024x768 i dodatkowo z wygladzaniem ale nie 4xAA tylko 8xS ,ogolnie wygladzanie nie wplywa tak bardzo na spadek wydajnosci ,dlatego prosze o testy w maksymalnym trybie :)

Test jak na egielda ,nie trwa dlugo i uzyskuje sie powtarzalne wyniki. Prosze o zrobienie testu glownie posiadaczy x1900 chociaz rowniez wyniki x1800 beda istotne ,aby porownac co daja te dodatkowe PS .Swoimi wynikami pochwale sie tylko jak wroce do chaty po poludniu :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink:

Zgadza się tak jak pisałem w postach tamte testy były robione na 5.13 i bez OC grafy czyli 650/1550. Na dniu zrobię ponownie testy Starship Troopers już na tych betach 6.2 :-) Natomiast zrobiłem 3DMarka 2006 i wyniki podskoczyły :-)

3DMark 2006 bez OC grafy: 5117 pkt

Dołączona grafika

3DMark 2006 i lekkie OC na tyle ile pozwoliły sterowniki Cat 6.2 beta 690/1600: 5275 pkt

Dołączona grafika

P.S. Wracając do tego demka Starship Troopers to myślę że możemy przyjąć taką "umowną" zasadę testów czyli do zabicia pierwszego duuużego robala hehe :wink:

cholera u mnie zanic w swiecie mego saphire X1900XT nawet na tych catalyst nie moge podkrecic do poziomu 1900XTX bo juz przy 650/750 robia mi sie artefakty i temperatura karty skacze powyzej 70 stopni.Co jest czyz trefny model karty trafilem czy trzeba sie postarac o jakies lepsze chlodzenie,czy tez dodatkowo programik jakis odpalic.Probowalem z ati tool beta kjak tez overlocingiem i to samo.

Z gory dziekuje za odpowiedz a mialy sie tak pieknie krecic ehh:(((Musze przyznac ze Jednak Nvidia rzadzi jesli chodzi o overlocing :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli z poziomu overdrive już masz problemy z podkręceniem karciochy, to raczej trafiłeś na kiepski egzemplarz. A czy x1x00 się źle kręcą? Nie będę tego komentował, zdecydowana większość x1800xt kręci się rewelacyjnie, x1900xt(x) trochę mniej (z racji swojej b. skomplikowanej budowy), choć też gros tych kart jest b. podatna na o/c. Wnioski wyciągnij sam- pechowcy tacy jak Ty trafiają się i z kartami ati i od nv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wink:

Zgadza się tak jak pisałem w postach tamte testy były robione na 5.13 i bez OC grafy czyli 650/1550. Na dniu zrobię ponownie testy Starship Troopers już na tych betach 6.2 :-) Natomiast zrobiłem 3DMarka 2006 i wyniki podskoczyły :-)

3DMark 2006 bez OC grafy: 5117 pkt

1940443[/snapback]

A ja za nic w swiecie nawet nie moge uzyskac 650/750 bo mam artefakty o co chodzi,kurde z nvidia nie bylo problemoew z kreceniem:((
Moze nie mam tych sterow co tzreba? moje maja pojemnosc 57,9 MB i jest to wersja 8-203-3-060104a-029...

A ja za nic w swiecie nawet nie moge uzyskac 650/750 bo mam artefakty o co chodzi,kurde z nvidia nie bylo problemoew z kreceniem:((

Moze nie mam tych sterow co tzreba? moje maja pojemnosc 57,9 MB i jest to wersja 8-203-3-060104a-029...

zastanawiam czy nie dac tej nowej pasty opartej na cieklym metalu pod rdzen i pamiec bo dzisiaj wlasnie otrzymalem przesylke:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że się wtrące w ten twój monolog :lol: (lub też dialog samego z sobą) ale:

1. nie dasz pasty między radiator a pamięci, bo on nie ma kontaktu bezpośrednio z kostkami. A smarowanie gąbki termicznej, która ten kontakt umożliwa pastą jest głupotą.

2. Sterowniki nie mają nic do rzeczy- jeśli twój x1900xt by się dobrze kręcił, to zauważyłbyś to już na sterownikach dostarczonych z kartą, na cd.

3. Masz po prostu pechową rączkę do sprzętu, jeśli faktycznie ten x1900xt się tak kiepsko kręci i sypie artami. Producen (ati/ nv) nie ma tu nic do gadania- każda z moich dotychczasowych 4kart od ati kręciła się conajmniej świetnie (ostatnia tak jak w sygnaturze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czarny- nie ma opcji na tak słabe oc no chyba ze masz max pecha

uninstall ati toola poki co

przeinstaluj stery z cd

zainstaluj ponownie ati tool- bedzie potrzebny do zakładni fan control -daj np na 80%

w ccc max czyli 690/800

nie ma prawa nie pojsc

Powiem tak jesli fan control w ati tool dalem na 50% to nawet karta smigala na 690/800 ale po restarcie kompa wiatrak karty i opcje wracaly do standartu.W zwiazku z tym mam zapytanko czy zwiekszales jakies napiecia dla rdzenia i pamiatek aby pozbyc sie temperatury noi czy ATI TOOL musi byc aktywny w TLE i startowac razem z windowsem aby ten cooler caly czas smigal?

Dzieki z gory za odpowiedz:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak jesli fan control w ati tool dalem na 50% to nawet karta smigala na 690/800 ale po restarcie kompa wiatrak karty i opcje wracaly do standartu.W zwiazku z tym mam zapytanko czy zwiekszales jakies napiecia dla rdzenia i pamiatek aby pozbyc sie temperatury noi czy ATI TOOL musi byc aktywny w TLE i startowac razem z windowsem aby ten cooler caly czas smigal?

Dzieki z gory za odpowiedz:))

v dla gpu ani mem nie zwiekszałem

przy tych ustawieniach widac trzeba zwiekszyc poziom obr. wentyla za pomocą at

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa problemy z x1900 z kreceniem ,no chyba ze mam "max pecha" :blink: Dobra to ja juz dziekuje :lol2:

Ktos mowil o wynikach serii 7 w kkrieger :D Oczywiscie podam wyniki na moim GT ,bo ciekawi mnie porownanie r520 z r580 :D

1024x768

2006-02-07 00:24:30 - pno0001

Frames: 10734 - Time: 73087ms - Avg: 146.866 - Min: 99 - Max: 188

I oczywiscie 1024x768 z 8xS

2006-02-07 09:31:26 - pno0001

Frames: 9766 - Time: 72663ms - Avg: 134.401 - Min: 93 - Max: 163

Wiem ze bench przestarzaly ,ale z ciekawosci moze podacie swoje wyniki :lol2: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale cisza :? No co jest Panowie ja podalem wyniki w kkrieger ,czy moja prosba jest niemozliwa do realizacji :sad:

Szkoda ,bo chcialem sie dowiedziec jak sie ma wydajnosc shader'ow w chip'ach r520 i r580... Swoje wyniki podalem ,bo jeden z user'ow nalegal chociaz swoich nie podal :sad: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1024x768 bez AA

2006-02-08 22:56:26 - pno0001

Frames: 11220 - Time: 57516ms - Avg: 195.076 - Min: 33 - Max: 256

1024x768 AAx6 (naturalnie)

2006-02-08 23:00:18 - pno0001

Frames: 13328 - Time: 72006ms - Avg: 185.096 - Min: 32 - Max: 239

Cpu@2.7GHz ("strzelałem", enigmatyczny sig kolegi nie był pomocny w dobraniu odpowiedniego taktowania cpu). Spadek przy AAx6 wręcz śmieszny, nie jest to ciekawa pozycja do benchowania.

Teraz ja odbiję piłeczkę- a może Lost Coast przy pełnym HDR? 1280x1024 z AAx4/AFx8? Naturalnie, userzy z r580 proszeni w 1szej kolejności ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi