Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Niedawno zakupilem komputer:

Intel Pentium D 930

RAM DDR2 Geil 1024 Dual

Plyte Gigabyte GA-8i965P-S3

zasilacz Chiftec 450W

z karta Gigabyte Radeon X1900XTX

Problem tkwi w tym, ze grajac (np) w Heroes of Might and Magic V, gra sie przycina od czasu do czasu... Gdy ogladam film DVD w programie CyberLink PowerDVD tez mi przycina, i glos, i obraz. Nie wiem co robic, probowalem przeinstalowac sterowniki ATI, ale wyskoczyl blad: "Zero Display Service Error" oraz "No Display Service".

Pomozcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vcore 1,28

Vcore2 1,79

+3,3V 3,33

+5V ok 4,92 (ale to nie jest linia prosta od czasu do czasu zmniejsza sie do 4,89)

+12 0, ale co jakis czas podskakuje nawet do 2,8

-12V (-16,97)

-5V (-4,75)

+5V ok 5,11 (tez raz skoczylo, ale w dol do 5,08)

Vbat 4,08

Mierzone SpedFan 4,29

kto mi to moze sprawdzic? ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź to miernikiem. Inaczej te wartości można sobie podarować.

:) Na marginesie za 2tyg. przyleci moja karta X1900XT a zapłaciłem za nią 900zł :) nówkę :) od Szafirka :)

Edytowane przez misiek175

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź to miernikiem. Inaczej te wartości można sobie podarować.

:) Na marginesie za 2tyg. przyleci moja karta X1900XT a zapłaciłem za nią 900zł :) nówkę :) od Szafirka :)

Udało ci się:) miejmy nadzieje, że karta będzie miała potencjał:) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...80c sporo ale to jeszcze nie duzo ;D

Przy x1900xtx/xt to normalna temp pracy na stockowym coolerze.

@ semthril - ta zabawa z systemem jak najbardziej może być przyczyną, najlepiej całkowicie od nowa posadź system

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmmm planuje kupic za oceanem w usa :D x1900gt za 600zl nowke sapphire... co myslicie o moim wyborze?? jak sie karta kreci i wogole jak sie spisuje w grach, jak z bezproblemowoscia??

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm planuje kupic za oceanem w usa :D x1900gt za 600zl nowke sapphire... co myslicie o moim wyborze?? jak sie karta kreci i wogole jak sie spisuje w grach, jak z bezproblemowoscia??

pozdr

Temat tylko i wyłącznie o x1900gt: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=200326

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

ok a temat o x1900 aiw tutaj jest??

bo bede mial taka karte we wrzesniu, adam relacje co i jak, jest to pelen 16potokowy x1900 z zanizonymi taktami i pamiatkami sasmsunga najprawdopodobniej 1,6ns

ze standartowych zegarow 500/480 srednio kreci sie na ~600-650/~650-700 co daje mu niesamowitego kopa, więcej szczegolow we wrzesniu, mnie w stanach akrta beedzie kosztowala nowa 600zł ;) (199$)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok a temat o x1900 aiw tutaj jest??

bo bede mial taka karte we wrzesniu, adam relacje co i jak, jest to pelen 16potokowy x1900 z zanizonymi taktami i pamiatkami sasmsunga najprawdopodobniej 1,6ns

ze standartowych zegarow 500/480 srednio kreci sie na ~600-650/~650-700 co daje mu niesamowitego kopa, więcej szczegolow we wrzesniu, mnie w stanach akrta beedzie kosztowala nowa 600zł ;) (199$)

pozdr

AiW ma 256MB vram, zgadza się? Ale nawet jakby miał 64MB, to za taką cenę (coprawda, ja najtaniej znalazłem za 209 USD, ale to bez różnicy) świetny zakup. Po o/c może to być taki 1900 xl, czyli za cenę kart mid/low- end otrzyma się już niezłego killera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

newegg.com - tutaj kupuje karcioszke za 199dolców

przeciez x1900 aiw to jest właśnie wersja xl :o z tego co czytalem na zagranocznych stronach bo u nas slabo.... aaa jak samsungi 1,4 to moze byc pieknie :) na defaultowwych zegarach ma ponad 9k w 05 i ponad 4 w 06

pozdr

na xs nie czygtalem ale jeszcze [poczytam

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

hmmm ogolnie karta jest malo dostepna, w polsce jest w jednym sklepie za uwaga: 1999zł

pozdr

ps czy musze dokupywac do abadona gpy pro zapinke dodatkowa jezeli mam standartowa?? iii czy duzo mocniej sie ta karta grzeje niz x850xt pe (chodzi o gpu glownie)

ps takowe porownanie gdzies w internecie czytalem, znajde to dam znac i link

ogolnie aiw wypada znacznie lepiej bez oc, a po oc wymiata nawet mocno przetaktowanego gt

pozdr

http://www.hard-h2o.com/vertema/51181.html prosze, tego jeszcze nie czytalem, zaraz czytam

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps czy musze dokupywac do abadona gpy pro zapinke dodatkowa jezeli mam standartowa??

Czyli jaka? Na dwie czy cztery śrubki? Na cztery jest pewniejsza, lepiej zabezpiecza rdzeń przed ukruszeniem

iii czy duzo mocniej sie ta karta grzeje niz x850xt pe (chodzi o gpu glownie)

podór prądu x1900xt/gt: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...er-noise_4.html

podór prądu x850 xt: http://www.xbitlabs.com/articles/video/dis...ossfire_12.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

w sumie na tamtej stronie co dałem link na razie s ą tylko testy x1900gt, a testy aiw w "tłoku" ;) iii memki 1,6ns jednak, moze rozne dawali :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi