rafa Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Witam Mam dziwną akcję dotyczącą podkręcania mojego x1900 xtx:) Wygląda to tak :) Przy OC za pomocą CCC (overdrive) udaje mi się podkręcić na 688 na rdzeniu i 792 na pamięciach (co dziwne kiedyś mogłem na 798 a potem z którymiś sterami mogę tylko 792;P różnica prawie żadna ale zawsze). Jak zainstaluje ATI tools-a albo ATI tray toolsa to przy jakimkolwiek oc większym karta mi się wiesza. Oczywiście napięcia usatwiałem przeróżnie (od standarodowych po 1.45 na rdzeniu i 2.2 na pamięciach) i nie mogę osiągnąć nawet ustawień z CCC ... Przy całej zabawie mam wiatrak na karcie ustawiony na 100% i temepratura karty nie przekracza 70 stopni. (Wiesza się i przy oc rdzeniu powyżej 680 i przy oc pamięci powyżej 780 - niższego OC nie próbowałem, ale mija się to z celem) Oczywiście na oc za pomocą CCC karta jest w 100% stabilna. A przy OC programikami to wiesza mi się w 1 lub 2 teście 3Dmarka i w ATi Toolsie:) Może ja coś pomijam albo czegoś nie wiem:( Z góry dzięki za pomoc:) Ps. jeśli ktoś miał już taki problem i został on rozwiązany to sorry za dublowanie, ale nie mogłem znaleść podobnego problemu do mojego. Te problemy były tu juz opisywane w tym topiku. Myśle że robisz błąd przy tworzeniu profliu i napięcia się nie ładują prawidłowo do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Już wiem co jest grane karta jest cały czas w trybie 2D dlatego takie jaja cały czas takty 500Mhz/600Mhz co robić? Sprawdzałem grając w BF2 i szybko szczytując z ATITool :D stery 9.6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quinki Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) Heheh i tutaj właśnie jest ten problem:) Wydaje mi się, że wszystko z profilami robię OK:) Napięcia po ustawiniu sprawdzam programikiem od ATI "Oveclocker":) I pokazuje mi wyraźnie że ATI tray tool daje mi bardzo dobre napięcia, a ati tool co prawda troszkę zawyża (o 0.25) ale i tak się wiesza:/ Więc bardzo mnie to dziwi... Może coś rzeczywiście robie źle, ale dlaczego mi oveclocker pokazuje że napięcia są wyraźnie zmienione:( A zapomniałem dodać że i w ATI toolsie i w tray toolsie na taktowaniach standardowych karta chodzi idelanie. (650/775) Pozdrawiam Edytowane 30 Września 2006 przez quinki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Już wiem co jest grane karta jest cały czas w trybie 2D dlatego takie jaja cały czas takty 500Mhz/600Mhz co robić? Sprawdzałem grając w BF2 i szybko szczytując z ATITool :D stery 9.6A ja bym proponował wyłączenie AT dla testu. Ostatnio zauważyłem dziwne akcje. Czasami karta nie przestawia mi się spowrotem na 2D - przy włączonym AT. Może w drugą stronę też mota. Nie wiem o co biega, nic nie zmieniałem ostatnio. Stery 6.7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Ale bez AT też nie przechodzi w 3D sprawdzałem również na smarkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 właśnie wyszło nowe ATI Tray Tools numer 1.2.6.940 Changes in version 1.2.6.940 * Fixed bug when manual fan control can not be applied * Updated some translation files * Fixed Old I2C Method to be compatible with X1xxx boards in memory voltage control procedure * Added ability to change how ATT will react on "ATI HotKey poller" service. (in General options) * Updated Overdrive control procedure. Now you can set any available clocks for OverDrive even beyond the Catalyst limits! And change GPU Voltage too. * Added option to apply OverDrive settings on startup * Added Portugues (Brazilian) and Belarussian translations ja jeszcze nie testowałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 wyłączcie w Meneżer zadań Widows[ 2 procesy ]: - ati2evxx.exe i jazda z AtiToolem ;-) !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 wyłączcie w Meneżer zadań Widows[ 2 procesy ]: - ati2evxx.exe i jazda z AtiToolem ;-) !! po instalacji ATI Tray Tools 1.2.6.940, program sam to wyłącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 w sumie mozna to wylaczyc takze w panelu sterowani w adminisstracji.... powiedzcie mi czemu ati tray tools ma tylko 2 opcje do podniesiena pamieci.....ati tools zwykly jest w tym przypadku bogatszy , to lepiej czym krecic ? kurcze mam powazny klopot z oc aiw x1900: wedle z etgo co poczytale mna XS lduzie wyciagaj po zmienie chlodozenia i lekkim podbiciu napiecia ~700/700mhz beka bo u mnei pamieci staja na 585mhz w 90% przypadkach, pozenij artefakty a nawet i zwiecha systemu calkei mi restart compa , a niearz jakims cudem pzrechodzi mi do parwie 700mhz (3dmark 03 i 05 idealnie przechodzi ) poznei jwyalczam compa i po jakims czasie walczam to jzu zaa Chiny nei moge tego powtorzyc(zdarza mi sie to raz na jakeis 10 razy). chlodzenie(x2 puszczone na 100% + dodatkowy fan 80x80mm na regualtory V) mam dobzre zalozone bo tempy niskie, tylk okrude karta staje .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 po instalacji ATI Tray Tools 1.2.6.940, program sam to wyłącza.powiadasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) Stery zmienione z 6.9 na 6.6 z CP i są różnice :angry: ale nadal nie zadowalająco: :arrow: 3Dmark 03 - 15800 :arrow: 3Dmark 05 – 9500 Gdzie tkwi przyczyna czy na pewno w mojej mobo?? Edytowane 30 Września 2006 przez misiek175 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 powiadasz program podczas instalacji pyta się, czy wyłączyć ati2evxx.exe na stałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 u mnie nie pytal - chyba ze cos przeoczylem inna bajka ze pokazuje wyzsze vgpu zarowno na r520 jak i 580 niz atitool beta 14 (wyzsze o 0,0250V) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 wyskakuej u mnie jak chem wejsc do control centera komuniakt: "CLI Application (Command Line Interface) has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience" no i CCC sie wylacza, moge go wlczyc z powrtoem i ebdzie ikonka w tray ale aj kbede chial wejsc do menu CCC to znow to samo...Probowalem rozncyh sterow..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) Było dziś wieczorem wreszcie nieco czasu, żeby się AIW pobawić. Na razie bez podnoszenia napięć, a więc przy skromnym 1,2000v na rdzeniu i 2,0861v na pamięciach karta poszła ze standardowych 500/980MHz na 640/1300MHz. Kręcone Ati Tray Tools - ostatni ATI Tool mi nie działa, momentalnie wiesza kompa. WarCats 6.8, żadnych specjalnych tweaków i udziwnień w systemie. Jutro karta dostanie więcej prądu i zrobię też dla porównania marki @stock. A na razie kilka screenów: Aquam. / 2001 / 2003 / 2005 / 2006 123517 / 42659 / 20670 / 12651 / 5771 Powinno wszystko jeszcze ładnie podskoczyć, bo sama karta pójdzie jeszcze wyżej, a RAM to chodzi na ustawieniach tak żałosnych, że wstyd mi było na screenach pokazać :lol2: ...i copy-paste z innego miejsca na forum (klik): Prison Pro v2 + AS5 + duuużo blachy na pamięciach/stabilizatorach (pocięty Pentium 3). No i pod tym zawieszony ten niebieski Glacialtech z wcześniejszych zdjęć. Jedyny słaby punkt to fabryczny czerwony radiatorek, ale na razie musi zostać (już i tak jest o niebo lepiej, bo ma dobry nawiew). BTW. Jeśli ktoś ma przypadkiem bios na PALa do tej karty pod ręką, to byłbym dźwięczny niezwykle... Edytowane 8 Października 2006 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) Witam, Szlag mnie juz trafia gdy probuje zgrac wszystko w ATITool (0.25 beta 12). Wylaczylem uslugi 'ATI HotKey Poller' i 'ATI Smart', ustawilem sobie w ATITool profile 2D (500/600) i 3D (650/775) i odpowiednio skonfigurowalem w zakladce 3D-Detection: W CCC (cat 6.8 ) nic nie grzebalem. Moze tu tkwi blad? Gdy uruchamiam cokolwiek 3D to gasnie mi ekran lub zwis... Slysze dwiek przelaczania w tryb 3D, potem gaznie ekran i dalej slysze jak aplikacja/gra chodzi. Na pamiec moge z niej wyjsc i byc w windowsie i po omacku go zrestartowac. Jednak ciagle czarny monitor. Tak jakby w tryb 3D CCC przelaczalo na inny ekran??? Tak u mnie wyglada: Gdy przejde do zakladki ATI Override to pokazuje mi cos takiego: a po jakis 2 sekundach wszystko z tego okienka znika i pokazuje sie: W zakladce Profiles nic nie ustawialem. Co robie zle???? :( Edytowane 8 Października 2006 przez Martinii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Może banalne pytanie, ale napięcia dla taktów 3D ustawiłeś odpowiednie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Nie, nie ustawialem. A to w ATITools sie robi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 No trzeba, bo bez ATI HotKey Poller cały czas jedziesz na oszczędnych napięciach 2D 2D and 3D Modes of the X1900. Na kolejnych stronach są pokazane ustawienia AT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinii Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Ok, dziala idealnie! Dzieki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 No trzeba, bo bez ATI HotKey Poller cały czas jedziesz na oszczędnych napięciach 2D 2D and 3D Modes of the X1900. Na kolejnych stronach są pokazane ustawienia AT Cos chyba Ci sie pomylilo bo ATI HotKey Poller nalezy wylaczyc. O czym nawet mowia w arcie do ktorego dales linka :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) Co mi się pomyliło :blink: Przecież napisał, że już wyłączył. Edytowane 8 Października 2006 przez MariuszDW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Ehhh próbowałem już na wiele sposobów dałem tak że ATItool daje dźwięk jak wraca i przechodzi w 3D dźwięk zawsze jest kiedy włączam wyłączam CS:S myślałem że przechodzi w tryb 3D ale taktów nie zmienia więc w ATItool ustawiłem takty i napięcia takie jak powinny być w 3D i dałem jemu żeby je wczytywał w trakcie wejścia w 3D ale wyniki w CS:S nie podskoczyły a w 3Dmark 05 DEMO: 9400 :( teraz jestem już pewnie że przechodzi karta w 3D więc to jednak mobo? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remiko Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 A nie masz w pobliżu jakiś znajomych co mają dfi czy cóś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 Nie za bardzo :( a jak już mają PCIE to kiepskie proce i zasilacze. Jak będę kupować mobo do tej grafy to z jakim chipsetem najlepiej :) na pewno nie ULI !! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remiko Opublikowano 8 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2006 (edytowane) No to pozostaje zbieranie pieniążków na DFI Ultra-D:) Koniec z OT Edytowane 8 Października 2006 przez Remiko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 Zmienilem grafe na ASUS Radeon X1900 XT 256 mb . Powiem tyle grafa szybka i dosyc glosna w trybie 3D .Dodatkowo bardzo pradożerna - mam chiefteca 420W - starszy model z 1 linia 12V i 1sza faze mialem po podlaczeniu - niestabilnosc w trybie 3d.. No po odpieciu napedu dvd bylo ok .. Potem obczailem ze podlaczylem DVD i grafe na tym samym kablu - po przepieciu na odzielne jzu jest ok w 3d z napedem DVD . Neistety proby podkrecania okazalyt sie fiaskiem - moge na grafie regulowac napiecia na GPU i MEM - ale ustawianie ich wyzej niz default skutkuje restartem kompa po chwili dzialania.. Tak czy inaczej na ustawieniach standardowych 650gpu/750 mem sprzet dziala stabilnie. Wyniki z 3d marków http://service.futuremark.com/compare?3dm06=537695 http://service.futuremark.com/compare?3dm05=2249513 http://service.futuremark.com/compare?2k3=4989608 czeka mnei wiec wymiana zasilacz i dopiero wtedy bede mogl cos wiecej z grafy wycisnac :) link do recki z poborem pradu: ttp://www.xbitlabs.com/articles/video/display/radeon-x1900xtx_7.html " If you want to use a Radeon X1900 XT or XTX, you will need a high-quality 450-500W PSU" hehehe ale ogolnie jestem zadowolony bardzo - wsio smiga jak rakieta :D P.S. jaki polecacie zasilacz ? z odpinanymi kablami bym chcial :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chr1st Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 @sewer tagan 580W U15 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 niekonczace sie klopoty z karta aiw x1900: -nie moge ustawic rozdzialki 1280x960 na 120Hz! mam monitor 21' crt ibm p275 ze 130khz/170hz, moge a raczej "moglem" ustawic takie parametry (za pomcoa programu powerstrip): 800x600 170hz, 1024x768 okolo 155hz, 1280x960 okolo 127hz, 1280x1024 okolo 118hz, 1600x1200 okolo 102hz. teraz instaluje najnowszego powerstripa(obsluguje serie x1900) ze strony producenta i : ustawiam identcyzen parametry jak powyzej (wczesniej jak co mialem karte 6800LE Leadteka) no i wszystko ladnie chodzi ale wlaczam jakas gierke i z pulpitu 1024x768 zmienia mi sie na 1280x960 i zonk! obraz faluje/trzasie odrazu widoczny klopot jakby przeholwal z odswierzalnoscia jednak napewno nei przekroczylem 130khz dla akzdej rozdzialki.....wyalczam powerstripa myslac ze po prostu jednak nie ejst do kocna kompotybilny z moja karta, wiec ustawiam refresh FORCE w catalystach, wiedzac ze bed emial tylko podstawowe wartosci odswierzania dostepne(mowi sie trudno) ale.....kolejny zonk....wymuszam 1280x960 i 120hz no i mie sie walcza 1280x1024 100hz (108khz/100hz), zmeiniam na 100hz i jest ok (101khz/100hz) no i krude ja chcem meic 120hz przynajmniej ale [gluteus maximus] nie da sie......probowalem po za tym mase programikow (multires, force refresh i itp i zawsze to samo, zmienilem sterowniki karty i to samo....) jeszcze nigdy w zyciu mnei tak bardzo nie wku*** jedna karta graficzna(patrz wczesniejsze posty) a mialem ich wiele... ktos mi cos doradzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewer Opublikowano 9 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2006 ja nei mam pojecia ale mam za to pytanie po co ci 120Hz ? normalnie 85 starcza w sumie dla oczu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...