Skocz do zawartości
dem

Ati Radeon R580

Rekomendowane odpowiedzi

Szybko? Oznaczenie Catalystów jednoznacznie określa "urodziny" sterów.

X.Y - X - rok; Y - miesiąc

6.3 - marzec 2006

Nie wiem więc, co miałeś na myśli pisząc

czemu tak szybko jedne za drugimi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótka relacja z pola walki. Krótka ,bo jestem maksymalnie wkur.....

Memki niestety są chyba bj12 i stąd te problemy powyżej 760. Zdejme radiator przy wymianie na Accellero2 to sie okaże jak jest. Generalnie totalna zwiecha i arty na 770.Nie ma znaczenia czy kręcenie przez AT czyCCC. Ati Tool albo olewa zapodawane mu zmainy napiecia dla pamięci ( niezaleznie czy 1,9 czy 2,1 - zawsze to samo na każdej dostepnej wartości z tego przedziału), albo wersja , której używałem nie bangla z moją kartą. Ati Oveclocker spokojnie dojechał z memkami do 800, ale....co z tego jak powszechnie wiadomo, ze ten progs maksymalnie rozluźnia timingi i wydajność jest biedna jak na takie taktowanie. Dla mnie odpada zupełnie.

Pozytywnie podchodzę do rdzenia - 720 na standardowym 1,4V. Tempy sa wysokie - 75-80C, ale karta ładnie chodziła w FEAR na tym taktowaniu ponad godzinkę. Niestety chłodzenie od Ati to kawał badziewia i żeby myślec o takich taktach alldays trzeba WC lub przynajmniej Accellero i do tego swietnie zchłodzone mosfety karty ( tu sprawdził by sie jakiś fajny wentylek 40 mm od starej grafiki typu Riva).

W sumie nie jestem zadowolony z OC - liczyłem na takty XTX, a tu taki zonk z memkami.

Z drugiej strony przyrost wydajności między XT a XTX jest wyjatkowo znikomy jak na dwa modele o dość dużej rozbieżności w taktowaniu. Nie zmienia to jednak faktu, ze jestem zawiedziony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to za różnica jaki sie ma monitor....? Chodzi ci o działanie oprogramowania AVIVO?

Ponieważ oprogramowanie MT do tego moniora odmówiło współpracy z nowymi sterami czyli 6.3 bo od 6.2 w dół wszystko działa ok, a MT jest dla mnie praktycznie niezbędny do obsługi monitora jako że te LCD nie posiadają przycisków i dlatego chę ustalić czy tak się dzieje u wszystkich czy u mnie wystąpiła jakaś "anomalia" ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rwaaa mac!!! Gdy naciskam "alt+c" to zamiast wiadomej litery, której napisac nie mogę :mur: :mur: włącza mi się Control Center. Jak to wyłączyc??!!

X1900XT w kompie. Szczegóły montażu tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=139223&st=48

Na razie nic nie testowałem. Chcę sprawdzic szczelnośc WC i temperatury. Widzę, że temperatury grafy już są wyższe niż z x800. Ale to było x800 i z WC .... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rwaaa mac!!! Gdy naciskam "alt+c" to zamiast wiadomej litery, której napisac nie mogę :mur: :mur: włącza mi się Control Center. Jak to wyłączyc??!!

Nie denerwuj sie to PIKUŚ jest wejdź w opcje ATi Catalyst Center i bodajeże już nei pamiętam dokładnie odznacz hotkeys - enable hotkeys lub/i hotkeys manager i odznacz tam wszystko i po problemie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, też się złapałem na tym skrócie "alt+c" :). Kompletnie nie podoba mi się wersja sterów z CCC. Dotychczas jak tylko mogłem unikałem tego. Jak tylko będą Omegi na Cat.6.3 wywalam to gó.wno.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta to grzałka i suszarka w jednym:

Na odwrocie karty w miejscu gdzie jest GPU przykleiłem czujnik temperatury. W ATT włączyłem 3D View żeby obciążyć trochę grafikę. Na panelu zostały jeszcze ustawienia ze starej grafy z alarmem przy temp. 55 st. Po chwili się włączył :blink: Tam jak i przyspieszone obroty wentylatora karty

1. Czy w ATT w zakładce Fan Control w grupie opcji Dynamic based on GPU temperature zmienialiście coś?. Korzystacie z tej opcji czy z innych z tego okienka? Jakimi opcjami kontrolujecie obroty/temperatury

2. Jaki jest bezpieczny maks temperatury dla tej karty? W ATT pojawia się w opcjach wartośc 100 st!! :blink:

3. ATT gryzie się z przełączaniem 2d/3d w Catalyst'ach co powoduje, że w ATT trzeba zdefiniować profile. Na razie chcę zdefiniować profil dla taktowań XT w 3D. Jakie są w ATT wartości napięć VGPU, MVDDC, MVDDQ i VDDCI dla tego taktowania (XT w 3D?

4. Gdy ustawię profil z taktowaniami XT w 3D (625/725) z napięciem dla VGPU 1,4V to po zmianie na taktowania w 2D (500/600) ATT nie zmienia VGPU z 1,4 na 1,2 tylko zostawia na 1,4. Jak zmusić ATT by po przejściu z jakiegokolwiek profilu na profil XT w 2D ustawiał napięcie na 1,2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta to grzałka i suszarka w jednym:

Na odwrocie karty w miejscu gdzie jest GPU przykleiłem czujnik temperatury. W ATT włączyłem 3D View żeby obciążyć trochę grafikę. Na panelu zostały jeszcze ustawienia ze starej grafy z alarmem przy temp. 55 st. Po chwili się włączył :blink: Tam jak i przyspieszone obroty wentylatora karty

1. Czy w ATT w zakładce Fan Control w grupie opcji Dynamic based on GPU temperature zmienialiście coś?. Korzystacie z tej opcji czy z innych z tego okienka? Jakimi opcjami kontrolujecie obroty/temperatury

2. Jaki jest bezpieczny maks temperatury dla tej karty? W ATT pojawia się w opcjach wartośc 100 st!! :blink:

3. ATT gryzie się z przełączaniem 2d/3d w Catalyst'ach co powoduje, że w ATT trzeba zdefiniować profile. Na razie chcę zdefiniować profil dla taktowań XT w 3D. Jakie są w ATT wartości napięć VGPU, MVDDC, MVDDQ i VDDCI dla tego taktowania (XT w 3D?

4. Gdy ustawię profil z taktowaniami XT w 3D (625/725) z napięciem dla VGPU 1,4V to po zmianie na taktowania w 2D (500/600) ATT nie zmienia VGPU z 1,4 na 1,2 tylko zostawia na 1,4. Jak zmusić ATT by po przejściu z jakiegokolwiek profilu na profil XT w 2D ustawiał napięcie na 1,2?

Ad. 1 - Polecałbym zwiększyć zakresy obrotów dla poszczególnych temperatur. Wim, ze wentyl będzie bardziej uciążliwy, ale po OC to konieczność.

Ad. 2 - Z tego co ludziska na XS piszą, barierą , której lepiej nie przekraczać jest 85C. Niestety przy standardowym chłodzeniu i mocnym podbiciu rdzenia oraz dowalenia odrobiny V, jest to mżonka. Bez WC nie ma szans na utrzymanie sensownej temp w strees na podbitym V powiedzmy do 1,5-1,55 dla Vcore.

Ad. 3 - W 3D zmienia się jedynie VGPU na 1,4V, reszta pozostaje bez zmian.

Ad. 4 - Po prostu stworzyć profil taktowań dla 3D i zaznaczyć by włączał się on tylko wtedy gdy odpalana jest aplikacja 3D. W profilu oprócz taktowań trzeba zapisąc oczywiście napiecia dla tego trybu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 4 - Po prostu stworzyć profil taktowań dla 3D i zaznaczyć by włączał się on tylko wtedy gdy odpalana jest aplikacja 3D. W profilu oprócz taktowań trzeba zapisąc oczywiście napiecia dla tego trybu.

Stworzyłem profil XT 3D z taktowaniami 625/725 i z podniesionym napięciem do 1,4. Takie ustawienia mam w nim zapisane. Ale gdy przełączam z niego na default (500/600) to takty co prawda się zmieniają ale VGPU zostaje na 1,4, nie jest zmieniane na 1,2V :blink:

-----

Czemu nie korzystacie ze "Find max core/memory" w ATT? Jest zbyt restrykcyjny i sygnalizuje błędy w sytuacji gdy inne programy ich nie pokazują? Czy może jest niedokładny i nie pokazuje artefaktów przy taktowaniach przy których inne programy je pokazują? A może jest jakiś inny powód jeszcze?

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hanu, może wiesz o co chodzi z tym?:

Stworzyłem profil XT 3D z taktowaniami 625/725 i z podniesionym napięciem do 1,4. Takie ustawienia mam w nim zapisane. Ale gdy przełączam z niego na default (500/600) to takty co prawda się zmieniają ale VGPU zostaje na 1,4, nie jest zmieniane na 1,2V :blink:

"Find Max Mem/Core" mozna sobie o kant d... potłuc. Dojeżdza do jakichś śmiesznych wartosci, na których marki/gry sieją artami.

Niezależnie jaką metodę (są niby dwie) wyszukiwania artefaktów wybiorę od razu(!) zawiesza kompa po włączeniu szukania max mem. Więc jest mi zbędny.

Może dlatego tak działa że mam śmietnik w systemie, rok bez formatu. Formatowanko po założeniu bloczka na GPU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, chyba zbyt impulsywnie podchodzisz do tematu... ATT (rozumiem, że to jednak AtiTool, a nie Ati TrayTools, na co wskazuje użyty przez Ciebie akronim...) vel. AT nie "gryzie" się z CCC już od ładnych 2 miesięcy. Wystarczy przeczytać readme.txt i przy 1szym uruchomieniu AT zaznaczyć odpowiedniego "ptaszka", tak by usługi odpowiedzialne za zmianę taktów 2D/3D zostały wyłączone- wtedy stwarzasz 2 profile (tak jak opisał to Hanu) i już masz kartę dopasowaną do Twoich oczekiwań (które muszą być wypadkową DOBRZE chłodzonej budy- nawet na ori suszarce można podkręcić te karty jednak w budzie nie może być "zupa" gorącego powietrza)... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, chyba zbyt impulsywnie podchodzisz do tematu... ATT (rozumiem, że to jednak AtiTool, a nie Ati TrayTools, na co wskazuje użyty przez Ciebie akronim...) vel. AT nie "gryzie" się z CCC już od ładnych 2 miesięcy. Wystarczy przeczytać readme.txt i przy 1szym uruchomieniu AT zaznaczyć odpowiedniego "ptaszka", tak by usługi odpowiedzialne za zmianę taktów 2D/3D zostały wyłączone- wtedy stwarzasz 2 profile (tak jak opisał to Hanu) i już masz kartę dopasowaną do Twoich oczekiwań (które muszą być wypadkową DOBRZE chłodzonej budy- nawet na ori suszarce można podkręcić te karty jednak w budzie nie może być "zupa" gorącego powietrza)... ;)

Czy rzeczywiście nie gryzie się?: (6.3+AT beta14)

Dołączona grafika

Na razie stworzyłem jeden profil z taktowaniami i napięciem VGPU XT. Ale gdy przechodzę z niego w profil default, VGPU ne jest obniżany z 1,4 na 1,2 tylko zostaje na poziomie 1,4. I o to pytam 3 już chyba raz.

OC może dziś wieczorem ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wam system wykrywa te karte (xtx)? Bo u mnie jako karte seri 1900, nie wykrywa ze to xtx. To norma?

Mam zainstalowane Cat 6.3 jaka wersja AtiTool jest najlepsza do tej karty? No i chyba cos moj wynik w 3D Marku05 jest chyba dziwnie niski nie? ok 8800pkt na dodatek wywala mi blad w AquaMarku =/(konfig narazie nie krecony) da sie sprawdzic jakie pamieci sa bez ruszania suszarki?

Edytowane przez casiopea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, zakładam, że nie przeczytałeś mojego posta ze zrozumieniem... :/ Właśnie po to jest ten monit, by się NIE gryzło, proste?

Dla ułatwienia, naciśnij YES, tak by (wiem, że się powtarzam, ale widać jest to konieczne...) "tak by usługi odpowiedzialne za zmianę taktów 2D/3D zostały wyłączone"

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstępny test mojego X1900

Warunki brzegowe:

* kręciłem z poziomu AtiTool, VGPU ustawione na 1,4 - reszta nie zmieniana

* wszystkie wentylatory, 3 wdmuciach!ące, 2 wyciągające oraz wentylator na grafice puszczone na maxa - huragan w obudowie

* ustawienia proca i pamięci widać na screen'ie. Z pamiątkami spróbuję jeszcze dzielnika 166

Nie patrzcie na temperaturę Case, przez pomyłkę zmieniłem czujnik :oops:

Najpierw na wyższych taktach puściłem rdzeń, później oddzielnie pamięci a na końcu po zmianie w biosie ustawień proca i pamięci, całą kartę.

Dołączona grafika

Mogę zakładać, że jeden loop 3DMarka05 to nie 100% testu stabilności OC grafy i artefakty mogą się pojawić w przyszłości na tych ustawieniach, tak pamięci jak i rdzenia?

Więcej chyba pokręcę gdy założę bloczek i miedziane Revolteki na pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andy

te wartosci gpu i ddr mozesz ustawic w ccc (690/800)

nie ma potrzeby kombniowania z at (jedynie ust. fan control)

dopiero powyzej wartosci dostepnych w ccc polecam zabawe z AtiTool w oc

No i uważaj na Starship Troopers ta gra to istny pogromca X1900 z wszystkimi detalami na max + AAx4 AAx16 i minimum 1280 x 1024 niestety :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie AndyN, wylosowałeś lepszy egzemplarz.... :oops: . Takiego pecha do pamieci na grafie jeszce nie miałem....

No nic to, tak musiało być.

AndyN, Bartezjusz - mozecie podać odczyty temparatur z wszystkich czujników jakie macie na defaultowych ustawieniach? Pytam bo wydaje mi się, ze u mnie jest niepokojąco wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN, Bartezjusz - mozecie podać odczyty temparatur z wszystkich czujników jakie macie na defaultowych ustawieniach? Pytam bo wydaje mi się, ze u mnie jest niepokojąco wysokie.

Wentyle w obudowie puszczone na min., w AT wyłączona kontrola wentylatora na grafie, karta w trybie 2D

Kolejne wartości czytane od góry: 52st.-8.2A-27%-53st.-50st.

Ta wartość 8.2A to chwilowy pobór mocy przez kartę? Jak przeliczyć ampery na waty?

Pytanie do posiadaczy WC na tej, lub zbliżonej, grafie: zamontowanie WC na grafie łączy się, co oczywiste, ze zdjęciem wentylatora, co najprawdopodobniej wpłynie na chłodzenie mosfetów i tego czerwonego podłużnego radiatora. Na mosfety planuję naklejenie radiatorków ale czy to wystarczy? Czy wystarczy nawiew z 3 wentyli zasysających umieszczonych na przodzie obudowy? (na zdjęciu są jeszcze dwa wentyle-w obudowie już trzy są)

Dołączona grafika

Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

max w stresie po oc jakie zanotowałem to 72st na GPU

ps. z lekka qwi... mnie juz sytua z OC, z niedopracowaniem AT, brakiem ATT

wywaleniem dodatkowej prawie 100 na to by było cicho -tak jakby skosnookie wazony nie mogły opracowac czegos cichszego na standarcie

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze sam sie aktualnie waham, na swoim X1900 mam 700Cu Zalaman i zastawiam sie czy warto wymieniac na accelero bo w koncu zamotałem sie i nie moge znaleźc jakiegos porównania wydajnosci ( Z tym zalmanem ) bo wiadomo że na cisze wygra accelero. A Zalmana mam puszczonego na 5V wiec nie wiem czy accelero duzo poprawi w wydajnosci zgłupiałem :/ :) pomóżcie ciutke

Edytowane przez X2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy WC na tej, lub zbliżonej, grafie: zamontowanie WC na grafie łączy się, co oczywiste, ze zdjęciem wentylatora, co najprawdopodobniej wpłynie na chłodzenie mosfetów i tego czerwonego podłużnego radiatora. Na mosfety planuję naklejenie radiatorków ale czy to wystarczy? Czy wystarczy nawiew z 3 wentyli zasysających umieszczonych na przodzie obudowy? (na zdjęciu są jeszcze dwa wentyle-w obudowie już trzy są)

Dołączona grafika

Draak w PW mi odpisał (może jeszcze się komuś przyda)

Ja mam 2x120@4V z przodu stackera i taki nawiew NIE wystarcza, by schlodzic efektywnie (tj. ponizej 65C w stresie po o/c) stabilizatorow napiecia. Dopiero dodatkowy fander 120@4V z boku, na wysokosci pcb vga, rozwiazal sprawe i teraz najwyzsza temp jaka zanotowalem to ok 60-62C w full load 3D.

Pamietaj jednak, ze masz blok na nf4 (ergo- odpada jeden "hotspot" w ok. radka), a ja tylko radiator, ktory od dolu nagrzewa dodatkowo ten stabilizator. Wniosek- u Ciebie powinno byc przy tych stabilizatorach minimalnie chlodniej. Musisz sam sie przekonac, jak juz bedziesz miec blok na radku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze sam sie aktualnie waham, na swoim X1900 mam 700Cu Zalaman i zastawiam sie czy warto wymieniac na accelero bo w koncu zamotałem sie i nie moge znaleźc jakiegos porównania wydajnosci ( Z tym zalmanem ) bo wiadomo że na cisze wygra accelero. A Zalmana mam puszczonego na 5V wiec nie wiem czy accelero duzo poprawi w wydajnosci zgłupiałem :/ :) pomóżcie ciutke

ztego co czytam na zach. forach to v700 na 12V jest porównywalny wydajnosciowo z Accelero X2 na low - wiec juz je dzieli róznica co najmniej klasy wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi