Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Hanu napisał(a):

Ja pierd...., co egzemplarz:) Jak tak po kolei wszyscy piszą jak im memki powyżej 800 latają, to mnie szlag trafia. A tu jeszcze o 950 mówi... :blink:

905Mhz ;-)

No i wyraźnie proc zaniża wyniki ale i tak nie planuję startowac w zawodach najlepszego TrzyDemarkowca.

Hanu co do egzemplarza to jest to wybitnie wer. XTX zapakowana w folie bombelkowa i sprzedawana jako XT.Brałem w ciemno.Smiało mozna załadować bios od XTX i zmodyfikować bios na np 690/855 (tak chula bez podnoszenia napięć).Szkoda tylko że w ATIoverdrive skala w pamiątkach kończy sie na 800.AtiToolem doszedłem że max. bez podnoszenia Vmem to 855.Trza poszukać coś do edycji BIOS-a.

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisał(a):

Ja pierd...., co egzemplarz:) Jak tak po kolei wszyscy piszą jak im memki powyżej 800 latają, to mnie szlag trafia. A tu jeszcze o 950 mówi... :blink:

Mała korekcja, 905mhz. :wink: Na twoją irytację jest tylko jedno lekarstwo, wymiana karty nalepszy egzemplarz. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corso napisał(a):

Na twoją irytację jest tylko jedno lekarstwo, wymiana karty nalepszy egzemplarz. :)

Wymiana nie bardzo w gre wchodzi bo karta z USA.... A nawet jesli by ją popchnąc to i tak nie opłaca sie dokładac kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak napisał(a):

Świetne wyniki o/c Racuch! Napisz jeszcze jak sprawdza się abadon na kolejnej generacji grafik ;)

Dzięki,też jestem zadowolony jak na "nie selekta"Abadon w idle pokazuje podobne temperaturki lecz w stresie jest cieplej niz na X1800XL.Na XL-ce miałem 1,2Vcore a tu nie dość że większy rdzeń to i napiecie 1,4 Vol.Po odpaleniu 3D temp. skacze z 32C do 40-44C,zależy czy komp odpalony na świezo czy nagrzana woda w układzie.Po paru godzinach max. to ok. 49C.Nie jest to powód do płaczu,nie wnikam ;)W tym samym czasie Venice ma 30-ści pare stopni hmm.........

Co do OC to nie będę przekraczał 730/880 choć jest to możliwe .Absolutny max. to 750/900 ale napięcia są szalone i ostry nawiew absolutnie wskazany.

Co do chłodzenia mosfetów to ustawienie wiatraczka na fotce (strona wcześniej)jak na razie się sprawdza ,chipset DFI nie dobija do 50C a "voltage regulator" oscyluje w granicach 50-55C,polecam.

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1xxx_xxx1 napisał(a):

Zadam takie lamerskie pytanie: czy kładąc obok siebie x1900XT i XTX da się je odróżnić wizualnie (oprócz naklejki na coolerze) ???

nie odróżnisz

Cytat

X1900XTX ma pamięci 1,1ns a X1900XT 1,2ns (choć nie zawsze).

wszystkie mi znane xt mają 1.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz napisał(a):

nie ma takiej opcji :wink:

Też tak myślę. Z ATI nie miałem nigdy problemów, a wręcz przeciwnie, trafiały mi się zawsze podatne na oc sztuki np. mój były PowerColor x850XT po drobnym pencilmodzie robił 675/1300.

Edit: niezaprzeczalnym plusem tej karty jest również programowa modyfikacja napięcia :D

Edytowane przez 1xxx_xxx1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak napisał(a):

Ta od Hanu też...? :blink:

Niestety nie wiem jakie mam, bo coolera nie zdjąłem. Czekam na Accellero2.

Pytanie do tych co zdjęli - czy można ponownie założyć go bez utraty własciwości tych gum przewodzących na memkach. Czy są one "jednorazowe". Bo jesli nie to zdjąłbym dziś z czystej ciekawości jakie memki są a potem założył z powrotem do czasu Accellero.

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu napisał(a):

Niestety nie wiem jakie mam, bo coolera nie zdjąłem. Czekam na Accellero2.

Pytanie do tych co zdjęli - czy można ponownie założyć go bez utraty własciwości tych gum przewodzących na memkach. Czy są one "jednorazowe". Bo jesli nie to zdjąłbym dziś z czystej ciekawości jakie memki są a potem założył z powrotem do czasu Accellero.

spokojnie sciagaj, bedziesz mogl uzyc ponownie te "gluty"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupiłem x1900xt i mam kilka problemow a mianowicie:

w ati tool wykrywa mi zegary: 499/594 gdy ustaiwe VPU na wiecej niz 550 MHz -> zwis . . . mem to chyba tylko do 830 ? jeszcze nie sprawdzałem dokładnie. (w ati control panel to samo) Najnowsze CATALYSTy i ATI TOOLS w ver.0.25 b14

Na default karta robi ok 10 000 pkt w 3DM 2005 wiec tu jest chyba prawidłowo.

Nie wiem czemu ale nie mam Polskich zanków na lewym Alt'cie po zainst. karty :/

Karta jest wlozona w dolny slot PCI-E a DFI nF4 LP Ultra-D, standartowe chłodzenie. reszta sprzetu w podpisie.

Prosze pomocy :(

Edytowane przez BlackDragonDDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bartezjusz napisał(a):

poczytaj w watku o oc tej karty

te zegary które masz (499itp) to zegary 2d

zacznij podkrecanie od max ustawien w ccc czyli 690/800

smiga grafa w dolnym slocie BEZ PROBLEMU?? (rozumiem ze przestawiłes zworki i to wsjo???)

Zworek nie przestawiałem bo to nie SLI ( zmienic trzeba gdzy sie chce odpalic SLI mode)

możesz dać link do tego tematu o OC ? lub powiedz co zmienic aby podawał zegary w 3D . . .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BlackDragonDDR napisał(a):

Zworek nie przestawiałem bo to nie SLI ( zmienic trzeba gdzy sie chce odpalic SLI mode)

możesz dać link do tego tematu o OC ? lub powiedz co zmienic aby podawał zegary w 3D . . .

dawaj grafę w górny PCI-ex,w grach nie widać róznicy ale jezeli bawisz się w 3-de smarki to jest spadek o jakieś 10%.Zmień na górny slot i powiedz co i jak z OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym problemem ze mi sie nie miesci na gore . . . mam blok na NB i musze kupic jakies radiatory na memy. chyba ze memy na default moga chodzic bez radiatorów . . . (na VPU mam juz przygotowany blok wodny) wie ktoś moze?

Powidzcie prosze co z tym OC w 3D . . . bo dalej nic nie wiem (zawsze to było prostrze . . ehh)

Edytowane przez BlackDragonDDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BlackDragonDDR napisał(a):

z tym problemem ze mi sie nie miesci na gore . . . mam blok na NB i musze kupic jakies radiatory na memy. chyba ze memy na default moga chodzic bez radiatorów . . . (na VPU mam juz przygotowany blok wodny) wie ktoś moze?

Powidzcie prosze co z tym OC w 3D . . . bo dalej nic nie wiem (zawsze to było prostrze . . ehh)

to co widzisz w AtiTool czyli 500/600 i te niskie napiecia odnoszą sie do trybu 2D,chcąc bawić sie w OC podnies te 1,175 vol. do 1,4 Vgpu bo jest to domyślne 1,4vol. dla 3D i cała filozofia.

Pakuj narazie firmowy wicher na chipset i sie baw.

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch napisał(a):

dawaj grafę w górny PCI-ex,w grach nie widać róznicy ale jezeli bawisz się w 3-de smarki to jest spadek o jakieś 10%.Zmień na górny slot i powiedz co i jak z OC.

Hę? Spadek o 10 % procent sory ale mam przestawione zworki na dolny Slot bo na górze mi sie karta nie miesci a 3-de marki mam w normie a nie 10 % niższe skad te rewelacje ?

Edytowane przez X2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo w górnym slocie karta pracuje z prędkością szyny x16, a w dolnym x8. Róznica może być widoczna, ale niekoniecznie 10%. Może być większa, lub mniejsza w zależności od aplikacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, przełożyłem karte zrobiłem nowy profil w ati tool ustawiłem 1.475V 650/800 i mam 9700pkt w 3dm 2k5 . . .co jest znowu nie tak? :/ pamięci mam 1.1 ns ale sypią artami powyzej 825 . . . :( gdzie (który suwak) i czy mozna, do ilu mozna zmienic itp Vmem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi