Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

draak

W wątku o moim WC pisałeś, że Abadon Pro dobrze się sprawdza na x1900. Masz go może?

To ten: 1963711[/snapback]

Tak, AndyN, mam Abadona Pro z mocowaniami pod 6800/7800. Layout pcb 1800xt i 1900 jest identyczny, także jeśli u mnie abadon pasuje (zdjęcia w topicu o r520) to i u Ciebie na r580 będzie leżeć jak ulał ;)

A co samego chłodzenia- blok wyrabia (temp. ok 52C absolutny full load 3D) przy 767MHz i vgpu 1.475V, co w rezultacie daje kartę o wiele cieplejszą niż x1900xtx z o/c na 690/800 (overdrive i stand. napięcia).

Przyłożyłem do karty te mocowania do 7800/x1900 w najnowszej rewizji. Są tak zaprojektowane, że bloczek można przymocować do karty czterema śrubkami (w poprzedniej wersji tylko dwoma) co daje stabilne i solidne mocowanie. Fajnie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie maleństwo doleciało z dalekiego kraju i siedzi w kompie :D . OC na dniach. Na razie mogę jedno powiedziec po godzince obcowania z kartą - w stosunku do poprzedniej grafy X800XL jest po prostu PRZEPAŚĆ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cieszę się AndyN, że bloczek w końcu wylądował na tej zacnej vga ;) U mnie są dwa pkt podparcia/ mocowania bloku (starsza rev. mocowania, jak widzę) ale i tak jest stabilnie.

Nie zapomnij się podzielić temperaturami na gpu i regulatorach napięcia (nie zapomnij o nawiewie na to ustrojstwo, przy wc to konieczność!).

Przy okazji- czemu radzio "czeka na podmianę"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

draak

Nadal w kompie jest x800xl. Żeby zamontować x1900 muszę przerobić swoje WC (polutować nowe rurki, przenieść pompkę) a do tego potrzebuję urlopu, narzędzi. Więc może pod koniec tego miesiąca będzie zamiana. Dopiero ... :( :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, gratulować nie ma czego - po prostu w tym momencie było to jedyne słuszne rozwiązanie. Karta musi na ok. rok starczyć , więc wybór był oczywisty z racji faktu,że NV nie ma na razie nic ciekawego o zbliżonej wydajności do zaoferowania.... Niby mógłbym poczekać na pojawienie się 7900 i zobaczyć wtedy co lepsze, ale jak miałbym czekać tak na każdą część to nigdy bym nic nie kupił. Po drugie była okazja kupic baaaaaardzo tanio, więc....

Z minusów tej grafy wymieniłbym w zasadzie jak na razie jedynie chłodzenie, a właściwie jego głośność.W idle jest OK, ale jak przechodzi w tryb 3D to zatyczki do uszu wskazane. Jednym słowem bez Accelero2 się nie obejdzie....

Druga sprawa to montowanie karty w DFI. Z racji jej długości karta zachodzi mocno na cooler chipsetu i ogranicza możliwości chłodzenia chipu. Nie wiem co robili design'erzy z DFI, ale chyba mocno popili jak projektowali layout płyty. Przecież chyba zdawali sobie sprawę, ze karty graficzne mogą mieć w przyszłosci nieco wieksze wymiary....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co gorsza- dokładnie nad nf4 są mosfety na radku, które całkiem całkiem się grzeją utrudniając jeszcze bardziej chłodzenie chipsetu. Heh, nie jest to ati xpress 3200 niestety (zdecydowanie zimniejszy chipset od nf4)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W chwili obecnej jakim programem i z jakimi sterownikami najłatwiej kręcić x1900? Catalysty 6.2 czy Omegi 6.2? A jaki soft?

Jakie są rozsądne graniczne napięcia dla pamięci i rdzenia? <- ekstremalne OC nie wchodzi w grę. Karta była droga a i gwarancja daleko.

Jakiś krótki manual jak kręcić?

Czym testować poprawność obrazu w trakcie OC?

(zatrzymałem się na etapie x800xl i AtiToola 0.24)

Z góry dziękuję

P.S. Spotkałem się z sytuacją, że do x1900xt wgrywany był bios od x1900xtx (choć gwarancja :? )-> jakieś komentarze z Waszej strony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam x1900, ale sprawa z o/c x1800xt wygląda identycznie, więc czuję się w obowiązku odpowiedzieć ;)

1. cat 6.2 (wkrótce 6.3) + atitool beta 12 wzwyż (13,14- musić sam stwierdzić, która beta lepiej radzi sobie z Twoją kartą, nie ma zasady, że nowsza wersja softu jest b. dopracowana. W1zzard lekko się pogubił przy x1800/1900)

2. Kręcisz z poziomu atitool'a (najpierw zwiększywy napięcią- do ilu to Ci nie powiem, widywałem już x1900xt działające dłuższy czas na vcore 1,5 i więcej)

3. Testuj stabilność markami/ grami- wykrywacz artów z atitoola sobie od razu daruj.

4. Wgranie biosu od x1900xtx mija się imho z celem. Masz soft, dzięki któremu "czasowo" możesz zwiększyć napięcia, nie potrzebujesz do tego biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rrrrwwaa, Ati Tool wiesza mi całego kompa momencie uaktywnienia zegarów XTX... Nie wiem czy to bug czy rzeczywiście lipa.

BTW - Da sie kręci z poziomu Cat. czy raczej to nie bangla?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem (często) pomaga obniżenie napięcie dla mem... poczytaj Hanu linka, którego podawałem, bo na razie widzę błądzenie we mgle ;) Lepszego i b. przystępnego kompendium o o/c tych kart nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem (często) pomaga obniżenie napięcie dla mem... poczytaj Hanu linka, którego podawałem, bo na razie widzę błądzenie we mgle ;) Lepszego i b. przystępnego kompendium o o/c tych kart nie znajdziesz.

Heh, stare przyzwyczajenia z czasów x800 :) Musze troszku rozkminic temat, bo wiedzy na razie chyba w kwestii x1900 brak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że jednak są różnice, szczególnie (co oczywiste) w trybie 3D. Lektura dla was- 2003433[/snapback]

Możesz w przystępnej formie napisać co tam można znaleźć? Przyda się osobom nie znającym angielskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko o napięciach, ranking o/c dla radków x1900xtx, chłodzenie (wniosek jeden- tylko WC), problemy z atitoolem itp

PS. Dużo tam obrazków, także nawet osoba bez znajomości ang. załapie, że te karty podkręca się tylko atitoolem (b. 12,13,14). Na screenach widać też napięcia itp ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś jest jednak nie tak - memki na 770 jakoś jeszcze idą,ale 775 zwiecha i arty od razu. Kombinowanie z napięciem pamieci nic nie daje. Niemożliwe by aż tak kiepskie były te memki. Ludzie na XS spokojnie fikają ponad 800... Jestem totalnie wku... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz moze szafirka x1900xt? Jeśli tak, to ten producent ładował tylko do znikomej ilości swoich kart kostki 1,1ns (900MHz). Częściej były to vga z ramem 1,2ns czyli okolice 800MHz powinny być realne. Myślę, że bawiąc się różnymi betami atitoola dojdziesz w końcu do ładu ze swoją kartą, bo te 770MHz na pamięciach to jednak za mało nawet na 1,2ns.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest niby PowerColor, ale w rzeczywistości BBA. Nawet jakichkolwiek naklejek PowerColor nie ma.

A co do memek - idento zachowują się przy kręceniu z CCC. Dziwne jest to, ze 770 idzie spoko, a na 775 takie arty i zwis, że kompa na twardo resetnąc muszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi