Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Taktowania procka nie podalem ,bo przegladajac testy stwierdzilem ze raczej ma marginalny wplyw na wynik :wink: Czy jest to ciekawa pozycja to juz inna sprawa ,prosilem o testy rowniez user'ow r580 ,ale jak widac nikt nie jest zainteresowany :sad:

BTW. Ciekawy minimalny frame :blink:

Co do HL2 Lost Coast to niestety nie zrobie testu ,bo nie posiadam tej gry i nie jestem uzytkownikiem Steam'a :-|

Co do ciekawosci tej pozycji to w tym miejscu ja uwazam ze nie jest zbytnio trafiona ,bo co niby ma testowac software'owy HDR :blink: Dobra mniejsza z tym ,ale jak juz pisalem na moje testy nie licz sorry :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na zawołanie, wynik bez update'u steam'a w tle i innych pierdół, dalej z AAx6

Frames: 13549 - Time: 74414ms - Avg: 182.076 - Min: 89 - Max: 242

Nie masz steam'u- trudno. A co ma testować? Hmm, przydatność kart do... gier? Ponoć 7800 (szczególnie gt) haczy w Lost Coast, a u mnie >100fps, stąd ciekawiło mnie czy nowe sterowniki od nv rozwiązały jakiś problem tych kart w tym tytule.

BTW- a co testuje kkrieger? I jakie wnioski wyciągnąć z przytoczonych przez ciebie wyników?

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

BTW- a co testuje kkrieger? I jakie wnioski wyciągnąć z przytoczonych przez ciebie wyników?

Chciales moje wyniki to dostales! Nie wiem po co Ci one :? Kkrieger korzysta tylko z shader'ow wiec imo taki r580 powinien sobie znacznie lepiej radzic niz r520 ,czy tak trudno to zrozumiec...? :sad: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chill out, coś spięty ostatnio jesteś. Pytałem grzecznie co testuje kkrieger i ładnie mi odpowiedziałeś, nic tutaj do rozumienia nie widzę.

Zgadzam się z tobą, że r580 powinien lepiej wypadać (jeśli faktycznie tak będzie, to wręcz zmasakruje karty nv) w kkrieger i także będę czekał na wyniki kogoś z taką vga.

PS. Czy mógłbyś (by nie robić o/t- pm) rozwinąć pojęcie "software'owy HDR" i jego różnicy względem "hardware'owego HDR"... ?

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

v dla gpu ani mem nie zwiekszałem

przy tych ustawieniach widac trzeba zwiekszyc poziom obr. wentyla za pomocą at

Cholera i tak [gluteus maximus] artefakty i hu...

Nic to poczekamy na nowe stery i wtedy pobawimy sie a tak pozatym bede mial nowe mobo na ATI RD480 i wtedy cos powiem na temat tej plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy X1800XT zwiekaszliscie V dla gpu ?? jak tak to jaka wartosc uwazacie za bezpieczna ?? Bo mam problem z osiagnieciem 760 dla rdzenia 750 biega pieknie :)

Edytowane przez Kas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu, wynik jak na x1800xt@o/c i równocześnie o 10% wolniej niż u Bartezjusza na betach 5.13 z cd... coś chyba czas na tego formata... ;)

Już po formacie, cały systemik świeży i Cat 6.2 oficjalne ale nic się nie zmieniło w wydajności :

--------------------------

X3 - Reunion

Game version: 1.3.0.US

Graphic card name and driver used: Radeon X1900 Series Version [6.14.10.6599]

CPU name: AMD Athlon 64 Processor 3000+ Family 7 Model H

Video settings during benchmark:

Screen resolution: 1280 x 1024 * [32]

using shader profile: 3.0

Antialias Mode: NONE

Anisotropic Mode: NONE

Graphic & Shader settings

Texture quality: high

Shader quality: high

High quality bumpmaps: enabled

Environment map: enabled

Postprocessing: enabled

using 16bit vertex format: yes

Framerates

--------------------------------------------------------------------------------

Scene 00 62.3 average fps 55.0 minimum fps 91.0 maximum fps

Scene 01 35.7 average fps 11.0 minimum fps 74.0 maximum fps

Scene 02 76.4 average fps 50.0 minimum fps 108.0 maximum fps

Scene 03 75.1 average fps 44.0 minimum fps 142.0 maximum fps

Overall average framerate: 62.4 fps

Wydaje mi się że nawet jak na jednordzeniowca to coś kiepawe te wyniki jak na X1900 XTX :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla porównania te same ust. co Tranquility:

X3 - Reunion

Game version: 1.3.0.US

Graphic card name and driver used: Radeon X1900 Series Version [6.14.10.6599]

CPU name: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+ Family 7 Model 3

Video settings during benchmark:

Screen resolution: 1280 x 1024 * [32]

using shader profile: 3.0

Antialias Mode: NONE

Anisotropic Mode: NONE

Graphic & Shader settings

Texture quality: high

Shader quality: high

High quality bumpmaps: enabled

Environment map: enabled

Postprocessing: enabled

using 16bit vertex format: yes

Framerates

--------------------------------------------------------------------------------

Scene 00 79.1 average fps 66.0 minimum fps 110.0 maximum fps

Scene 01 43.5 average fps 16.0 minimum fps 78.0 maximum fps

Scene 02 84.9 average fps 66.0 minimum fps 117.0 maximum fps

Scene 03 83.0 average fps 58.0 minimum fps 141.0 maximum fps

Overall average framerate: 72.6 fps

na 6.2 odpaliłem równiez 3d 05 i 06

odpowiednio:

12223

6305

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz zrobic test z Kkrieger? Daj spokojz testowaniem X3 Reunion ,bo jest bardzo zalezny od procka :wink: pozdro

Sorry ale jakoś za tą "grą" nie przepadam ... ale może jak mnie coś najdzie :wink:

Tranquility, porób też marki05 i 06, jeśli masz czas i ochotę na benche ;) + ST na betach 6.2.

Na betach już nic nie będę robił skoro mam oficjalne 6.2 :-)

dla porównania te same ust. co Tranquility:

na 6.2 odpaliłem równiez 3d 05 i 06

odpowiednio:

12223

6305

3DMarka 2006 mam wynik w normie a nawet ciut większy jak na mój procesor a 05 zrobię później, kurcze przydał by się do testów ktoś jeszcze z A3000+@2.7GHz + X1900 XTX

Edytowane przez Tranquility

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, Tranquility, te 62fps to BEZ aax4 i afx8...? Hmm, u mnie z aax4 i afx8 jest 60fps, hmm. W marku06 w "normie" tzn?

Bez aa i bez af - jest przecież napisane :wink: - oczywiscie stery na default non OC...Tak mark w normie http://www.frazpc.pl/artykuly/427/W/Natarc...RADEON/X1900XTX - ten sam cpu tak samo @2.7GHz (ja mam 2,73 dlatego mam trochę wyższy wynik...) i ta sama karta graficzna... widocznie X1900 tak mają na jednordzeniowcach a konkretnie na A64 3000+... innego wyjścia nie widzę póki co... tymbardziej że wcześniej miałem 7800GT i X1800XL i obie karty sprawowały się bez oc jak i po oc w "normie"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz braku dobrych sterów to karta chodzi bardzo ładnie ja jestem zadowolony, wcześniej miałem 7800 GTX 256 MB i widać różnicę zwłaszcza w F.E.A.R. :)) jak ktoś ma 2600 zł do "rozwalenia" to jak najbardziej polecam :D btw bardzo dobre chłodzenie, nie grzeje się i działa cicho (jak na taką kartę) czego nie mogłem powiedzieć o GTXie :) Ogólnie bardzo fajna karta, zobaczymy jak się będzie prezentował GeForce 7900 :) ale to jeszcze chwilka. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

coś mi sie wydaje, że przy tych twoich 2x512 ramu też sie ciut może marnować ta grafa

teraz mam takie pytanie znajomy gra cąły czas w roz 1280x1024

może najpierw zaczne od jego cfg :D

abit an8

2x1024ddr kingston

kiepawy venice 3000przy ok 1.6 robi ok 2.4ghz

o i tu jest problem chce kupic x1900xt/xtx, ale nei wiem czy ma to sens przy takim procu, czy nie bedzie proc za wąskim gardłem to takiej karty i czy nie lepiej kupic np x1800xl, a reszte kasy na panienki wydac, bo to wsumie 900zł ok różnicy jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, nie tego się spodziewałem... wygląda na to, że x1800xt@o/c jest równie wydajny, +/- 3-4% (w aktualnych app.) co x1900xtx. W takim układzie, jeśli up, to tylko na x2.

Jedyny plus to taki że mogę teraz pograć płynnie i to bez OC w Fear, CoD2 cyz AoE3 a pdobnych gier będzie przybywać a jak przyjdą "ciężkie czasy" to się zmieni na dwurdzeniowca i podkręci kartę bo jeszcze jest mały zapas mocy w X1900 XTX :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok prosze o pomoc.

Po zainstalowaniu windy zainstalowalem najnowszy ster do nForcea4 i najnowsze stery Ati i przy probie instalacji Ati Tray Toola albo Ati Conrotl panel pisze mi jakies problemy. Np Ati tray Tool: Unable to retrieve information from Bios! Please report to developer about Your Board.

Zaktualizowalem Bios do wersji z 14 listopada 2005 i nie wiem co to, moze cos w Biosie trzeba zmienic a nie wiem co bo jestem poczatkujacy na nForce4. Wynik w 3DMarku 2006 w 1280x1024 okolo 4850 czyli chyba OK. Wiec prosze o rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te i przy instalacji bez CCC jest OK tylko nie mozna zmieniac jakosci obrazu pomiedzy jakosc a szybkosc i innych rzeczy z tym zwiazanych, a jak zaistaluje z CCC to mi wyskakuje error ze nie moze znalezc jakiegos pliku jak odistaluje i chce zainstalowac stery od nowa to tez nie mozna ale karte wykrywa jako x1900 series.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi