Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

No to mnie rozczarowali :[

kiedys czytalem ze ten radek mial byc w technologi 80nm

a co za tym idzie mialem nadzieje na taktowanie gpu 700MHz

a tu Zonk

cos to ATI nie za bardzo sie postaralo , ile ta karta bedzie szybsza od 1900xtx ???

8-10% ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar kupić sobie właśnie radka x1900xt. Mam zasilacz chiefteca 400W http://zenfist.pl/pID/161.htm i sie zastanawiam czy da rade tej karcie. Kolesie piszą że nie da rady bo ma za małe natężenie dla lini 12V ? jeśli chodzi o 400W to starcza spokojnie, obliczałem potrzeba mi 330

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar kupić sobie właśnie radka x1900xt. Mam zasilacz chiefteca 400W http://zenfist.pl/pID/161.htm i sie zastanawiam czy da rade tej karcie. Kolesie piszą że nie da rady bo ma za małe natężenie dla lini 12V ? jeśli chodzi o 400W to starcza spokojnie, obliczałem potrzeba mi 330

Mógłbyś napisać jaką masz reszte konfigu :? skąd mamy wiedzieć co jeszcze tam masz. Łącznie z ilością dysków wentyli itp.

Jeśli chodzi o samą karte to myśle że prawdopodobnie bez OC karty i kompa spokojnie pójdzie. Ale zależy tez od reszty konfigu.

Pozatym chyba ci już żaden zapas mocy nie zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś napisać jaką masz reszte konfigu :? skąd mamy wiedzieć co jeszcze tam masz. Łącznie z ilością dysków wentyli itp.

Jeśli chodzi o samą karte to myśle że prawdopodobnie bez OC karty i kompa spokojnie pójdzie. Ale zależy tez od reszty konfigu.

Pozatym chyba ci już żaden zapas mocy nie zostanie.

3000+ venice 1800@2300, dfi lanparty ultra-d, 2x1gb gskill 500mhz, obecnie radek x850xt gigabyte ( wymiana za jakieś 2-3 tygodnie właśnie na x1900xt ), 250gb dysk maxtor maxline III, nagrywarka cd-rw lg, sound blaster jakiś stary 4+1 128pci chyba, oprócz collerka boxowego na procu jeden w obudowie 80x80 kolorowy (niebieski)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3000+ venice 1800@2300, dfi lanparty ultra-d, 2x1gb gskill 500mhz, obecnie radek x850xt gigabyte ( wymiana za jakieś 2-3 tygodnie właśnie na x1900xt ), 250gb dysk maxtor maxline III, nagrywarka cd-rw lg, sound blaster jakiś stary 4+1 128pci chyba, oprócz collerka boxowego na procu jeden w obudowie 80x80 kolorowy (niebieski)

Myśle że możesz zaryzykować sprawdzenie w realu. Jak po odpaleniu 3D nie będzie zwiech, resetów,BSODów etc to będzie dobrze. Jak coś się będzie działo a szczególnie właśnie przejście 2D/3D to wiadomo co nie daje rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że możesz zaryzykować sprawdzenie w realu. Jak po odpaleniu 3D nie będzie zwiech, resetów,BSODów etc to będzie dobrze. Jak coś się będzie działo a szczególnie właśnie przejście 2D/3D to wiadomo co nie daje rady.

Też tak sobie myśle że można spróbować, przecież to wkońcu dobry zasilacz, raczej sie nic nie spali, tylko będą zwiechy jak nie będzie dawał rady, wtey trzeba będzie wymienić, bo to dodatkowy wydatek 200zł :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam HK 350W, radka x1900xt, a64~3000@2600, obudowa T-Soprano(3wiatraki), hdd80gb, SB00090,nagrywara dvd. I wszystko chodzi ok.

Mysle ze u Ciebie tez bedzie ok.

O i w tym momencie mnie zaskoczyłeś :) że z taką konfiguracją ci chodzi wszystko ładnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O i w tym momencie mnie zaskoczyłeś :) że z taką konfiguracją ci chodzi wszystko ładnie

Bo można powiedzieć, że HuntkeyHK i NeoTEC Maximus, to nie były normalne zasilacze w pozytywnym tego słowa znaczeniu :-P :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis mierzylem napiecia na moim taganie podczas stresu i w idlu z cala machineria, doznalem szoku, w idlu na 12V przy procu na 2.9GHz i radku w 2D na 12V mam 10.5V a w stresie czyli 3c2005 mam 10.4V, 5V wynosi w idlu 4.4V a w stresie 4.45V, troche to dziwne no ale juz wiem ze to wina zasilacza, jutro kontakt z zenfistem w tej sprawie, wiec mysle ze warto kupic pozadny zasilacz do X1900XT/XTX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis mierzylem napiecia na moim taganie podczas stresu i w idlu z cala machineria, doznalem szoku, w idlu na 12V przy procu na 2.9GHz i radku w 2D na 12V mam 10.5V a w stresie czyli 3c2005 mam 10.4V, 5V wynosi w idlu 4.4V a w stresie 4.45V, troche to dziwne no ale juz wiem ze to wina zasilacza, jutro kontakt z zenfistem w tej sprawie, wiec mysle ze warto kupic pozadny zasilacz do X1900XT/XTX

10.4v ?? :blink: To jakim cudem Ci się w ogóle komp uruchamia ?? Przy 11.6v to już komp potrafił sam wyłączać, a co dopiero przy 10.4 ????? :shock:

Edytowane przez quartzXXI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzal juz ktos moze Caty 6.7?

Zainstalowalem ,ale szokujacych zmian wydajnosciowych wzgledem 6,6 nie zauwazylem. Ciekawostka jest fakt zaimplementowania poprawki dla platformy NF4 , o ktorej bylo ostatnio glosno ( co nie zmienia faktu ,ze jedynym problemem z jakim sie borykam, to wysokie temperatury - a na to patch'a poki co nie ma ;) ).

Installing an ATI Radeon® X1x00 series of product on certain nVidia Nforce 4 platforms no longer results in the operating system failing to respond or the operating system exhibiting general instability when running 3D applications. Further details on this resolved issue can be found in topic number 737-22378

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstalowalem ,ale szokujacych zmian wydajnosciowych wzgledem 6,6 nie zauwazylem. Ciekawostka jest fakt zaimplementowania poprawki dla platformy NF4 , o ktorej bylo ostatnio glosno ( co nie zmienia faktu ,ze jedynym problemem z jakim sie borykam, to wysokie temperatury - a na to patch'a poki co nie ma ;) ).

Gdzieś w czelusci net-a pisali cos o sporym wzroscie wyd. w OpenGL(10-20%) ale lepiej poczekac na official

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miernik dobry, bateria nowka i napiecia sprawdzane na fortonie 350W zanim zaczolem mierzyc na taganie i byly bardzo dobre, dzis mierzylem raz jeszcze i napiecia ok, karta ze zmienionym biosem na X1900XTX, takty 3d edytowane na 675/800 oraz nowe timingi i odecheciewa mi sie jak widze ze na takim sprzecie mam 10233pkt w 2005, tak tak syntetyk ale w sigu mam wynik na mniejszych taktach o niebo leprzy a teraz co ?? nie mem pojecia o co chodzi, stery sprawdzalem od 6.3 do 6.6, co z directem mam sie pobawic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@VerB

Ja na swoim Taganie mam w stressie 12.05 V, co do 3dmarka 05 to jest on jakiś dziwny ja na swojej karcie mam zaledwie 7000pkt. co dziwne w 3dmarku 06 mam prawie 4800pkt czyli wynik zbliżony do innych o podobnym konfigu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich :)

U mnie mój Chief 420 W ewidentnie nie daje rady Radkowi x1900xt, niby gierki chodza ale potrafi wydać z siebie dziwne dzwięki i wyłącza kompa(menu FEAR-ustawienia graficzne)

Graffa ma tez zaniżone punkty w markach.

Nie ma też mowy o żadnym OC kompa czy graffy.

Zresztą Ati informuje że ta karta wymaga co najmniej zasiłki 450 W.

Za 2-3 tyg wymieniam proca bo narazie mam wstawionego Sempa 3.0(s.939)który ma się ni jak jesli chodzi o konkretna i wydajną współpracę z tak świetną i wydajną kartą graficzną.

Przy okazji wymieniam zasiłkę oczywiście z pożądnym A na linii 12v.

W tym tyg. odbieram nowy wentyl Acellero X2(seryjny to totalne nieporozumienie)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racuch qrcze nie moge znalezc tej stronki, wiem ze na googlach szukalem cos o X1900XT i nagle sie natknolem na forum gdzie kolo przerabial XT na XTX i edytowal timingi oraz ze mial Accelero dawal tez na wszystkie tempy po 100% obrotow oraz edytowal napiecia w trybie 2d i 3d, napisz na priv meila to ci podesle

Racuch prosze Bios X1900XTX, RaBit2.0, ATI Winflash

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VerB ,dzięki! a ten BIOS z Toxica ma CAS 12 więc poluzowany.Bios od XT i XTX ma CAS=11 czyli deczko ostrzejszy no i te VGPU do 1,6 Vol . mniam,mniam.W wolnej chwili (po premierze X1950 XTX) pobawię się w podrasowanie swego złoma ;-) co by nie odstawał od NOWOSCI

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@VerB

Ja na swoim Taganie mam w stressie 12.05 V, co do 3dmarka 05 to jest on jakiś dziwny ja na swojej karcie mam zaledwie 7000pkt. co dziwne w 3dmarku 06 mam prawie 4800pkt czyli wynik zbliżony do innych o podobnym konfigu.

Bo mark05, na Twojej grafie oraz mocniejszych, zaczyna zachowywać się jak mark01, czyli jest uzależniony od cpu. A w odróżnieniu do marka06, mark05 nie daje za darmo punktów za posiadanie dual core. Ot, cała tajemnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo mark05, na Twojej grafie oraz mocniejszych, zaczyna zachowywać się jak mark01, czyli jest uzależniony od cpu. A w odróżnieniu do marka06, mark05 nie daje za darmo punktów za posiadanie dual core. Ot, cała tajemnica.

Wątpie żeby Venicek 3000+ dawał 3500pkt więcej niż ja mam w marku05 bo to by wychodziło 35% różnicy. Swoją drogą ludzie na Intelu PD mają dużo lepsze wyniki w 05, a w 06 już takich dużych różnic nie ma.

Swoją drogą zdarzyło mi się że przy takich samych taktach grafy i proca miałem w 05 raz 7600pkt, a za chwilę już tylko 6900pkt (włączony był log w rivatuner żeby sprawdzić czy aby takty na grafie się przypadkiem nie obniżyły podczas marka).

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś w czelusci net-a pisali cos o sporym wzroscie wyd. w OpenGL(10-20%) ale lepiej poczekac na official

... które mają się pojawić za równe 4 dni ;)

Moj post odnosil sie do pytania o Catalyst 6.7 ,ktore sciagnalem ze strony ATI 28 lipca, od kiedy to oficjalnie sie pojawily i niestety o podobnym wzroscie wydajnosci w Ralease Notes nic nie wspominaja ,a w chwili obecnej nie mam zainstalowanej zadnej gry w OpenGL, by to zweryfikowac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpie żeby Venicek 3000+ dawał 3500pkt więcej niż ja mam w marku05 bo to by wychodziło 35% różnicy. Swoją drogą ludzie na Intelu PD mają dużo lepsze wyniki w 05, a w 06 już takich dużych różnic nie ma.

Swoją drogą zdarzyło mi się że przy takich samych taktach grafy i proca miałem w 05 raz 7600pkt, a za chwilę już tylko 6900pkt (włączony był log w rivatuner żeby sprawdzić czy aby takty na grafie się przypadkiem nie obniżyły podczas marka).

o/t (bo to gadka o r520)

O czym ty do nas rozmawiasz? Twoim zdaniem na venice 3000+ ktoś ma ok 10500pkt w marku05? Bzdura, jeśli umiesz korzystać z orba, to to zrób zanim zaczniesz wprowadzać ludzi w błąd. Żeby zbliżyć się do 11k punktów w marku05 na r520 trzeba: a64@~2.8-2.9GHz lub P4>4GHz i mocno wykręconą kartę. Ty nie masz ani tego, ani tego. Ogólnie to jest już temat o r520 i tam ewentualnie możesz się żalić na złego marka05, który tylko Tobie pokazuje jak na złość tak niskie wyniki. :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o/t (bo to gadka o r520)

O czym ty do nas rozmawiasz? Twoim zdaniem na venice 3000+ ktoś ma ok 10500pkt w marku05? Bzdura, jeśli umiesz korzystać z orba, to to zrób zanim zaczniesz wprowadzać ludzi w błąd. Żeby zbliżyć się do 11k punktów w marku05 na r520 trzeba: a64@~2.8-2.9GHz lub P4>4GHz i mocno wykręconą kartę. Ty nie masz ani tego, ani tego. Ogólnie to jest już temat o r520 i tam ewentualnie możesz się żalić na złego marka05, który tylko Tobie pokazuje jak na złość tak niskie wyniki. :lol2:

Troszke przesdadziles =] Ja 11k w Marku05 zrobilem przy A64@2700 i 1900xtx 690/800. Wiec nie az tak wysrubowany sprzet ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi