Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

F..K mam jedynie około 17100 w 3dmarku2003 i obawiam sie ze moja karta to wyjatkowa trefna sztuka :(

proca chodzi na 2430Mhz wiec powinienem z palcem w .... robic 18000 DLACZEGO jest INACZEJ :cry:

Jak karta może być trefna sztuka, hę? :blink:

Może być co najwyżej słaba do OC ale standardowo każda chodzi tak samo!!!

Reszta to wina procka,ramu,płyty i systemu (sterowników).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy 2006 rok, daj sobie już siana z tym markiem03

... 3DMarka 2003 trzeba już odstawić... kiedyś zauważyłem że test nr 2 dziwnie się czasami zachowuje z Radeonem 9800Pro, potem miałem NV6800GT i teraz X1900GT i test nr 2 znowu zakłamuje tzn. kiepskie fps były, tak że wynik końcowy był około 9000 punktów :blink: za drugim razem już więcej... teraz testuję tylko w markach O5 i 06. Swoją drogą ciekawe ile by było punktów w 3DMarku01...

A tak przy okazji może ktoś mi pomóc w sprawie dotyczącej Tomb Raider Legend post jest tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2206582

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... 3DMarka 2003 trzeba już odstawić... kiedyś zauważyłem że test nr 2 dziwnie się czasami zachowuje z Radeonem 9800Pro, potem miałem NV6800GT i teraz X1900GT i test nr 2 znowu zakłamuje tzn. kiepskie fps były, tak że wynik końcowy był około 9000 punktów :blink: za drugim razem już więcej... teraz testuję tylko w markach O5 i 06. Swoją drogą ciekawe ile by było punktów w 3DMarku01...

A tak przy okazji może ktoś mi pomóc w sprawie dotyczącej Tomb Raider Legend post jest tutaj http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=2206582

Spox olałem 2003 i w 3005 jest juz wszystko OK 9343 :)

Od jutra mysle o leekim OC dla radzia -jakie wartosci sa bezpieczne bez wiekszego kombinowania z dodatkowym chłodzeniem ?

Fakt ze ram mam kiepski poniewaz max idzie na 220 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox olałem 2003 i w 3005 jest juz wszystko OK 9343 :)

Od jutra mysle o leekim OC dla radzia -jakie wartosci sa bezpieczne bez wiekszego kombinowania z dodatkowym chłodzeniem ?

...

Obiecałeś poprawę, ale dalej nie chce Ci się czytać tego co piszą inni :? Cofnij się stronę lub dwie to wszystkiego się dowiesz :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeju ludzie poszukajcie na poprzednich stronach,była o tym mowa dosc obszerna.

Sciagacie ati tools 0,25 beta14 , tworzycie zakładke 3D ,wchodzicie do opcji voltage, tam ustawiacie napiecie rdzenia karty na 1,4 lub wyzej (jesli ktos chce lepiej podkrecic)ale tez musi zapewnic karcie w stresie temperature do max.85C, bo powyzej moj egzemplarz zaczyna sypac artami), zapisujecie napiecie 1,4 i wtedy dopiero podkrecacie majac u góry ustawioną zakładke 3D!!!! Tak trudno to zrozumiec?

Karta chodzi z wyzszym napieciem 1,4 lub wyzej tylko w 3D , w grach itp. zmieniaja sie wtedy wartosci dla rdzenia.

Wlasnie o to chodzi ze czytalem forum i zrobilem tak nawet wylaczylem Smarta i Poola. Gdy ustawiam napiecie 1,4V karta sie przegrzewa i wylacza =/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takie upały,choć nie tylko, warto dac karcie nawiew w okolice sekcji zasilajacych. U mnie wieje sobie zgrabna "osiemdziesiątka" i w stress nie widzialem temperatury dla wszystkich trzech czujników karty wyższej niż 62 C...

\

Nawiew ustawiłeś z góry na kartę czy moze od dołu a moze z boku ? moze przeslij fote jak to wykombinowałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiew dałem z boku, na wysokości całej sekcji zasilajacej. Wentyl umocowałem na śledziu, dokręconym z drugiej strony do koszyczka z HDD.

Blue@ - Nie zrobiesz na mojej 21k, choćbyś sie zkichał. Nawet na moim Opku 3,1GHz (10x310) nie da rady. Winą są żałosne możliwości OC mojego egzemplarza karty.... Kombinowałem już na wszystkie sposoby i lipa - powyżej 670/760 nie da rady nic. Sam rdzeń, bez kręcenia memek idzie na 730, ale już jak podkręcę memki ,OC core leci na pysk.

Po drugie nie kozakuj, tylko sam zrób lepszy wynik....:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiew dałem z boku, na wysokości całej sekcji zasilajacej. Wentyl umocowałem na śledziu, dokręconym z drugiej strony do koszyczka z HDD.

Blue@ - Nie zrobiesz na mojej 21k, choćbyś sie zkichał. Nawet na moim Opku 3,1GHz (10x310) nie da rady. Winą są żałosne możliwości OC mojego egzemplarza karty.... Kombinowałem już na wszystkie sposoby i lipa - powyżej 670/760 nie da rady nic. Sam rdzeń, bez kręcenia memek idzie na 730, ale już jak podkręcę memki ,OC core leci na pysk.

Po drugie nie kozakuj, tylko sam zrób lepszy wynik....:)

Hi Hanu,

jaka jest bezpieczna ilośc mhz w OC dla rdzenia bez dodatkowego chłodzenia??? tylko orygimalne chłodzenie :unsure:np 640???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi Hanu,

jaka jest bezpieczna ilośc mhz w OC dla rdzenia bez dodatkowego chłodzenia??? tylko orygimalne chłodzenie :unsure:np 640???

A może być przeczytał ten wątek? Pomyślał sam? Jak myślisz, czy w wątku z 27 stronami nie było takich pytań? :blink: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety nie mam czasu czytac 27 stron aby ustalic co i jak a ty łaskawie mozesz napiasac jesli taka wiedze posiadasz a zapenet tak jest sadzac po tonie twojej wypowiedzi Zrozum ze nie kazdy ma wystarczająco duzo czasu nawet na przeczytanie całosci wątku. WYBACZ :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czlowieku czy Ty jestes az tak niereformowalny ? Najpierw offtopic w temacie o 7900GT a teraz publicznie przyznajesz sie , ze nie chce Ci sie szukac i jeszcze naskakujesz na osobe , ktora daje Ci wskazowke gdzie szukac...

Poza tym jakbys uzyl mozgu to masz takie magiczne pole na samym dole strony "wpisz slowa kluczowe"

Zgadnij co sie stanie gdy wpiszesz tam slowo "temp" ? :mur:

Jakbys nie dal rady odnalesc tego magicznego miejsca to tutaj masz gotowy link (bo pewnie na wpisanie slowa "temp" w to pole zabraknie Ci czasu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi Hanu,

Zależy jak mocno podkręcony rdzeń i na jakim napięciu. Jesli chodzi o bezpieczeństwo to raczej kierowałbym się temperaturą w stressie jaka jest wydzielana przy podkręconym rdzeniu - IMHO 85 C w stress bym nie przekraczał.

Na drugi raz jednak poczytaj troszkę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanko...gdzie w Control Center przy Omegach sa ustawienia np AI? moze glupie ale nie moge nigdzie znalesc =] heh wrescie chyba udalo sie podkrecic moja 1900 =] chodzi bez problemu ok 730/1700 =]

tylkos spadly mi MArki =] i to ok +- 200pkt dlatego to pytanie o AI =]

Edytowane przez casiopea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie masz czasu czytac, a masz czas na krecenie??

a tak wogole, to po co chcesz krecic jak nie masz czasu pograc, czy pobenchowac?!?! :]

a teraz powrot do tematu - czy chlodzenie sekcji zasilajacej (a w zasadzie brak jakiegokolwiek chlodzenia w tym miejscu poza radiatorem... i zerowym przeplywem powietrza) moze miec wplyw na oc/zwiechy po podkreceniu... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(..) a teraz powrot do tematu - czy chlodzenie sekcji zasilajacej (a w zasadzie brak jakiegokolwiek chlodzenia w tym miejscu poza radiatorem... i zerowym przeplywem powietrza) moze miec wplyw na oc/zwiechy po podkreceniu... ?

Nie wiem jak jest bez nawiewu ;) Ale nawet z taką baterią radiatorów:

Dołączona grafika

przy słabym nawiewie one są naprawdę ciepłe :?

------------------

sucker

Ale ja jej wcale nie katuję ze słabym nawiewem. A tych miedziaków już nie ma, odklejały się :( Są aluminiowe teraz. A nawiew gdy trzeba jest konkretny. Szczególnie w taką pogodę :?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest bez nawiewu ;) Ale nawet z taką baterią radiatorów:

przy słabym nawiewie one są naprawdę ciepłe :?

Jakis duzy wiatraczek na wolnych obrotach(bedzie cicho) skierowany na radiatorki i temp. powinna spasc. Radiatorki szczegolnie miedziane nie powinny byc bez nawiewu bo wtedy temp. moze nawet wzrosnac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom i przydaloby sie uporzadkowac ten topic bo przegladanie 30 paru stron to nie lada gratka =]

Spotkal moze sie ktos z takim bledem? Moze zly topic ale czy to moze byc wina zbyt podgreconej grafy?

Dołączona grafika

Edytowane przez casiopea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytaj te 30 str.....

moze być dosć wysoka.

No to że wysoka to wiem, tylko jak wysoka.... na forum czytałem coś o 80C itp ja na standardowym chłodzeniu zapuściłem na chwilę 3DMarka06 i po 3-6 minutach miałem 100C ... nie wiedziałem czy to normalne czy mam po gaśnice biec :blink: Z bocznym nawiewem mam około 80C, ale po założeniu Accelero nie będę mógł tego bocznego nawiewu mieć bo się po prostu nie zmieści.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chase1@ - chłodzenie sekcji zasilającej bardzo poważnie wpływa na OC karty. Szczególnie gdy zwiekszasz napięcia.

casiopeia@ - jest to ewidentnie objaw zbyt mocno podkreconej grafy.

m40@ - troszku, źle to rozwiązałeś. Wetyl powinien być umiejscowiony bardziej na prawo, blizej końca karty ( patrząc na Twoje zdjęcie). Po założeniu nawiewu w ten sposób Accelero się na 100% zmieści ( wiem, bo mam), a po drugie temperatury jeszce bardzej spadną. Co ciekawe wystarczy czasami przesunąc wentyl o 2-3 cm w jedną bądź drugą stronę,by tempy były wiele niższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi