Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

3DMark05:

7. bartezjusz - 12223.00 - Radeon X1900 XT @ 690/800MHz - X2 3800+@2.7ghz x1900xt@690/800

16. casiopea - 11413.00 - Radeon X1900 XTX @ 690/800MHz - A64 3200@2750ghz

;)

No co? Ma dwa jajka wkońcu nie :lol2:

A tak serio to ciekawa ta różnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ciekawa to nie wiem. Już przy premierze cat. 5.12 ati obiecywało śr. 5% boost na sys. z dualcore. Wystarczy pogooglować, a wcześniej dokonać elementarnej arytmetyki- praktycznie dokładnie tyle wynosi różnica między sprzętem Bartka, a casiopei.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dlugim dlugim czasie...

mam dosyc powazny problem, otoz dzis przyszla do mnie zamowiona przez neta grafa Connect3D Radeon X1900XT 512. Moj sprzet to a64 @ 2700mhz, epox 9npa3j, 1gb kingmax 533 i dotychczasowa grafa gf7800gt a zasilacz to Seasonic S12 600W. Geforca sprzedaje totez kupilem radka. Problem polega na tym ze po poprawnym zamontowaniu radka i odpaleniu kompa dzieje sie takie cos: monitor (crt podlaczony przez przejsciowke dvi) swieci czerwona lampka (nie zaswieca sie normalnie zolta) i sie nie uruchamia, natomiast slychac ze komp normalnie wchodzi do windowsa. Probowalem roznych rzeczy (zmienialem przejsciowke, zmienialem na 2gie dvi, grafe podlaczalem pod inny komp z pci-e i topowerem 480w, zmienialem wtyczke zasilajaca pci-e) i efekt ten sam. Poprostu black screen od samego poczatku czyli od wlaczenia powera na obudowie (nawet do biosa nie mam jak zajrzec). Grafa przyszla dzis, takze pisze do Was bo moze ktos sie orientuje ocb. Przed zamknieciem sklepu dzwonilem ale nie bylo juz goscia od spraw techniczych i mam zadzwonic jutro. Hmm.. moze jest jakies rozwiazanie? :( czyzbym dostal zwalona grafe? Bo normalnie az mnie trzepie jak sobie pomysle ze bede musial odeslac im ja i czekac.... z pewnoscia cos jest z grafa bo teraz (w sumie tez do jutra) siedze jeszcze na moim dotychczasowym 7800gt. poradzcie cos :( z gory thx

edit:

aha tutaj jest topic gdzie ludzie maja podobny problem (nierozwiazany) ale chodzi o inna grafe: x850 -> http://www.ntcompatible.com/Connect3D_Ati_...lem_t33465.html

Edytowane przez R.i.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam po dlugim dlugim czasie...

mam dosyc powazny problem, otoz dzis przyszla do mnie zamowiona przez neta grafa Connect3D Radeon X1900XT 512. Moj sprzet to a64 @ 2700mhz, epox 9npa3j, 1gb kingmax 533 i dotychczasowa grafa gf7800gt a zasilacz to Seasonic S12 600W. Geforca sprzedaje totez kupilem radka. Problem polega na tym ze po poprawnym zamontowaniu radka i odpaleniu kompa dzieje sie takie cos: monitor (crt podlaczony przez przejsciowke dvi) swieci czerwona lampka (nie zaswieca sie normalnie zolta) i sie nie uruchamia, natomiast slychac ze komp normalnie wchodzi do windowsa. Probowalem roznych rzeczy (zmienialem przejsciowke, zmienialem na 2gie dvi, grafe podlaczalem pod inny komp z pci-e i topowerem 480w, zmienialem wtyczke zasilajaca pci-e) i efekt ten sam. Poprostu black screen od samego poczatku czyli od wlaczenia powera na obudowie (nawet do biosa nie mam jak zajrzec). Grafa przyszla dzis, takze pisze do Was bo moze ktos sie orientuje ocb. Przed zamknieciem sklepu dzwonilem ale nie bylo juz goscia od spraw techniczych i mam zadzwonic jutro. Hmm.. moze jest jakies rozwiazanie? :( czyzbym dostal zwalona grafe? Bo normalnie az mnie trzepie jak sobie pomysle ze bede musial odeslac im ja i czekac.... z pewnoscia cos jest z grafa bo teraz (w sumie tez do jutra) siedze jeszcze na moim dotychczasowym 7800gt. poradzcie cos :( z gory thx

edit:

aha tutaj jest topic gdzie ludzie maja podobny problem (nierozwiazany) ale chodzi o inna grafe: x850 -> http://www.ntcompatible.com/Connect3D_Ati_...lem_t33465.html

Ja kiedys mialem cos podobnego. Podobno przy zmianie czesci kompa XPk warjuje. Mnie sie udalo obeszlo bez formata bo na drugi dzien po 3cim wlaczeniu kompa zaczelo dzialac wszystko. Ale chyba jedyne rozsadne wyjscie to format.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale Xp nie ma tu nic do rzeczy dlatego ze jak pisalem mam black screen od samego poczatku. to samo jest jak wloze do tego 2go kompa (co skladam) gdzie nie ma jeszcze np podlaczonego hdd'ka. natomiast jak tam wloze mojego 7800gt to odrazu wlacza sie monitor i moge wejsc do biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale Xp nie ma tu nic do rzeczy dlatego ze jak pisalem mam black screen od samego poczatku. to samo jest jak wloze do tego 2go kompa (co skladam) gdzie nie ma jeszcze np podlaczonego hdd'ka. natomiast jak tam wloze mojego 7800gt to odrazu wlacza sie monitor i moge wejsc do biosu

Oba DVI nie startują? Jak tak to grafa zwalona i do wymiany. Przecież nie ma więcej możliwości - sam bios by się pokazywał gdyby to coś innego było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, niedlugo sie stane posiadaczem malo u nas popularnej karty AIW x1900 256mb, karta jest rzecz jasna oparta na r580, nie ma okrojonych potokow i itp jak to w przypadku GT, posiada niskie taktowania 500/1000, 1 slotowe chlodzenie oraz 5 mosfetow(dobrze mowie?)

z tego co czytalem na zachodnich forach po zmianie chlodzenia na lepsze (accelero, zalman vf900) o lekkim podniesieniu napiecia karta kreci sie na okolo 650/1300.

mam pare pytan:

czy brak mosfetow zasilajacych (te czarne kwadraciki) jak wplywa na stan karty i OC (z podniesieniem napiecia),

pytanie retoryczne: czy da sie zdobyc takie w PL mosfety i dolutowac;p?

Edytowane przez Lizardus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

olalem zabawy z CCC, zaczolem uzywac ATI Toola do krecenia grafy, mimo iz mam tylko 26A na 12V dzis udalo mi sie zrobic fajny wyniczek:

X1900XT@680/800

VGPU-1.5V

MVDDC-stock

MVDDQ-stock

VDDCI-1.5V

Dołączona grafika

dla 3D2006 zegary byly 685/800 napiecia takie same

Dołączona grafika

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę do osób mających X1900 i WC/dobre AC

Podajcie, proszę, na ile je wykręciliście wraz z informacją o napięciach ustawianych w AtiTool'u

Nie wiem czy interesuje Cie X 1900 GT , jeżeli tak to niżej wartości

VGPU -1,3V

MVDCC - 2,151V

MVDDQ - 2,151 V

VDDCI - 1,466V

przy takich napięciach taktowanie dla rdzenia 680MHz pamięci 875(1750MHz) Chłodzenie Accelero X2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

volty na default

jajko 713MHz

pamiatki 850MHz

p.s.

przy okazji poruszę temat edycji BIOS-a .Wyedytowałem biosika rabit-em post-8848-1155746578_thumb.jpg i niestety po sfleszowaniu karta nadal ma zegary X1900XT ;-(.

może cos źle robię albo ew. ogranicza mnie CCC ,sam nie wiem

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Racuch - gluia sprawa - a czym flashowales ?

moze wpisales zla komende... alboprogram cos nie teges...

Z fleszowaniem jest wszystko OK(winflash ver. 1050).BIOS od Toxica wchodzi jak w masło 676/805 ale co mi z tego <_<

próbowałem cos wyszperać w necie ale nic nie wyszło albo źle szukałem.Pozostaje ATITool.

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie moge sie przebic powyzej stabilnego GPU 690(kilka razy dalem 700 w 3d markach i poszlo ale na dluzsza mete wali artami w artifact scaning) a memki do 800 nawet daja rade a potem to juz totalna zapasc, nie wiem czemu tak, az sie dziwie czy naprawde mam tak slaba sztuke, napieciami sie oczywiscie bawilem i czytalem dokladnie temat o x1900xt/xtx na XS, zaczynam miec dosc ...

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzies czytalem ze nie warto sie opierac na artefact scaning bo w niech wywala arty a karta w grach i markach dziala stabilnie.

Btw jaki jest minium zasilacz dla CF? Moj antec 550 pociagnie? Dodam ze bedzie w configu z Conroe 6.6k i 2GB memow.

Edytowane przez casiopea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi