Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :zonk: :zonk: :zonk: :zonk:

tyle mam do powiedzenia, i to na jednej karcie

jak by zapodal to w cross fire, pewnie takich zegarow grafy by nie uzyskal ale bylo by jeszcze lepiej, no masakra

ciekawe jakie wyniki ma na tej platformie w markach 2003/05/06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to czekamy na odpowiedz kingpina. ;]

kolo już nie przebije Hipro, bo to była wprawka po kolejnych modach

lada chwila Hipro pokaże 55k+ ... bo może benchować na 4133mhZ cpu ...

aHA TE GRAFY MAJĄ COLD BUGI :/

ta grafa (przebrana chyba z 6szt) ma przy -8 stopniach problemy :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zacytuje serwis IN4 : Nowa karta ATI X1800 GTO

ATI po udanej premierze serii X1900 kieruje swoje kroki na rynek "środka" i według zapowiedzi, już w marcu zobaczymy w ofercie X1800 GTO. Nie myślcie jednak że to będą stare "odgrzewane kotlety". Nowa karta oparta będzie na chipie R590 bazującym na tym samym układzie, jaki znajdziemy w Topowym X1900XT. Nie podano szczegółów, jednak przypuszczać można że różnice dotyczyć będą wysokości zegarów i liczby Pixel Shaderów (z pewnością mniej niż 48). O dziwo, podano jednak orientacyjną cenę i tak X1800 GTO 256MB ma kosztować około 280$

wedlug mnie rewelacyjne posuniecie ATI, teraz to juz wogole zakup karty 7800GT bedzie bezsensowny

280$ to ok. 1000zl naprawde fajna cena a wydajnoscia sadze ze bedzie lepiej niz 7800GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posuniecie imo dobre ,bo teraz to Ati nie ma nic ciekawego w segmencie ~1k (odgrzewane kotlety ma ale to nie istotne) ,jednakze uwazam ze troche pozno ,bo nV ze swoim 7GT i 6GS zagarnela spora czesc rynku :sad:

Ciekawe co nV szykuje po premierze g71 do tego segmentu ,bo teraz cos odpuscila i skupila sie na segmencie tanich kart i zlaczu agp :? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z x1900 i jego apetytem na +12V?

W specyfikacji mowa o jest o 30A, moja zasiłka ma 29A na tej linii: http://zenfist.pl/pID/81#spec

Da sobie radę z OC całego zestawu (proc, grafa, memki)?

Ja mam 1800XT + Opek 2.8GHz 2 rdzeniowy na taganie 380Wat i wystarcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja gdzies znowu czytalem, ze dla x1900xtx zalecaja zasilki z > 24A na 12V <_<

EDIT: Natkalem sie na info ze x1900xtx pobiera podczas stresu 120W, a wiec 120/12 daje 10A na lini dla samej karty. hmmmmm tak mnie teraz naszlo, w specyfikacji pci-e jest jasno napsane, ze max ilosc dawanych W przez zlacze moze wyniesc 150W (75 przez "domyslne" zasilanie mobo + dodatkowe 75 dodatkowym kablem do mobo :wink: ) wiec po co dodatkowe gniazdo na karcie?

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak

W wątku o moim WC pisałeś, że Abadon Pro dobrze się sprawdza na x1900. Masz go może?

To ten: http://mcs.pc.pl/produkt257.html

Z tym poczwórnym mocowaniem na 76800/7800/x1900?: http://mcs.pc.pl/produkt768.html

To mocowanie dobrze pasuje na x1900? Rozstaw otworów pasuje do x1900? Nie ma jakichś problemów przy montażu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, AndyN, mam abadona Pro z mocowaniami pod 6800/7800. Layout pcb 1800xt i 1900 jest identyczny, także jeśli u mnie abadon pasuje (zdjęcia w topicu o r520) to i u Ciebie na r580 będzie leżeć jak ulał ;)

A co samego chłodzenia- blok wyrabia (temp. ok 52C absolutny full load 3D) przy 767MHz i vgpu 1.475V, co w rezultacie daje kartę o wiele cieplejszą niż x1900xtx z o/c na 690/800 (overdrive i stand. napięcia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak dla porównania podam że na dosłownie prawie takim samym CFG jak Bartesjusz mam 6292 w marku 2006:) jakos nie moge przebic 6300... a nie chce karty podkrecac powyzej 690/800 bo ja sprzedaje i nie chce jej katowac:) ... :)

Ale z karty jak by co jestem bardzo zadowolony (naprawde w grach daje rade!!! i wiezcie mi mialem doczyniena z 1800xt@lekkie oc i roznica jest spora... zwlaszcza w FEAR i AOEIII!!! i w nowszych grach bedzie coraz wieksza) , sprzedaje bo bede sie bawił teraz 7900 gtx;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantastyczny post quinki....wiele wnoszący do dyskusji.... :mur:

Pytanko do zorientowanych - czy wszystkie x1900xt/xtx mają pamiątki 1,1 ns? Gdzies rzuciło mi się w oczy, ze wersje OEM mają 1,2ns. Bujda czy macie jakieś info na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, quinki _zwłaszcza_ w FEAR (rzędu kilku %) :lol:

@Hanu- ja osobiście nie spotkałem się z x1900xt/x z kostkami 1,2ns, choć teoretycznie jest to możliwe, bo takie pamięci będą działać z częstotliwościami odpowiednimi sla xtx'a... Jedyna rada- dopłać te 50pln za box'a, przy tym pułapie cenowym to jak splunąć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie własnie jaka karte wybrac a chodzi mi przedewszystkim o gry nigdy nie miałem radeona podobno zeby grac w niektore gry trzeba instalowac jakies "pacze" czy cos w tym stylu :oops: lol ze mnie i tyle poradzcie mam 2500 zł i sprzet ktory widzicie w pudełkach :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdy nie miałem radeona podobno zeby grac w niektore gry trzeba instalowac jakies "pacze" czy cos w tym stylu :oops: lol ze mnie

oczywiscie

co wiecej zeby pograc na Ati musisz kazdorazowo stawiać system od nowa itp itd

a na powaznie to z niczym nigdy nie było zadnego problemu - zawsze w moim odczuciu radeon był znacvznie user friendly niz gf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

zawsze w moim odczuciu radeon był znacvznie user friendly niz gf...

Dobrze ze to napisales ,bo w oczywisty sposob sie nie zgadzam :D Imo zdanie powinno brzmiec w ten sposob >> zawsze w moim odczuciu gf był znacznie user friendly niz radeon :lol2:

A tak powaznie to nie ma sie czego obawiac czy kupisz czerwonych czy zielonych gry beda dzialac i nie bedzie problemow. Co do dylematu to poczekalbym do premiery g71 ,info w necie mowi ze bedzie tanioooooo :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe 600$ u posrednika, to u koncowego doliczmy te 10% to Poland z 2,5 kafla nie zejdziesz na poczatku. Zanosi sie na karte rownie wydajna co XTX, ale co najciekawsze bedzie w tym GFie to ile OC wyciagnie nVidia w 90 nm, bo startuje ciut wyzej niz ATIX1000. Jesli nawet wydajnosc bedzie rowna lub ciut +/- to przy lepszym OC to nVidia bedzie górą. Zobaczymy do 9 marca juz niedaleko.

Edytowane przez KiKiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak powaznie to nie ma sie czego obawiac czy kupisz czerwonych czy zielonych gry beda dzialac i nie bedzie problemow. Co do dylematu to poczekalbym do premiery g71 ,info w necie mowi ze bedzie tanioooooo :D pozdro

Czekać można w nie skończoność, bo zawsze coś ma wyjść. Radeony chodzą nie gorzej od GF, miałem i GF i radeony, pozostałem przy ATI, bo w moim odczuciu radeony są lepsze.

Na dzień dzisiejszy 1900 to dobry wybór.

AndyN zmienia kartę już chyba pół roku jak już się dowie czy blok będzie pasował, to wychodzi nowa karta i a piać od nowa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekać można w nie skończoność, bo zawsze coś ma wyjść. Radeony chodzą nie gorzej od GF, miałem i GF i radeony, pozostałem przy ATI, bo w moim odczuciu radeony są lepsze.

Na dzień dzisiejszy 1900 to dobry wybór.

AndyN zmienia kartę już chyba pół roku jak już się dowie czy blok będzie pasował, to wychodzi nowa karta i a piać od nowa :lol:

Kazdy lubi to co ma :wink: Zaleznie jak trafisz lub co kupujesz ,jak bym mial GF FX to tez bym odchodzil od nV ,ale mialem poprzednio radeona 9800se ktory mial 4potoki i 128bit. wiec do potworow nie nalezal. Kupilem to co kupilem bo Ati guzdralo sie z premiera r520 i tyle :wink: Co do wyboru x1900 to fakt jest to dobry wybor ale imo poczekac dwa tygodnie aby przekonac sie jak bedzie z g71 nie zaszkodzi :D

@Andyn robi zakupy juz dosc dlugo i chyba doczeka premiery r600 ,chociaz wtedy moze paczka bedzie za ciezka lub trzeba bedzie wymieniac blok :lol2: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi