Kas Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) @bartezjusz Z zalozonym Accelero stabilizatory napecia beda odpowiednio schlodzone, czy dodajesz jakis nawiew ?? Interesuje mnie sytuacja po O/C. Buda wentylowana 2 arctikami z przodu i dwoma AC 3TC z tylu. Mam r520 ale pisze tutaj bo temat o niej juz prawie umarl. Edytowane 14 Marca 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X2... Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 ztego co czytam na zach. forach to v700 na 12V jest porównywalny wydajnosciowo z Accelero X2 na low - wiec juz je dzieli róznica co najmniej klasy wydajnosci Rozumiem że Accelero na na HIGH jest wydajnieszy niż Zalman na 12V i cisza jak na Zalmanie 5 V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Rozumiem że Accelero na na HIGH jest wydajnieszy niż Zalman na 12V i cisza jak na Zalmanie 5 V ?Nie! Accelero puszczony na low jest tak samo wydajny jak zalman puszczony na 12V :wink: A domyslam sie ze X2 puszczony na low jest dosc cichy ,wiec wybor jest jeden :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 no w weekend tez potestowalem mojego acceleroX2 i powiem wam jedno - naprawde warto go sobie sprawic !!!!!!!! Nie dosc ze pzy ustawieniu na 100% ledwo jest slyszalny, tzn praktycznie go nie slychac, glosnisjeszy jest moj zalman na procku. Do to tego temperatury mnie poprostu zabily : w idle po wlaczeniu komputera jak sobie X2 biega na "dynamicznym" ustawieniu przy taktowaniach standardowych 500/500 po 20-30 minutach pokazuje 41stp, jak ustawie sobie w ati toolu profil na 650/750 napiecie dla rdzenia 1,3v dla pamieci 2,2vol to w idle jest 44stp po katowaniu w 3d (gralem w far cry'a, feara i homeworlda2) Accelero na 100% po sprawdzeniu loga w atitoolu max temperatura to 64stp - poprostu Masakra a do tego ta cisza, tylko tak sie zastanawiam czemu ati odrazu tego nie daje do karty, mogli by podniesc cene o 50zl ;) i juz, naprawde accelero x2 w porownaniu do standartowego chlodzenia to jak by porownac wydajnosc x850 do X1800/1900 Montaz jest banalnie prosty, ja tylko zamienilem dodawana paste na rdzen na arctic silver 5, stara poprostu wyczyscilem i nanioslem arctica 5. na pamieci uzylem dodawanych termoprzewodzacych pianek. I to tyle.... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X2... Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 no w weekend tez potestowalem mojego acceleroX2 i powiem wam jedno - naprawde warto go sobie sprawic !!!!!!!! Nie dosc ze pzy ustawieniu na 100% ledwo jest slyszalny, tzn praktycznie go nie slychac, glosnisjeszy jest moj zalman na procku. Do to tego temperatury mnie poprostu zabily : w idle po wlaczeniu komputera jak sobie X2 biega na "dynamicznym" ustawieniu przy taktowaniach standardowych 500/500 po 20-30 minutach Wzrosło O/C czy juz nie ? A temperatura IDLE ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Oc nie testowalem na max, ale nie sadze ze juz wiecej wycisne ze mojego XL'ka :) a w idle podawalem juz temperature przy 500/500 mam 41stp przy 650/750 mam 44 stp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Wzrosło O/C czy juz nie ? A temperatura IDLE ;) ? Podpinajac sie pod dyskusję o wzrost OC zaleznie od chłodzenia muszę poruszyc pewną kwestię. Kilka dni temu zrobilismy z AndyN mały eksperyment online. Jak wspomniałem miałem problem z ustawieniem pamięci na poziomie xtx. AndyN takich zonków nie miał, mimo że mamy karty tego samego producenta, prawdopodobnie wyprodukowane w tym samym czasie. Jak się jednak okazało swoje pomiary robił przy wentylu puszczonym na 100%, ja z kolei na dynamicznym ( czyli w rzeczywistości nie przekraczającym 37% obrotów maks). Skutek tego taki, ze ja miałem arty od razu po zapodaniu wartosci 775. Kombinowałem z napieciami, ustawieniami itp i jakos nic nie pomagało. Doszlismy do wniosku, ze może to przez tempy ( mimo, ze mam swietnie wentylowaną budę). Zapodałem cooler na stałe 100% i.....jak reką odjął arty zniknęły. Porównując tempy podawane z czujników dla pamieci i mosfetów, okazało się , że tak naprawdę BARDZO WIELE zalezy od dobrego schłodzenia sekcji zasilajacych karty. Temperatury samych pamieci spadły niewiele ( 3-4C przy 100% wentyla), jednakże temperatura mosfetów poleciała 8C niżej dzieki powietrzu z coolera karty. Sledząc wypowiedzi userów na forach zachodnich, gdzie siłą rzeczy odsetek kart High-end jest duży można dojśc do identycznych wniosków - pamięci na kartach serii x1900 są ograniczne przez możliwości układów zasilających. Teoretycznie nie ma żadnych róznic w konstrukcji x1900xt a xtx, więc na chłopski rozum powinny się podobnie kręcić. Niestety tak nie jest - xtx osiagają zdecydowanie lepsze rezultaty OC. Mozliwości wytłumaczenia sa dwie - albo lepsze komponenty użyte do wykonania ukąłdów zasilających, albo karty xt są "selekcjonowanymi odpadami" nie spełniającymi załozonych norm. Jeśli ta druga ewentualnosc jest prawdziwa to wytłumaczeniem może byc fakt, że dopiero podniesienie napięcia VDDCI do wartości 1,5V zamiast 1,485 umozliwiło ,przy zachowaniu nawiewu 100% ,uzyskanie wartości powyżej 785-790 na pamięciach. Co więcej było to mozlwie nawet po znacznym obniżeniu napiecia dla mem do 2,0V zamiast 2,086. Siła rzeczy nie memki są winne, a komponenty zasilające karty, którym nie dość ze standardowe 1,485V w wielu przypadkach nie wystarcza , to jeszcze dodatkowo muszą byc solidnie chłodzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) (...) Siła rzeczy nie memki są winne, a komponenty zasilające karty, którym nie dość ze standardowe 1,485V w wielu przypadkach nie wystarcza , to jeszcze dodatkowo muszą byc solidnie chłodzone.Hmmm, a gdyby tak jeszcze na te siedem mosfetów na grafie nakleić jakieś wysokie radiatorki? Czy to jednak chodzi o chłodzenie tego czerwonego podłużnego radiatora? (...) Jeśli ta druga ewentualnosc jest prawdziwa to wytłumaczeniem może byc fakt, że dopiero podniesienie napięcia VDDCI do wartości 1,5V zamiast 1,485 umozliwiło ,przy zachowaniu nawiewu 100% ,uzyskanie wartości powyżej 785-790 na pamięciach. Co więcej było to mozlwie nawet po znacznym obniżeniu napiecia dla mem do 2,0V zamiast 2,086. (...)Jednocześnie zmieniłeś dwa parametry: VDDCI i MVDDC. Pytanie czy obie zmiany w połączeniu dopiero miały wpływ na OC czy też może któraś z nich ma większy wpływ? IMHO połączenie pomiędzy pamięciami a radiatorem tą termoprzewodzącą gąbką(?) nie jest efektywnym rozwiązaniem i to może właśnie obniżenie napięcia dla pamięci (mniej ciepła do wypromieniowania) w połączeniu z wentylatorem ustawionym na 100% (lepsze chłodzenie pamięci) wpłynęło pozytywnie na OC? Jaka jest Twoja opinia? Edytowane 15 Marca 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Hmmm, a gdyby tak jeszcze na te siedem mosfetów na grafie nakleić jakieś wysokie radiatorki? Czy to jednak chodzi o chłodzenie tego czerwonego podłużnego radiatora? I to i to. Widziałem gdzieś fajne rozwiazanie chłodzenia mosfetów za pomocą radiatorów Revolteca. Jak znajdę to zapodam link. Jednocześnie zmieniłeś dwa parametry: VDDCI i MVDDC. Pytanie czy obie zmiany w połączeniu dopiero miały wpływ na OC czy też może któraś z nich ma większy wpływ? IMHO połączenie pomiędzy pamięciami a radiatorem tą termoprzewodzącą gąbką(?) nie jest efektywnym rozwiązaniem i to może właśnie obniżenie napięcia dla pamięci (mniej ciepła do wypromieniowania) w połączeniu z wentylatorem ustawionym na 100% (lepsze chłodzenie pamięci) wpłynęło pozytywnie na OC? Jaka jest Twoja opinia? Większy wpływ na OC, jak wspomniałem powyżej, miało podniesienie VDDCI. Napiecie pamieci nie grało większej roli. Spuściłem je niżej, bo po co mają się dodatkowo grzać - o dziwo nie wpłynęło to negatywnie na ich OC. Widziałem kilka konfiguracji , gdzie ludzie zapodawali nawet 1,55 V na VDDCI, ale tam już konieczny był stały , silny nawiew jakiejś 80-tki. Mimo to same pamięci tez muszą się cholernie grzać, trzeba by to obadać jakimś zewnętrznym czujnikiem temperatury. Edytowane 15 Marca 2006 przez Hanu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Chłodzenie mosfetów za pomocą radiatorków to chyba żadna sztuka. Ot, kupuje się komplet radów i przylepia. Pomóc pewnie pomaga, bo mój radek podkręca się znakomicie i to na długą metę, nie tylko do benchmarkowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackDragonDDR Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Mozecie mi szybko powiedziec jaki jest rozstaw otworów montazowych (chodzi o odległość) ? Bo kupiłem blok od misia do 7800 ale jednak chyba kupie x1900xt . . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 (edytowane) Taki sam jak do 7800/6800. Blok może zostać. @Racuch- te same co mam na memkach. Czarne coolermasterki, foty w temacie o r520, posty z fotami mojego wc na radku. W momencie robienie zdjęć były tylko dwa, później dokupiłem drugi komplet. Z nawiem 120@4V z bocznej ścianki są letnie, nic więcej. Znalazłem: Edytowane 15 Marca 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 BlackDragonDDR jak to m ówia "weszło matce,wejdzie córce" powinno pasować(rozstaw otworów wraz z fotami podałem w temacie o X1800XL) draak co za radiatory??,poprosze fot-ki p.s. może jutro wieczorem zapuszczę 1900XT na wodzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sssaku Opublikowano 15 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2006 Mi cos ciezko idzie podkrecanie, probowalem narazie bez zmiany V i idzie 690/800MHz, potem zwiechy, przy zmianie napiecia na 1,45 chodzi okolo 720-730/800 i zwiechy. Jak wymysle jakies chlodzenie to powalcze bo ta suszarka na 100% to makabra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Patrzę na wasze przygody O/C i np. X1900XT i XTX kręcą się gorzej od X1800XT (przykład, Draak). Jego pamięci lecą na 1800mhz! :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Patrzę na wasze przygody O/C i np. X1900XT i XTX kręcą się gorzej od X1800XT (przykład, Draak). Jego pamięci lecą na 1800mhz! :blink:teoretycznie 1900 powinny leciec słabiej ze wzgl. na dodatkowe 60 mln. tranzystorów,Draak leci na WC i to też ma znaczenie (no moze nie dla pamieci) Edytowane 16 Marca 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Mi głównie chodzi o pamięci, Draak ma wyjątkowo imponujący wynik. Czy przypadkiem X1800XT nie mają pamięci 1,2ns a X1900XTX 1,1ns? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) XTX ma faktycznie 1,1ns, wcale niemały odsetek x1900xt ma pamiątki 1,2ns. Moje (1,2ns? Nie wiem) przy napięciu 2.18V latają na te 904-907MHz, powyżej (910MHz) są arty niezależnie od napięcia. Dobre chłodzenie jest wymagane, bo przy tym napięciu i taktowaniu faktycznie się już grzeją. Corso, zabij ale nie- radiatory i wc montowałem ok godz 24:00 i zapomniałem ;) Prawdę pisząc kostki 1,1ns w x1800xt są mało realne, jeśli ati nie montuje takich zawsze nawet w x1900xt .Stawiam na dobre, selekcjonowane 1,2ns- wiadomo, że układy dla x1800xt były "tymi lepszymi", stąd lepsze o/c niż w przypadku x1800xl. 1,4 z pewnością nie- 900MHz przy 1,4ns to absurd. Obstawiam na 1,2ns, takie jakie mają asusy topx1800xt i szafiry z początków produkcji (mój to właśnie taki szafirek). Przy sprzedaży karty (soon) mogę to sprawdzić. Edytowane 16 Marca 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Corso Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) XTX ma faktycznie 1,1ns, wcale niemały odsetek x1900xt ma pamiątki 1,2ns. Moje (1,2ns? Nie wiem) przy napięciu 2.18V latają na te 904-907MHz, powyżej (910MHz) są arty niezależnie od napięcia. Dobre chłodzenie jest wymagane, bo przy tym napięciu i taktowaniu faktycznie się już grzeją.Nie sprawdzałeś jakie masz pamięci? Aaaaa pomieszało mi się. Ty masz pewnie pamięci o dostępie 1,4ns? Edytowane 16 Marca 2006 przez Corso Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) szybki test: pamiatki 1,1 nano rdzeń czysto 720 na 1,45 Vcore jajo: kostka: i specjalnie dla AndyN-a Edytowane 16 Marca 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 XTX ma faktycznie 1,1ns, wcale niemały odsetek x1900xt ma pamiątki 1,2ns. Raczej jednak dość mały. Z tego co wybadałem trzeba mieć naprawdę spoergo pecha by trafić na 1,2ns w xt. Chyba jednak mi się to przydarzyło.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) po 2 godzinach obcowania jest mniej więcej tak: rdzeń 720MHz(1,45 Vcore), ramki 820MHz Vmem default(stabilnie) lub rdzeń 700MHz (1,42Vcore), ramki 850MHz Vmem default Coś nie wyrabia na dłuższą metę i pewnie "moduł zasilania" Pozostaje jeszcze zabawa z napięciami ale innym razem. Edytowane 16 Marca 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) Nie sprawdzałeś jakie masz pamięci? Aaaaa pomieszało mi się. Ty masz pewnie pamięci o dostępie 1,4ns? 1.4ns to ja mam na swojej 1800XL, draak ma 1.2 ns. u mnie generalnie pamici biegaja o troszke ponad 100MHz gorzej niz u draaka ale i tak nie narzekam ;) porobilem zdjatka nowego accelero i zblienia na pamieci i rdzen oto one : Edytowane 17 Marca 2006 przez Jordi23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Jordi23, powiedz mi barchu, jak wyglada chłodznie pamieci w Accellero2? Też są dokałdane jakieś "gumy" termoprzewodzące czy coś lepszego niż ten standardowy badziew? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Jordi23, powiedz mi barchu, jak wyglada chłodznie pamieci w Accellero2? Też są dokałdane jakieś "gumy" termoprzewodzące czy coś lepszego niż ten standardowy badziew? do accelero X2 dodawane sa takie pianki na pamieci, ktore sie nakleja na kosci, jest to wymagane bo pamieci niestety sa o ten 1mm nizej niz powierzchnia rdzenia, wiec tak jak w oryginalnym chlodzeniu trzeba to "cos" niestety naklejic na kosc. Jednak te dodawane do Arctica sa duzo lepszej jakosci tak mi sie przynajmniej wydaje, te oryginalne to jakas gumopodobna "kupa" ;), ktora do tego u mnie sie skrystalizowala i zrobila sie twarda. Generalnie te pianki dodawane do arctica sa na pewno lepsze ale to nie do konca mnie satysfakcjonuje. Bede probowal zalatwic sobie takie kawalki miedzi w ksztalcie tych pianek i posmaruje je po obu stronach arctic silverem 5 i wladuje je na pamieci zamiast tych "pianek" Dobre rozwiazanie accelero to chlodzenie mosfetow, bo te cholerstwa tez grzeja sie niemilosiernie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Wbiję się w dyskusję, bo ciekawi mnie na jakim poziomie FPSy się utrzymują w GTL, przy 20 samochodach, zwłaszcza na starcie. Na wymagającym torze np. Donington. Jak ktoś może sprawdzić, będę wdzięczny :> na 1800XT dla prównania też... Ustawienia na max'a wszystko 1280x1024, AA OFF, AF może być ;). Characters Trackside, w grze wyłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Przy 25 samochodach 1280x1024 AA4/AF8 jedynie cyferki odliczajace start jakos tak nie za plynnie sie pojawiaja, a co do plynnosci samej gry nie ma problemu - napewno powyzej 30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X2... Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Kurcze kupilem Accelero X2 i powiem jedno zawiodłem sie. Miałem Zalmana 700 CU na 5V wiec cisza jest ta Sama z tego co zauwazylem, lecz na Zalmanie mialem 37-38 stopni w IDLE a na Accelero mam 40 .... Niezły ZONK ????!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) doszedłem do ładu z grafą.Poniższe napięcia i Hz sa robione bez tzw. lufcik-modów itp. nawiewów(bez szaleństw) ;-) screen z voltami: smarki: 2K5 i 2K6 na Venice 2,7GHz Pamięc i lataja do 905MHz ale na krótka mete.Nadmuch wskazany i obalam mit o słabo kręcących sie ramkach na X1900. Pozdrawiam p.s. na co dzień nie ma po co tego potworka kręcić. Edytowane 3 Kwietnia 2006 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 18 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2006 Ja pierd...., co egzemplarz:) Jak tak po kolei wszyscy piszą jak im memki powyżej 800 latają, to mnie szlag trafia. A tu jeszcze o 950 mówi... :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...